Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Psuje się? No własnie problem (?), że nie :)

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie Psuje się? No własnie problem (?), że nie :)

Zapraszam do podsumowania usterek Mitulca 1.4 TB 155 KM z ostatnich 3 lat eksploatacji: http://photomotive.net/rozkrecajace-sie-mito/

Jola
    Gość

Domyślnie

Witam

Mam właśnie AR Mito z takim silnikiem. Skończyła 2 lata i ma 40700, więc wydaje się, że można już coś powiedzieć Kocham moją "pieszczochę" i uważam za bardzo udany samochód - jest piękna, szybka i ma klasę
    Niestety nie obeszło się bez awarii... Rok temu, po ok. 25 000 km, na szczęście na gwarancji, wymieniana była uszczelka pod głowicą To była jedyna awaria mechaniczna i do tej pory na szczęście jest wszystko OK. Oby tak dalej...

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Alfisti, w szczególności Mitoholików

chriscy
    Gość

Domyślnie Miciak po 30 tys.

Muszę Wam powiedzieć, że u mnie też po 30 tysiącach km nie było żadnej awarii. Serwis jednak odwiedziłem żeby naprawić kilka rzeczy, które w zasadzie mają wpływ na komfort jazdy.
    1. Opadające siedzenie kierowcy - mimo dwukrotnej wymiany mechanizmu podnoszącego siedzenie problem pozostał.
    2. "Wyjąca" dmuchawa nawiewu powietrza (klimatyzacji) - została wymieniona na nową ale po 10 miesiącach problem powrócił.
    3. Wymieniono również obramowanie tlnego, lewego światła - pojawiły się bąble na pseudo chromie. Dziwne, że tylko na jednym obramowaniu i to z tyłu. Z przodu jednak bardziej leje wodą.
    4. Stuki pod deską rozdzielczą - serwis "nic nie słyszy", ja ciągle tak.
    5. Urwany zaczep oparcia siedzenia tylko - trzeba to zgłosić żeby naprawili.
    6. Wyciek (właściwie to tylko trochę się poci) z "piątki' czyli spod pokrywy biegu 5 - też trzeba z tym jechać do serwisu.

Poza tymi "drobnostkami" strasznie stukała blacha na silniku (ta perforowana aluminiowa z logo AR - silnik TB 120KM) ale sam to naprawiłem, bo element ten trzeba zdjąć wymieniając świece.

Tak jak napisałem te wszystkie usterki wg mnie mają charakter estetyczny i nie mają wpływu na bezpieczeństwo ani mobilność auta ale trochę psują renomę. Ogólnie jestem bardzo mile zaskoczony.
    Pozdrawiam.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

aha, jeszcze jedno, o czym nie napisałem - "duch" na siedzeniu pasażera - czasami panel nad lusterkiem, pokazuje zapięte pasy na siedzeniu pasażera, mimo, że nie są. Ale nic z tym nie robię

Jola
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał chriscy Zobacz post
    3. Wymieniono również obramowanie tlnego, lewego światła - pojawiły się bąble na pseudo chromie. Dziwne, że tylko na jednym obramowaniu i to z tyłu. Z przodu jednak bardziej leje wodą.
    No właśnie, zapomniałam wspomnieć o kilku drobiazgach, tzn. wymiana ramki reflektora z powodu purchli i wymiama 'nieposłusznego' spryskiwacza.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

"Purchle" (fajne określenie) na ramce reflektora, obłażący znaczek i łożyska mcpersonów. Prawie 3 lata i 50 tys przebiegu

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

No to na życzenie pojawiły się dwa problemy

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_5323.jpg
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	73.2 KB
ID:	54582
    No i o ile na "chromach" jest ok, to bąbel wyskoczył tu.

Druga sprawa - kończą się klocki (już nawet mam kupione nowe, czekam jeszcze na płyn) i nie wiem czy to ma związek ale w piątek, żona dzwoni że po 10 min jazdy w korku, auto jechało coraz gorzej, teraz nie może ruszyć, co więcej nie mogą nawet samochodu zepchnąć z ulicy. Nie może wcisnąć hamulca (tak jakby się zapowietrzył). Odczekała chwilę, lekko puściło, znowu się zblokowało i tak w 2 godziny, z 3 przerwami dotarła do domu. Na szybko odpowietrzyłem układ i usterka jak dotąd się nie powtórzyła. Natomiast dziwi mnie jedno - normalnie przy zapowietrzonym układzie hamulcowym, hamulce nie trzymają. Czyżby tutaj elektronika jakoś zadziałała? (podobno żadne komunikaty na komputerze się nie pojawiały, ale to jeszcze sprawdzę w weekend jak będę miał dostęp do interfejsu).

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał marekm Zobacz post
    No to na życzenie pojawiły się dwa problemy

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_5323.jpg
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	73.2 KB
ID:	54582
    No i o ile na "chromach" jest ok, to bąbel wyskoczył tu.

Druga sprawa - kończą się klocki (już nawet mam kupione nowe, czekam jeszcze na płyn) i nie wiem czy to ma związek ale w piątek, żona dzwoni że po 10 min jazdy w korku, auto jechało coraz gorzej, teraz nie może ruszyć, co więcej nie mogą nawet samochodu zepchnąć z ulicy. Nie może wcisnąć hamulca (tak jakby się zapowietrzył). Odczekała chwilę, lekko puściło, znowu się zblokowało i tak w 2 godziny, z 3 przerwami dotarła do domu. Na szybko odpowietrzyłem układ i usterka jak dotąd się nie powtórzyła. Natomiast dziwi mnie jedno - normalnie przy zapowietrzonym układzie hamulcowym, hamulce nie trzymają. Czyżby tutaj elektronika jakoś zadziałała? (podobno żadne komunikaty na komputerze się nie pojawiały, ale to jeszcze sprawdzę w weekend jak będę miał dostęp do interfejsu).
    He mam to samo, tuż pod znaczkiem. IMHO straszna wiocha jeśli chodzi a markę niby premium, takie rzeczy to pamiętam ostatnio w polonezie. Na pastelu temat łatwy do naprawy ale małe to pocieszenie.
    Co do hamulców zapowietrzenie nie może spowodować zaciśnięcia klocków, takie coś to chyba raczej w autobusie z hamulcami pneumatycznymi-brak ciśnienia=hamulce zaciśnięte. Może blok ABS-u ześwirował ale byłoby słychać pompę.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

w Felicji (sic!) było bardzo podobnie - woda zbierała się pod znaczkiem i klapa tylna rdzewiała na potęgę. Właśnie się zastanawiałem czy to przypadek odosobniony czy jednak będzie podpadało pod "wadę fabryczną"

Użytkownik Embrion Avatar cortes
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    Alfa Romeo - Mito, Honda Hornet

Domyślnie

W moim czerwonym diabełku rocznik 2009 (sierpień) i przebiegu 18 tyś - tak jak u kolegi marekm jest "duch" na siedzeniu pasażera - panel nad lusterkiem, pokazuje zapięte pasy na siedzeniu pasażera, mimo, że nie są. Jestem posiadaczem tego autka od 3 tygodni więc jak na razie z tym nic nie robię ale z czasem może temat zgłębię bo w Tychach (woj. śląskie) jest fachowiec od fiatowskiej elektroniki i może coś podpowie.