W Golfie 2 G60 bylo FWD, w syncro tylko Rallye z G60.....
J.
W Golfie 2 G60 bylo FWD, w syncro tylko Rallye z G60.....
J.
Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38
? Bywały i znacznie mocniejsze FWD, a więc ta Ibiza to jeszcze nie rekord świata.
Myślę, że kompletny, porządnie zrobiony remont silnika TS, bez ulepszania go musi pochłonąć ok 5 tys zł. Same uszczelki, uszczelniacze, nakrętki i tego typu popierdółki mogą pociągnąć i do 1 tys zł.
Panewki główne i korbowodowe - ponad 300 zł
pierścienie tłokowe - 400 zł
uszczelniacze, prowadnice zaworowe, zawory - ciężko powiedzieć, ale też raczej 1 tys zł pęknie
szlif głowicy - liczcie sami, ale dobre 500 zł pójdzie
szlif wału - jeśli konieczny - ok 100 zł za każdą szlifowaną powierzchnię
robota mechaników - pewnie z conajmniej 2000 zł by chcieli dostać, prawda?
A więc tanio nie jest, ale to się tyczy remontów wszelkich silników, dlatego teraz w Polsce coraz rzadziej się to robi. Raczej wymiana silnika na inny, albo samochodu, to wchodzi w rachubę - naprawa główna silnika to już rzadkość.
maicher, ceny są sporo niższe, mnie zrobienie głowicy na cacy w porządnym (czyt. drogim) zakładzie kosztowało 350,- chyba, do tego trzeba doliczyć regulację luzów którą zrobię sam i resztę gratów. Podsumowując sama głowica kosztowała mnie 500-600,- ale oprócz wałków wszystko jak nowe.
Ostatnio edytowane przez kasztelan ; 15-12-2011 o 19:39
Widzę temat się rozkręca
Chyba jednak najlepszym rozwiązaniem będzie poszukanie takiej samej (i najlepiej pod kolor) i mieć jedną na części (bo w sumie heble i zawiasy świeżo zrobione - może z 1000km przed padaczką) . Tyle tylko że jak w drugiej padnie motor to...
Myślałem też o kupnie czegoś po numerze z paskiem rozrządu żeby przerzucić głowicę z mojej. Co o tym muślicie? Głowica podpasuje pod 2.0?
To bierz jakieś 8V na części, silnik Ci wtedy nie padnie.
Prawdę mówiąc myślałem żeby zrobić odwrotnieżeby łyknąć coś ładnego a moją mieć na części bo nie bardzo czce mi się coś w "zimie" dłubać. Były 8V po FL? Na czym dokładnie polegał FL (błotniki, silniki...)
Myślicie że moja głowica podpasowałaby do jakiejś biednej 166?
Planowanie tańsze niż 500 zł to wiadomo
No to policzmy tak:
planowanie, szlifowanie gniazd zaworowych i zaworów, wymiana prowadnic i zaworów, wymiana uszczelniaczy zaworowych, ustawienie luzów zaworowych - to sama robota dla szlifierni - jeśli ktoś trafia taniej niż 500 zł to jest dobra cena.