Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 151

Temat: Na którą oś lepsze opony?

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Ja bym założył tam gdzie masz napęd, czyli wersja 3

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał kami_l Zobacz post
    Śledzę sobie ten temat od początku, ale dopiero teraz jakoś mnie naszło żeby napisać.

Zastanawia mnie to dlaczego niektórzy wciąż uparcie twierdzą (z całym szacunkiem do umiejętności i doświadczenia za kierownicą), że lepsze opony należy zakładać na przód, skoro wszelkie niezależnie przeprowadzane testy mówią inaczej - i nie chodzi tutaj tylko o napęd przód - tył, ale nawet dla 4x4 zalecane jest zakładać te "lepsze" na tył
    Nie wytłumaczysz tego tym ludziom, bo oni maja własną teorię na ten temat..... do czasu

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Oczywiście, że lepsze na przód a Ci co się upierają, że na tył to pewnie jedyny poślizg kontrolowany (lub nie) mieli przy prędkości 10 km/h pod czujnym okiem abs-u (oczywiście bez zgryźliwości wobec kogokolwiek).

Najpierw sobie polatajcie bokiem na śliskim przy 50km/h i pokręcicie kierą to zobaczycie.

Kiedyś nawet zakładałem opony z 2mm bieżnikiem na poszczególne osie i niestety nie tylko mnie jeździło się z lepszymi na przodzie.
    Ostatnio edytowane przez rafal_155 ; 09-12-2011 o 20:01

Użytkownik Świeżak Avatar kami_l
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR156 1.9JTD 16V 140/Giulietta 2.0 140

Domyślnie

od zawsze zakładam lepsze na oś napędową i jak narazie nie zmienie zdania i zadne testy na TVN turbo mnie nie przekonają.
    Miałem na myśli testy chociażby ADAC albo wiodących producentów opon, chociaż pewnie te w TVN Turbo nie są jakieś gorsze.

Nie wytłumaczysz tego tym ludziom, bo oni maja własną teorię na ten temat..... do czasu
    lepiej dla nich żeby się nigdy nie przekonali.

Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kami_l Zobacz post
    lepiej dla nich żeby się nigdy nie przekonali
    Też im tego nie życzę.

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    Najpierw sobie polatajcie bokiem na śliskim przy 50km/h i pokręcicie kierą to zobaczycie
    Tylko że tutaj nie chodzi o "kontrolowane" latanie bokiem tylko ogólne bezpieczeństwo na drodze.

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Oczywiście ale 'latanie bokiem' pozwoli Ci poznać zachowanie auta i wyrobi prawidłowe odruchy, które na drodze czasami ratują życie. Poza tym poznasz momenty graniczne po których przekroczeniu wiesz, że już nic nie zrobisz z torem 'lotu' auta.
    Ostatnio edytowane przez rafal_155 ; 09-12-2011 o 20:15

Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto

Domyślnie

Mam na myśli to, że na drodze może spotkać Cię tyle sytuacji że wielu po prostu nie przewidzisz. Wiem że "latanie bokiem" doskonali technikę jazdy i pomaga zapanować nad autem w ekstremalnych sytuacjach, ale czasami możemy się "przyłożyć" do tego że nie opanujemy go.

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Zgadzam się z Tobą bo w zeszłym roku miałem taką sytuacją i jedyne co zdążyłem zrobić to wybrać tą stronę drogi gdzie nie było rowu ale właśnie dzięki takim zabawą wiedziałem po dwóch ruchach kiery, że już nic nie zrobię i trzeba lecieć w pole.

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    Oczywiście ale 'latanie bokiem' pozwoli Ci poznać zachowanie auta i wyrobi prawidłowe odruchy, które na drodze czasami ratują życie. Poza tym poznasz momenty graniczne po których przekroczeniu wiesz, że już nic nie zrobisz z torem 'lotu' auta.
    OK. Tylko weź to wytłumacz mojej kobiecie, która dwa tygodnie temu zdała kwity na B i teraz gdy nadchodzi zima,żeby sobie "polatała bokiem" coby w rów się nie wj...
    Kolejny raz powtarzam, że nie kazdy jest Kubicą i nie każdy chce nim być.
    Generalnie chodzi o to żeby spokojnie wyjechac z punktu A do punktu B bez żadnych bączków na drodze i bez zastanawiania sie kiedy odbić kierownicą w drugą stronę dojechać do celu
    Ostatnio edytowane przez czesany ; 09-12-2011 o 20:32
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

BTW, skoro znaczna większość osób pisze o lepszych na tył to przedstawię Wam moją sytuację z życia wziętą.
    Jadę w zakręcie, prędkość ok. 110km/h, droga dwujezdniowa, dwupasmowa, zakręt w lewo, ja na lewym tzw. szybszym pasie. Niewiele wcześniej przeszła tamtędy ulewa i przy krawędzi była niezła kałuża która nie zdążyła spłynąć. W tej sytuacji nie miałem nic do gadania jak wpadać w nią jedną stroną auta i modlić się że pójdzie. Gdybym na osi przedniej miał te gorsze opony to poleciał bym prosto w gościa na prawym i razem z nim do rowu albo zaliczył parę obrotów z finałem w rowie.
    Także ja też uważam że lepsze na przód bo nie jestem idiotą i potrafię dostosować prędkość do warunków na drodze a wtedy nie ma mowy o jakimkolwiek poślizgu tyłu.
    Uprzedzając teksty że jechałem za szybko itp - jest to wada drogi w tym miejscu, wszędzie indziej nie było żadnej stojącej wody jedynie mokry asfalt więc sytuacja nie do przewidzenia.