Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 151

Temat: Na którą oś lepsze opony?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał HyenaHF Zobacz post
    dorzuć jeszcze trochę niutonków swojej alfie, będzie szybciej szlifować oponki do wyznaczonej przez ciebie wartości 6mm
    co z tego, że tylko z przodu. przeczytaj wątek jeszcze raz, bohaterze, może "zeczywiście" i ze zrozumieniem dasz radę.
    o co żeś sie tak oburzył?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar HyenaHF
    Mieszka w
    Oborniki Śl.
    Auto
    Lancia Dedra

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    o co żeś sie tak oburzył?
    o nic, tylko znów brednie o 6mm przeczytałem
    pewnie kolega nawet nie wie co ma na aucie, ale formułki pamięta

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

po pierwsze nie kolega to raz a dwa przeczytaj to co napisalem z 10 razy i przemysl to 50 razy bo jak widac masz problem na starcie z czytaniem ze zrozumieniem. po drugie to ze mam czym szlifowac opony to nie znaczy ze je szlifuje .....

Mieszka w
    Oborniki Śl.
    Auto
    Lancia Dedra

Domyślnie

Cytat Napisał sebawroc Zobacz post
    po pierwsze nie kolega to raz a dwa przeczytaj to co napisalem z 10 razy i przemysl to 50 razy bo jak widac masz problem na starcie z czytaniem ze zrozumieniem. po drugie to ze mam czym szlifowac opony to nie znaczy ze je szlifuje .....
    skończ bredzić i po prostu przyznaj, że nawet wątku nie przejrzałeś
    stawiasz jakieś frazesy o 6mm i dobrych oponach, przeciwko dużo sensowniejszym wypowiedziom, które są wcześniej.

a poza tym, jak zwykle, twój avatar świadczy o tym co masz w głowie ;-)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

a wiecie co, tak sobie teraz pomyslalem: wy sie bawcie lepsza / gorsza na przod / tyl a ja wole miec dobre opony na jednej i na drugiej osi na zime czyli absolutne minimum 6mm bieznika i bezpiecznie przewiezc doope z punktu A do punktu B dostosowujac predkosc do warunkow na drodze, a Wy sie dalej bawcie w te durne kombinacje i dywagacje .....

bohaterowie leza na Powązkach a mi zalezy na bezpieczenstwie zarowno moim, mojej rodziny jak i innych znajdujacych sie na drodze, i niestety jak pokazuje Polska zeczywistosc czesto i gesto na drodze trzeba jeszcze myslec za innych

pozdrawiam
    Ja bym na Twoim miejscu zmieniał jak mają 7mm, bo wtedy są już stare, zużyte i niebezpieczne dla Ciebie i innych kierowców :]
    Poważnie, to dobra rada, wszyscy tak robią.
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaFAN Zobacz post
    skończ bredzić i po prostu przyznaj, że nawet wątku nie przejrzałeś
    stawiasz jakieś frazesy o 6mm i dobrych oponach, przeciwko dużo sensowniejszym wypowiedziom, które są wcześniej.

a poza tym, jak zwykle, twój avatar świadczy o tym co masz w głowie ;-)
    skoro avatar swiadczy o czlowieku to nie bede pisac co mysle na twoj temat bo musial bym sie znizyc do twojego poziomu :] i najpierw cos przeczytaj i postaraj sie zrozumiec ,,co autor mial na mysli a pozniej pisz swoje wynurzenia na forum. Skoro bezpieczenstwo na drodze to dla ciebie stawianie ,,jakis frazesow" to juz wiadomo z kim sie ma do czynienia :]

Cytat Napisał AlfaFAN Zobacz post
    Ja bym na Twoim miejscu zmieniał jak mają 7mm, bo wtedy są już stare, zużyte i niebezpieczne dla Ciebie i innych kierowców :]
    Poważnie, to dobra rada, wszyscy tak robią.
    opona w zimie ze wzgledu na warunki snieg / lod zuzywaja sie duzo wolniej od letniej, zakladac stara opone ktora stracila swoje wlasciwosci z racji wieku tylko dlatego ze ma ,,jeszcze" dobry bieznik?

nie zmieniaj letnich na zimowe serio niektorzy tez tak robia :] co za roznica :] nie ?

Stwierdzam ze niektorzy nie dorosli do wypowiadania sie na forum, jak bede chcial to bede zmieniac opony co sezon bo mam takie widzimisie - moje pieniadze. Poza tym nie twierdze ze taka lub taka konfiguracja jest lepsza / gorsza. Napisalem co mysle w temacie i jaki mam na to poglad, ale z tego co widze zawsze znajdzie sie ,,ktos" komu sie ,,cos" nie podoba i trzeba by ,,dowalic komus do pieca" czyz nie? Nie wszystkim sie to musi podobac ale potrafcie uszanowac chociaz czyjes zdanie bo to co pokazujecie wyzej swiadczy tylko o was i waszym poziomie :].

Mieszka w
    Oborniki Śl.
    Auto
    Lancia Dedra

Domyślnie

skoro avatar swiadczy o czlowieku to nie bede pisac co mysle na twoj temat bo musial bym sie znizyc do twojego poziomu :]
    jedynie waćpan doskonały jest, nie zniżaj się do poziomu gleby... guma miała więcej niż 6mm... tak mówili, na pewno będę żył.
    w zabudowanym jeździsz 50-60km/h? bez odbioru i zluzuj warkoczyki, bo dziewczyny na mym obrazku mam całkiem fajne.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

A ja się sporo dowiedziałem z tego wątku:
    - wito jeździ moją ex i jest zadowolony, przy okazji przypomniałem sobie wydrapane na ławce w liceum hasło "Iglopol Dębica - legenda żyje wiecznie" (bo wito jest z Dębicy), to hasło wydrapał mój kumpel Skinu - Mistrz Krajów Socjalistycznych w Boksie (tak, tak, kiedyś coś takiego było), nie pamiętam w jakiej wadze, bo też był jak wito z Dębicy;
    - niektórych lepiej nie mijać na drodze, bo ich poślizg kontrolowany może się zamienić w niekontrolowany, jeżeli pod śniegiem będzie lód i/lub wyskoczy im zwierzątko na drogę; jeżeli więc wybieram się w strony, gdzie te poślizgi kontrolowane będą się odbywały to tylko tylko latem, albo moim największym bolidem, bo wierzę w masę pojazdu i grubość blachy;
    - lepiej nie kombinować z oponami, jak się jeździ klasą premium - muszę zwiększyć wielkość koła w Alfie i przerzucić Yokohamki i Continentale z Thesis, cóż marka zobowiązuje;
    - jestem niezłą p..., bo gdy jest śnieg i błoto pośniegowe, to jeżdżę obwodnicą po pasie dla Żuków i Nysek, patrząc jak dzicz zap... na złamanie karku, dzicz która za chwilę zablokuje obwodnicę, bo nie potrafiła wyhamować z powodu niezachowania bezpiecznej odległości; i szerszeń musi stać w korku przez tą dzicz;

Doszedłem też do wniosku, że Hyena ma fajny avatar, ale nie ze względu na lole, tylko znaczek Hyeny. Ten wcześniejszy był w sumie lepszy, bo Hyena była większa.

Sorki, za dużo przyjarałem :/

Anyway - zakładałem zawsze lepsze na przód (co nie znaczy, że na tyle miałem łysole), teraz może spróbuje odwrotnie.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał HyenaHF Zobacz post
    jedynie waćpan doskonały jest, nie zniżaj się do poziomu gleby... guma miała więcej niż 6mm... tak mówili, na pewno będę żył.
    w zabudowanym jeździsz 50-60km/h? bez odbioru i zluzuj warkoczyki, bo dziewczyny na mym obrazku mam całkiem fajne.
    gratulacje, potwierdziles to co napisalem wyzej :] a co do predkosci to jak trzeba to i 30km/h na godzine jade nawet w lecie :] siebie nie zabije ale dzieciaka co najwyzej polamac moge. Po drugie zdecyduj sie czy ,,pale kapcia" czy jezdze nie wiecej niz 50-60 km/h? Wiesz wogole co piszesz czy tak poprostu sie rzucasz dla zasady

edit:

wujek Google i jego pomoc:

http://www.opony.com.pl/artykul/test...przod/?id=1069

http://www.oponeo.pl/artykul/lepsze-opony-na-tyl

http://www.oponeo.pl/artykul/trzy-mity-o-oponach

http://www.portaloponiarski.pl/porad...-na-ty-pojazdu

+

http://www.oponeo.pl/artykul/starzenie-opon

i zadaj sobie pytanie dlaczego zmieniam opony po dojsciu do 6mm glebokosci czyli jakies 3 lata
    Ostatnio edytowane przez sebawroc ; 12-12-2011 o 23:44

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

sebawroc, jaki masz rozmiar opon, bo po roku użytkowania bym kupował je od Ciebie za 80 zł sztukę.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest