Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Lancia Thesis....ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ;))

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Obecny właściciel ma ją od trzech lat... i jak sam przyznał nie jest "lancia-maniakiem" ....co działo się przez ten okres ciężko powiedzieć/udokumentować....

Gdyby była nadal w posiadaniu Lancia Teamu byłbym bardziej przekonany co do historii (nomen omen skopiowanych ) przedstawionych w opisie na alledrogo

Pozdrawiam
    -Rentgen-

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rain
    Mieszka w
    Niziny
    Auto
    Stilo 1.9 JTD, Brava_HGT

Domyślnie

Co racja to racja, ja tylko znam poprzednich właścicieli
    Co posiadam: Fiat Brava 2.0 20V 155KM, Opel Meriva A
    Co mi się przez łapki przewinęło:
    Alfa Romeo: 156 1.8 TS, 156 2.4 M-JET, 166 3.2 V6 24V Lancia: Lybra 2.4 JTD, Delta 1.8ie, Thesis 2.4 JTD Hyundai: Lantra 1.6 GLS, BMW: E90 320d, Fiat: Stilo 1.9 8v, Brava 80 16v, Brava 80 16v, Brava 100 16v, Marea 155 20v, Renault: Laguna III 2.0 16v

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał Rentgen Zobacz post
    Wielkie podziękowania za rzeczowe podpowiedzi panowie

...dzwoniłem dziś do właściciela i.......w sumie nic się nie dowiedziałem

- auto było całe malowane, ale nie wiadomo czemu... czy ktoś miał taki kaprys czy może trzeba było lakierować całe z innych powodów
    - nie wiadomo czy auto było/jest bezwypadkowe
    - nie wiadomo czy przebieg jest autentyczny
    - rozrząd, sprzęgło, dwumas niby robione (40tyś temu) ale brak dokumentów potwierdzających wymiany
    - "jakieś tam błędy czasem wyskakują" - jak to ładnie ujął sprzedający
    - felgi zimowe do lakierowania
    - felgi letnie "noszą oznaki użytkowania"
    - "drobne przetarcie" fotela kierowcy
    - zawieszenie w "dobrym" stanie
    - silnik ma wrzuconego wirusa - dlatego 185kM w ogłoszeniu
    - brak loga Poltrony na tapicerce

.....i to wszystko tylko przez telefon!!!!! ....ciekawe co zastałbym na miejscu

ehhhhh.... ja temat odpuszczam i szukam dalej jakiegoś bardziej zaufanego egzemplarza

Pozdrawiam
    -Rentgen-
    To dopiszę parę słów komentarza:
    - zimą Can w Thesis sygnalizuje wszelkie możliwe błędy - nie ma to kompletnie żadnego wpływu na eksploatację, sygnałem, że zaczyna się zima jest błąd alternatora, wyłączasz, uruchamiasz ponownie i już błędu nie ma - bez względu na stan akumulatora, napięcie ładowania,... taki urok tego bolidu;
    - tapicera w Thesis jest chyba wieczna - mam 300 tys. na budziku i tapicera nie wykazuje żadnych oznak zużycia, zero przetarć, pęknięć, złuszczeń, tylko z kiery schodzi farba ze skóry - to bym akurat wiązał z biżuterią żony;
    - no i zawias - jak masz błędy na skyhook, to już zaczyna być słabo, bo cena jednego amorka oscyluje wokół 2 tys. zł, kompletny zawias (mówię o wahaczach), to koszt 10 tys. zł, bez robocizny. Zamienników brak.

Generalnie auto musisz testować przy dobrej pogodzie, żeby odróżnić świrowanie Can od rzeczywistych błędów.
    Bezwypadkowość to warunek numer jeden - nie wierzę, żeby nawet średnio zdolny blacharz/mechanik/elektryk poskładał to auto tak, żeby elektronika nie robiła psikusów. Chyba, że włoży w to serce, czas, a auto robi dla siebie.
    I raczej bierz manual. Statystyka awaryjności automatu w Thesis wygląda słabo. Pewnie po części z powodu słabego serwisu. Ale przecież nie będziesz jeździł po całej Polsce i szukał fachury od automatu. A są przykłady, że nawet najlepsi i najdrożsi się na tym wykładają. Manual kupujesz za 5 stówek, podmieniasz i po sprawie.
    Silnior znasz, najsłabszy JTD to 10V, 150CV - spokojnie daje radę.
    Generalnie auto niebanalne (niektórzy twierdzą, że brzydkie), komfortowe, duże, bezpieczne i niezawodne.
    Przez dwa lata (70 tys. km) wymieniłem dwa razy klinowy (przez nieudolność papraków) i chłodnicę cieczy (nową Valeo udało się kupić za 480). Rozrząd był wymieniony, jak kupiłem. Kilka razy płyny i filtry.
    Do wymiany będą łożyska przód, parę elementów zawiasu, tłumik końcowy i sprzęgło.
    Auto z polskiej sieci dealerskiej (Polcar), z pewnego źródła, bezwypadkowe, najbardziej pedantycznie prowadzona książka jaką na oczy widziałem (nawet wymiany żarówek odnotowane!). Wersja Emblema.
    Czas poszukiwań - 2 lata - rok lajtowo, ostatnie pół roku bardzo intensywnie.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Dzięki wielkie szerszeń ...najważniejszy dla mnie warunek to oczywiście bezwypadkowość - trochę już się o tym oczytałem i wiem co może dziać się później ...po drugie musi to być manual!!! ...dobrze by było gdyby to była Emblema bądź Sportiva z jasnym środkiem.... najlepiej w Bi-color (tu jest skłonny do ustępstw) .....ja to mam wymagania
    Nie mam parcia bo mam czym jeździć, ale jak "trafisz" jakąś fajną sztukę to czekam na wiadomość

Pozdrawiam
    -Rentgen-

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Nie połączysz Sportivy z manualem, bo wychodziła tylko w automacie.
    Z bicolore też nie połączysz, bo Sportiva była tylko w jednym kolorze (jednokolorowa i jeden kolor do wyboru).
    Nie będzie też miała jasnej tapicery...
    Tu masz nową, prawdziwą Sportivę:
    http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/s...l&pageNumber=1

Emblema i owszem.

Chyba bicolore, stylizowaną na Sportivę ma/miał na sprzedaż kolega ACME:
    http://www.forum.alfaholicy.org/hyde...liska_wow.html
    Z pełną fakturą VAT.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Rentgen
    Gość

Domyślnie

...jak to wiele można dowiedzieć się od kolegów z forum ...tak więc zostaje mi szukanie zadbanej Emblemy ...bo automat z góry odpada....

Pozdrawiam
    -Rentgen-