Witachy !
Mam pytanie, czy aby wymienić czujnik położenia wału , muszę podnosić auto bardzo wysoko? Słyszałem też że trzeba ściągnąć poduche od silnikaa.
Wiem że jest gdzieś koło koła zamachowego, podpowie ktoś coś więcej co i jak?
Bedę wdzięczny
Witachy !
Mam pytanie, czy aby wymienić czujnik położenia wału , muszę podnosić auto bardzo wysoko? Słyszałem też że trzeba ściągnąć poduche od silnikaa.
Wiem że jest gdzieś koło koła zamachowego, podpowie ktoś coś więcej co i jak?
Bedę wdzięczny
Nie trzeba nic podnosić, czujnik można wymienić od góry, sprawę zdecydowanie ułatwia zdemontowanie przepustnicy, wtedy nie trzeba mieć rąk grubości kabanosa i nie trzeba tego robić po omacku![]()
Już nie trzeba. Autka działa bez tego, obeszło się![]()
A co się działo i co pomogło?Żeby potem ktoś mógł znaleźć odpowiedź, pochwal się
![]()
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
Szczerze, to nic nie trzebabyło wymieniać
Pokręciłem go 5 sekund , z dodawaniem i odpuszczaniem gazu. Okazało się że przyblokował się alternator, ale to już zrobione przy pomocy ASO Polinar, i naszego forumowego kolego Rzmundzior-a.
W czwartek tarcze i kloczuszki z tyłu i będzie cacy.
Po podłączeniu do kompa zero błedów, wszystko piknie![]()
Moja Alfa 146 2.0ti po nagrzaniu silnia na wolnych obrotach nagle gasła i nie mogłem jej odpalić - świeciła marchewa.Gdy silnik ostygł paliła normalnie a marchewa gasła
Fajne uczucie, godziny szczytu a ja stoje i blokuje drogę
dobrze, że Bella lekka i przepchnąć daje radę
Poczytałem forum i padło na czujnik położenia wału. W intercarsie 150zł boscha, dużo więc kupiłem na allegro polski 74 zł z dostawą http://moto.allegro.pl/czujnik-poloz...994785033.html z braku kanału chciałem wymienić sam od góry
ale kicha nie dosięgałem pomimo zdemontowania przepustnicy poddałem się. In plus wyczyszczona przepustnica. Mechanik wymienił z kanału 10 minut roboty i 20 czekania aż ostygnie wydech
dojście kiepskie dużo k....wa było
Teraz Bella śmiga. Dzięki za to forum i pozdro
![]()
155 1.8 TS 16V - kręci wysoko
166 2.4 JTD 10V - moc turbo, 146ti 2.0 TS 16Vhttp://www.youtube.com/watch?v=gjSVk...feature=relmfu
Ja nie mam problemu z marchewą , ani z zapaleniem, i jazdą na zimnym czy na ciepłym. Jedynie na zimnym do 2 tyś brakuje mu mocy, ale na dniach będę robił właśnie czujnik położenia wału + wariator ( bo czasami zaklekocze na jałowym ) + rozrząd ( zbliża się wymiana już za 2 tyś, ale wolę wcześniej ) : )
Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była
Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest
Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest
Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?