Płukanke najlepiej Millersa
Płukanke najlepiej Millersa
Ostatnio edytowane przez maniek015 ; 11-12-2011 o 09:27
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Panowie ja mam pytanko związane z olejem. Słuchajcie mam biały osad pod korkiem oleju i biały osad na szyjce wlewy oleju. Czytałem że to niedogrzewany silnik i stąd ten osad. Wolę zapytać i mieć 100% pewność co to może być. A co do oleju to mi został wymieniony na Mobil super M 15w40.
Jak długo jeździsz na oleju mineralnym?? Zmień go na półsyntetyk - mineralny jest za gęsty szczególnie przy zimnym silniku a co za tym idzie im gęstszy olej tym gorsze smarowanie silnika przy rozruchu a jak wiemy silniki TS są bardzo podatne na złe smarowanie...
Co do osadu - pewnie nie robisz za wiele kilometrów i to przez ten osad. Odpalasz silnik, przejedziesz kawałek i gasisz silnik. Osad to wilgoć w postaci wody zmieszana z olejem. Zrób od czasu do czasu jakąś dłuższą trasę, zagrzej dobrze silnik i nie będzie problemu![]()
Owszem, manometr szybciej pokaże 4 bary ale do uzyskania tych 4 barów nic się nie dzieje - w przypadku półsyntetyka pompa dłużej uzyskuje 4 bary ale do tego czasu jakieś tam ciśnienie jest a co za tym idzie i jakieś smarowanie też. Dobrym przykładem jest też zima i dość spory mróz - w takim przypadku nawet rozrusznik ma problem z obróceniem silnikiem, wykorbienia wału strasznie ciężko przedostają się przez całą "taflę" gęstego oleju w misce olejkowej. Z jakiegoś też powodu mineralny nie jest zalecany (a wręcz odradzany) w przypadku silników z hydrauliką czyli hydrauliczne popychacze, wariatory - mineralny te elementy po prostu zabija.
owszem masz rację. Nie robiłem zbyt długich tras bo to pare KM i odpalam - jade - gaszę i stoi pare godzin, wieczorem odpalam - jade - gaszę i tyle. Muszę zrobić tak jak piszesz, rozgrzać go i zobaczymy wtedy jak to wszystko się potoczy. Już myślałem, że to znów coś z olejem że taki biały osad.
A co do oleju to teraz jak mam zalany 15w40 a chciałbym zmienić na 10w40 to na jaki? i też musiałbym go czymś przeczyścić najpierw przed zalaniem jak w/w było w postach innych użytkowników tzw "płukankę"?
no właśnie. Poczytam dokładnie wszystko co i jak z tą płukanką jak ją zastosować krok po kroku i wtedy wymienię olejSłyszałem o oleju Motul i większość się za nim wypowiadała. No mam Mobil Super M więc może zostanę przy Mobilu
![]()
Poczytaj też o ValvolineTeż podobno ceniony i bardzo dobry olej