Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Ksenony - kilka pytań (samopoziomowanie, żarniki)

Karol Gileta
    Gość

Domyślnie Ksenony - kilka pytań (samopoziomowanie, żarniki)

Witam!

Mam od niedawna 156 z ksenonami i już to, co widzę na pierwszy rzut oka, to, że dosyć słabo święcą. Na pewno lepiej świeciły zwykłe reflektory. No ale, już są, więc trzeba działać. Obstawiam, że do wymiany będą żarniki, tak? Przejrzałem trochę tematów i z tego co dojrzałem, to odpowiednie będą jakieś o oznaczeniu D2S. Może ktoś polecić jakiekolwiek, które Wam działają?
    A teraz samopoziomowanie - jak to sprawdzić? W Passacie było tak, że po włączeniu przesuwały się w prawo, lewo, do góry, do dołu i było wszystko ładnie ustawione, a tutaj jak jest? Raz sprawdzałem, to nic takiego się nie działo.
    Oraz jeszcze spryskiwacze - nie działają. Na wszystkie sposoby. Nawet się nie wysuwają. Jak to sprawdzić, co jest niedziałające?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

jaka barwa ci swieca ksenony bo jesli rozowa to masz do wymiany zarniki a co do poziomowania to powiny opasc i sie podniesc chyba ze masz jakis blad to nie beda dzialaly a spryskiwacze w alfach oryginalne sa nie wysuwane, sprawdz bezpiecznik od pomki nad schowkiem pasazera a dostep bo niego przez taka mala klapke wgornej czesci schowka

Karol Gileta
    Gość

Domyślnie

W Alfie po lifcie raczej muszą być wysuwane, bo na zderzaku mam tylko zaślepki, do tego jedna jest ułamana, to jak ją wyciągnę, to widać spryskiwacz. Dobra, zobaczę dzisiaj, co z tym samopoziomowaniem. Jeśli nie działa, co jest do wymiany? A żarówki jeszcze na różowo nie świecą, raczej na biało, ale po prostu słabo.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jar.w
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006

Domyślnie

Cytat Napisał czarek82 Zobacz post
    (...)spryskiwacze w alfach oryginalne sa nie wysuwane, sprawdz bezpiecznik od pomki nad schowkiem pasazera a dostep bo niego przez taka mala klapke wgornej czesci schowka
    Nieprawda, ja w 156FL miałem seryjne ksenony - spryskiwacze są windowane o ile pamiętam pod wpływem ciśnienia z pompki.
    AR 159 Sportwagon Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006r. - Bestia
    Była:
    AR 156 Sportwagon FL | 1.9 JTDm 140KM | 2003r. - Bella

Użytkownik Rowerzysta Avatar Nielat
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 ts 2002r

Domyślnie

Może warto poczytać w instrukcji obsługi?? albo eLearn Ogólnie fakt zacząć od bezpieczników warto

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar proh
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    szukam V6/JTS/JTDm

Domyślnie

Jak świecą na biało to nie są wypalone. A samopoziomowania i spryskiwaczy właśnie najlepiej poszukać zaczynając od bezpieczników. Dopiero później zobaczyć czy coś nie jest urwane.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rado
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa 156 1.8 16V

Domyślnie

Jeśli kolor żarników nie wygląda na kończący się a efektywność świecenie na drodze jest kiepska to może po prostu soczewki straciła swoją żywotność i odblask jest wypalony
    Radomski Klub Alfa Romeo
    www.Alfa.Radom.pl

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Domyślnie

Lub masz za nisko ustawione lampy. Jest przy reflektorze regulacja góra-dół i lewo-prawo (dwie śrubki). Ksenony świecą naprawdę rewelacyjnie. Oczywiście spryski działają przy włączonych światłach. Przy zgaszonych tylko przednia szyba.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Karol Gileta Zobacz post
    Mam od niedawna 156 z ksenonami i już to, co widzę na pierwszy rzut oka, to, że dosyć słabo święcą. Na pewno lepiej świeciły zwykłe reflektory.
    Z żarników polecam tylko Philips D2S 85122 - dostęne tylko w jednej barwie 4300K, cena od 139-150 zł/sztuka. Od siebie dodam, że wytrzymują bardzo długo. np. http://www.xenonowe.pl/index.php?MENU=oferta&id=120

A teraz samopoziomowanie - jak to sprawdzić? W Passacie było tak, że po włączeniu przesuwały się w prawo, lewo, do góry, do dołu i było wszystko ładnie ustawione, a tutaj jak jest? Raz sprawdzałem, to nic takiego się nie działo.
    U mnie test poziomowania wykonywany jest zawsze, gdy najpierw włączę światła mijania, potem przekręcę kluczyk w pozycję MAR. Gdy włączam światłą normalnie test wykonany jest "co ileś tam" włączeń. Pamiętaj, że test poziomowania to jedno, a żeby mieć pewność że działa poprawnie, trzeba zaglądnąć pod auto - na przednim i tylnym wahaczu z lewej strony samochodu powinny być zamocowane czujniki poziomowania ksenonów z ramiączkiem kulkowym łączącym wahacz na kole z autem. Trzecia sprawa to wyregulowanie wysokości świecenia na diagnostyce.

Oraz jeszcze spryskiwacze - nie działają. Na wszystkie sposoby. Nawet się nie wysuwają. Jak to sprawdzić, co jest niedziałające?
    Tutaj do sprawdzenia jest najwięcej: od bezpieczników, przez pompkę, przewody, aż po same spryskiwacze. Moja Bella po przyjechaniu z Italii miała i ma do dziś odłączone spryskiwacze i jakoś nie mogę się zabrać za uruchomienie (w zimie za zimno, a latem mało używam).

Pozdrawiam i powodzenia!