Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: Ile litrów oleju ?

Użytkownik Znawca Avatar maniek015
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi 12' Active

Domyślnie

Płukanke najlepiej Millersa
    Ostatnio edytowane przez maniek015 ; 11-12-2011 o 09:27

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał maniek015 Zobacz post
    Płukanke najlepiej Millersa
    Albo czarną Liqui Moly
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Larrond
    Gość

Domyślnie

Panowie ja mam pytanko związane z olejem. Słuchajcie mam biały osad pod korkiem oleju i biały osad na szyjce wlewy oleju. Czytałem że to niedogrzewany silnik i stąd ten osad. Wolę zapytać i mieć 100% pewność co to może być. A co do oleju to mi został wymieniony na Mobil super M 15w40.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Larrond Zobacz post
    Panowie ja mam pytanko związane z olejem. Słuchajcie mam biały osad pod korkiem oleju i biały osad na szyjce wlewy oleju. Czytałem że to niedogrzewany silnik i stąd ten osad. Wolę zapytać i mieć 100% pewność co to może być. A co do oleju to mi został wymieniony na Mobil super M 15w40.
    Jak długo jeździsz na oleju mineralnym?? Zmień go na półsyntetyk - mineralny jest za gęsty szczególnie przy zimnym silniku a co za tym idzie im gęstszy olej tym gorsze smarowanie silnika przy rozruchu a jak wiemy silniki TS są bardzo podatne na złe smarowanie...
    Co do osadu - pewnie nie robisz za wiele kilometrów i to przez ten osad. Odpalasz silnik, przejedziesz kawałek i gasisz silnik. Osad to wilgoć w postaci wody zmieszana z olejem. Zrób od czasu do czasu jakąś dłuższą trasę, zagrzej dobrze silnik i nie będzie problemu

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Cytat Napisał YaSIuVKP Zobacz post
    mineralny jest za gęsty szczególnie przy zimnym silniku a co za tym idzie im gęstszy olej tym gorsze smarowanie silnika przy rozruchu a jak wiemy silniki TS są bardzo podatne na złe smarowanie...
    nie zgodę sie z Tobą, gęsty olej jest szybciej ładowany przez pompę niż rzadki - sprawdzone organoleptycznie w silniku, w którym wtłaczaniu oleju podczas rozruchu towarzyszy ciekawy dźwięk no i oczywiście manometr szybciej pokazuje 4 bary.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    nie zgodę sie z Tobą, gęsty olej jest szybciej ładowany przez pompę niż rzadki - sprawdzone organoleptycznie w silniku, w którym wtłaczaniu oleju podczas rozruchu towarzyszy ciekawy dźwięk no i oczywiście manometr szybciej pokazuje 4 bary.
    Owszem, manometr szybciej pokaże 4 bary ale do uzyskania tych 4 barów nic się nie dzieje - w przypadku półsyntetyka pompa dłużej uzyskuje 4 bary ale do tego czasu jakieś tam ciśnienie jest a co za tym idzie i jakieś smarowanie też. Dobrym przykładem jest też zima i dość spory mróz - w takim przypadku nawet rozrusznik ma problem z obróceniem silnikiem, wykorbienia wału strasznie ciężko przedostają się przez całą "taflę" gęstego oleju w misce olejkowej. Z jakiegoś też powodu mineralny nie jest zalecany (a wręcz odradzany) w przypadku silników z hydrauliką czyli hydrauliczne popychacze, wariatory - mineralny te elementy po prostu zabija.

Larrond
    Gość

Domyślnie

owszem masz rację. Nie robiłem zbyt długich tras bo to pare KM i odpalam - jade - gaszę i stoi pare godzin, wieczorem odpalam - jade - gaszę i tyle. Muszę zrobić tak jak piszesz, rozgrzać go i zobaczymy wtedy jak to wszystko się potoczy. Już myślałem, że to znów coś z olejem że taki biały osad.

A co do oleju to teraz jak mam zalany 15w40 a chciałbym zmienić na 10w40 to na jaki? i też musiałbym go czymś przeczyścić najpierw przed zalaniem jak w/w było w postach innych użytkowników tzw "płukankę"?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Larrond Zobacz post
    owszem masz rację. Nie robiłem zbyt długich tras bo to pare KM i odpalam - jade - gaszę i stoi pare godzin, wieczorem odpalam - jade - gaszę i tyle. Muszę zrobić tak jak piszesz, rozgrzać go i zobaczymy wtedy jak to wszystko się potoczy. Już myślałem, że to znów coś z olejem że taki biały osad.

A co do oleju to teraz jak mam zalany 15w40 a chciałbym zmienić na 10w40 to na jaki? i też musiałbym go czymś przeczyścić najpierw przed zalaniem jak w/w było w postach innych użytkowników tzw "płukankę"?
    Najlepiej zrobić płukankę przed zmianą oleju, nie zaszkodzi a pomóc może Co do dobrych olejów to było to już pisane na forum i są to: Mobil, Valvoline, Motul - raczej unikaj Castrola

Larrond
    Gość

Domyślnie

no właśnie. Poczytam dokładnie wszystko co i jak z tą płukanką jak ją zastosować krok po kroku i wtedy wymienię olej Słyszałem o oleju Motul i większość się za nim wypowiadała. No mam Mobil Super M więc może zostanę przy Mobilu

Użytkownik Znawca Avatar maniek015
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi 12' Active

Domyślnie

Poczytaj też o Valvoline Też podobno ceniony i bardzo dobry olej