No np wymiana samego paska ,o czym inni czytaja i szczeki im opadaja(przepraszam ale nie moglem sie powstrzymac)
No np wymiana samego paska ,o czym inni czytaja i szczeki im opadaja(przepraszam ale nie moglem sie powstrzymac)
to zalezy ile zrobil poprzedin wlaściciel i w jakim stanie jest auto - moze sie okazac ze jak trafisz dobry egzmeplarz do zrobienia nie będzie nic jesli wszystko bylo na bieżaco. Choć nalezy być realistą i raczej nastawiac i dobrze mieć odłozone w skarpecie troche $ na ewnetulane sprawy po zakupie. Generalnie lepiej sie zaskoczyc ze kasy tej nie wydasz w całości, niż być rozczarowanym że trzeba jeszcze coś dołozyc co nie bylo planowane.
Do listy dopisac regeneracja wtryskiwaczy cena pewnie ok tysiaka
Pisałem to już w jakimś wątku ,ale powtórzę przy okazji , szef serwisu Alfy Romeo w ASO Carserwis Warszawa na moje pytanie kiedy wymieniać rozrząd w JTDM 16V odpowiedział ,ze bezpiecznie jest to zrobić do 90 000 km przebiegu .
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
I to pokrywa z moją opinią.
80 000 - chuchanie na zimne
100 000 - czas najwyższy
120 000 - wymienić natychmiast
ponad 120 000 - rosyjska ruletka
Damian zgadzam się z Tobą całkowicie, lepiej wymienić szybciej niż później. Na pewnych rzeczach NIE wolno oszczędzać. A swoją drogą czytam i w pewne wypowiedzi nie mogę aż uwierzyć. Tak wszyscy wychwalają na forum, jak to nie dbają o swoje śliczne cacka, a tu przeciągają do końca wymianę paska, wiedząc czym to grozi. Dla mnie graniczną cyfrą wymiany rozrządy jest cyfra co 90.000 tyś lub co 5 lat. Tak robiłem, robię i mam nadzieję, że będę nadal robił.
Ludzie jak widzę opinie typu bo nie wymieniam bo On mi powiedział, że jeszcze 20 tyś km robię to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera...
Tomek, szkoda w takim razie, ze z Poznania mam do Ciebie troche daleko ;-)Napisał Tomek_KRK
Podalem cene za oryginalne wahacze z wymiana w dobrym nieautoryzowanym warsztacie w Poznaniu
to samo uslyszalem w Poznaniu w Pol-carze ale skoro nie było przypadkow zerwanych paskow przy znacznie wyzszych przebiegach i producent podaje 150 tys (polska instrukcja z 2008 roku) to uwazam to za zdecydowana przesade.
Wyjątkiem jest oczywiście sytuacja, kiedy pasek ma 5 lat, bo wtedy należy go wymienic niezaleznie od przebiegu
Podepnę się lekko pytaniami - jeśli przed zakupem pojadę do ASO sprawdzić auto,to w jakim zakresie jest ono sprawdzone,czy muszę podpowiadać/prosić o sprawdzenie czegoś i jeśli ogólna ocena jest pozytywna,to czy spokojnie furę kupować?Dzięki za ewentualne odpowiedzi.Pozdrawiam.
kolego julowalker nie wymienilem bo mysle ze pijesz do mnie z tymi 20 tys do przejechania??Czytaj moze ze zrozumieniem.Chyba napisalem ze wymienilem po tygodniu calutki rozrzad.Nie wiem umiecie tu czytac czy tylko pisac swoje madrosci.Twoje madrosci sa njwazniejsze jak ciagniesz watek po kilka stron i wychodzi z niego maslo maslane,a tu jak cos napisze to od razu tak zrobilem bo napisalem.Ktorys raz w tym watku pisze to samo bo ktorys juz z rzedu uzytkownik nie potrafi przeczytac ze zrozumieniem tego co napisalem.A i nastepny rozrzad zrobie po ok.70-80 tys albo po 5 latach o ile jeszcze bede mial auto
Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 29-12-2011 o 00:24
Widocznie nie przeczytałeś dokładnietego co pisałem - naprawiałem kilka silników JTDM po strzale rozrządu.
Nie twierdzę , ze jest to nagminne jak w przypadku TS-ów i trzeba siać panikę. Wystarczy mieć świadomość istniejącego problemu i zwyczajnie nie przeginać. Temat wałkowałemw kilku wątkach na forum i nie chce powtarzać w kółko tego samego. Każdy czytający może wyciągnąć własne wnioski.
---------- Post added at 00:18 ---------- Previous post was at 00:13 ----------
Jedziesz do ASO - płacisz za wiedzę i doświadczenie- to oni mają wiedzieć co sprawdzić (przynajmniej w teorii). Najlepiej wprost powiedzieć , ze planujesz zakup i oczekujesz pełnej informacji na temat stanu auta, powłoki lakierniczej i wszystkich możliwych informacji z Examinera.