Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 107

Temat: Zagatkowa awaria nowej zabawki alfa 156 2,4jtd 136KM

volt 25
    Gość

Domyślnie

Czujnik założony,dzwoni gość i mówi mi,że należy wymienić koło rozrządu na wale bo ścięło chyba klim lub jest zużyte,nie słyszałem dokładnie,chmm powiedzcie czy to jest może jego zła wymiana paska rozrządu powodem tej wady.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar bsq
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ~156sw~ 1,9jtd 2003r

Domyślnie

tak jak mowilem - ja musialem takze wymienic jedno kolo, ale u mnei bylo to kolo zebate napedzajace - koszt tego kola ~150zł. Podobno moze ono uwalic czujnik i tak tez u mnie sie stalo. Tego kola nie wymieniasz przy rozrzadzie wiec raczej on tego nie popsul - czysty przypadek.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rozrzad.jpg
Wyświetleń:	2048
Rozmiar:	48.7 KB
ID:	41896
    dokładnie mówiac ja wymieniłem część nr 1... oczywiście czujnik również.

volt 25
    Gość

Domyślnie

Cholerka moje uszkodzone koło to z numerem 11 jak rozumie i jaki może być tego koszt.A co do tego klina czy tego koła nie odkręca się przy wymianie paska,tak pytam bo już nie wiem czy mam pecha.A poza tym to dobrze pisałeś sam czułem ,że to musi być coś z rozrządem.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r., jest Giulietta QV, jest Stelvio 280 KM

Domyślnie

Cytat Napisał volt 25 Zobacz post
    Czujnik założony,dzwoni gość i mówi mi,że należy wymienić koło rozrządu na wale bo ścięło chyba klim lub jest zużyte,nie słyszałem dokładnie,chmm powiedzcie czy to jest może jego zła wymiana paska rozrządu powodem tej wady.
    A po wymianie tego czujnika auto zapalilo?Pytam sie o to bo jak dobrze pamietam to chyba na forum byla podawana informacja ze awaria tego czujnika nie powoduje unieruchomienia silnika.Sterownik powinien przejsc w tryb pracy awaryjnej.Jesli sie myle to mnie poprawcie

volt 25
    Gość

Domyślnie

Czy auto zapaliło, nie wiem bo jak dzwonił, to nie słyszałem za dobrze co tam mówił.Tylko stwierdził że koło muszę kupić i pytam się ile to kosztuję bo już wiele rzeczy wymieniłem widzę nie potrzebnie.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Ha, wszystko jasne - ścięło klin i przestawił się rozrząd i dlatego silnik zgasł, czujnik wyczaił problem z rozrządem i ECU wywaliło błąd czujnika. Są 2 opcje dlaczego ścięło klin - 1. niedokręcona śruba na wale przy wymianie rozrządu 2. czysty przypadek. Ja obstawiam 1 opcję, sam kiedyś też walnąłem taką gafę i nie dokręciłem śruby - efekt, przestawiony rozrządy i pogięte zawory... Te śruby są zazwyczaj smarowane Loctitem i przed ponownym jej zakręceniem trzeba DOBRZE wyczyścić gwint śruby i wewnętrzny w wale. W innym przypadku tak właśnie się dzieje że śruba nie dokręca się tak jak powinna i w związku z tym nie dociska koła rozrządu a to zrywa kliny i przestawia rozrząd. Ciekaw jestem jak wyglądają zawory, czy miałeś szczęście i nic się nie stało czy głowica do zrzucenia...

volt 25
    Gość

Domyślnie

Nie wiem jak zawory,ale coś mi się wydaje,że gość coś spartolił.Z resztą wiele rzeczy wymieniałem nie potrzebnie,elementy sprawne.Jak podejść do sprawy,skoro od początku podejrzewałem ten właśnie problem tym bardziej,że kolega bsq też obstawiał ten punkt awarii.Jutro zobaczę co jest grane,ale jeśli ktoś coś robi i bierze kase to chyba odpowiada.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubuskie :)
    Auto
    AR 166 2,5 V6 AR 156 2,4 JTDm 20V

Domyślnie

volcik...tak przy okazji...pamiętaj że nie każdy mechanik potrafi wymienić filtr oleju w silniku 2,4 bo nie wiedza jak go wyciągnąć. Ja odwiedziłem chyba wszystkich mechaników w Żarach, panowie albi się drapali w glówe albo chcieli przebijać kombinowac bez żadnej gwarancji sukcesu. Skończyło sie na drogiej lekcji w serwisie w Zielonej Górze. Lekcja kosztowala 550pln ale teraz jestem mądrzejszy
    Przy Twoich problemach bym zapewne osiwial...gdybym miał włosy
    Trzymam kciuki

volt 25
    Gość

Domyślnie

Byłem dziś i widziałem to kółko, od środka tam gdzie klin do jest wyrwa(kawałek ukruszony) a z drugiej strony o.k 1cm wytarte,wybite miejsce podobno kółko miało straszne bicie.Chmm czy mógł tego nie widzieć podczas wymiany rozrządu? koło zamówione w serwisie Alfa Romejo koszt 140zł (a mówią,że ceny do alfy wysokie. Polecam ceny sprawdzić do bmw 7,audi a8,a6 lub subaru ) oby odpaliła.Koledzy będę miał na sprzedaż elementy które kupiłem lub wymieniłem ze sprawnych na nowe czyli ;wtryski 5szt moje stare igła nie kopcące i nie lejące,czujniki rozrządu i położenia wału,czujnik ciśnienia na listwie.Jeśli ktoś będzie zainteresowany to proszę o info.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Byłem dziś i widziałem to kółko, od środka tam gdzie klin do jest wyrwa(kawałek ukruszony) a z drugiej strony o.k 1cm wytarte,wybite miejsce podobno kółko miało straszne bicie.Chmm czy mógł tego nie widzieć podczas wymiany rozrządu?
    Nie mógł tego nie wiedzieć gdyż... do wymiany rozrządu musiał zdjąć koło pasowe. Jak dla mnie to ewidentnie śruba nie była dokręcona tak jak być powinna i koło biło i przez to ta awaria