Witam ma małe pytanie odnośnie zmiany śilnkia .A więc ma alfe 156 2.4 jtd jest ona uszkodzona wbok nie opłaca się tego już robić ,ale ma do kupienia całą bude tylko tam jest benzya i chodzi mi tylko sprawy papierkowe
Witam ma małe pytanie odnośnie zmiany śilnkia .A więc ma alfe 156 2.4 jtd jest ona uszkodzona wbok nie opłaca się tego już robić ,ale ma do kupienia całą bude tylko tam jest benzya i chodzi mi tylko sprawy papierkowe
Hm, nie czaję za bardzo. Co próbujesz zrobić? Nazwa tematu to "zmiana silnika", ale z treści jakoś to chyba nie wynika?
kolego chodzi mi o to że mam benzyne 2000cm a chce włożyć D 2400 JTD wiem .że silnik jest cześcią wymieną ale w dowdzie jest napsane 2000cm i chce się dowiedzieć o sprawy papierkowe napewno przegląd a oprócz tego
Szczerze to niech koledzy się tutaj bardziej obeznani wypowiedzą, ale mi się osobiście wydaje, że to nie taka prosta operacja, żeby to fizycznie zamienić, bo bardzo wiele podzespołów jest innych. Chyba, że próbujesz zrobić mniej legalnego swapa. Tego jednak nie polecam.
Mając całego dawce pomijając ogrom prac to jest to wykonalne papierowo pewnie też da się to ogarnąć bo w końcu taki silnik był montowany fabrycznie w Alfach wiec sprawy homologacyjne itd są do przejścia- tylko pytanie w jakim stanie jest ten 2400 JTD wart przekładki ?? Czy nie lepiej sprzedać pozostałości i kupić kolejnego może młodszego etc. ?? Mniej problemu i stresu.
www.italiantrackday.pl
www.shopEFI.pl
www.gofastbits.pl
www.sprintfilter.pl
www.ricambiparts.pl
Mój Alfons - http://www.forum.alfaholicy.org/proj...rbo_teddy.html
Wrodzony wstręt do diesla
kolego tak jak wspomniałeś mam całego dawce a silnk igła wiem że roboty jest dużo ,ale na nowy mnie narazie nie stać.Mysle że tak jak wspomnialeś że papierki da się załatwić to będe próbował
Przekładać diesla do budy z benzyny? Hmmm, masz dużo wolnego czasu i nerwów?Przecież wszystko od samego silnika przez wydech, skrzynię, kompa etc. musisz zmienić... Już widzę załamanie nerwowe w garażu....
Pozdrowionka!
GrzesiuŻar
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
Najlepiej zasięgnąć informacji w wydziale komunikacji. Gdybyś przekładał taki sam silnik to nie ma problemu bo w dowodzie nie wpisują nr silnika. Przekładając diesla, w dokumentach zmieniają się dane takie jak pojemność, rodzaj paliwa i zdaje mi się jeszcze norma Euro. Myślę, że po szczęśliwym montażu czeka cię wizyta w okręgowej stacji kontroli pojazdów w celu wykonania badania homologacyjnego. Miałem tak gdy zmieniałem w Fordzie Transit benzynę na klekota. Powodzenia
to będzie tak na początek musisz odwiedzić stacje diagnostyczną następnie komunikację dadzą ci nowy dowodzik i po bólu co do papierów
Ps. Jak by ktoś zmieniał silnik z np. z tS na V6 ( benzyna) nie musi nigdzie chodzić co na wyżej ubezpieczalnia