Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: 14716 TS 105km czy warto kupić?

deckard
    Gość

Domyślnie 14716 TS 105km czy warto kupić?

Hej wszystkim
    Zaczynając muszę powiedzieć ze w temacie alf i ogólnie samochodów jestem raczej zielony. Od jakiegoś miesiąca szykuje się do zmiany auta i wybór padł na Alfe 147 lub Nissana Almere n16 (2001 do 2004r).
    Zasadniczo wolał bym Alfe ale gdzie coś nie powiem o tym samochodzie to wszyscy narzekają że jest awaryjny i odradzają (wszystko sie psuje, zawieszenie co 5 tysiecy do wymiany itp itd), z drugiej strony po przeszukaniu google nabieram dziwnego wrażenia ze jak na bezawaryjne Almery to n16 maja strasznie dużo problemow - wiec powiem szczerze ze zgłupiałem.

Potrzebuje chłodnej i subiektywnej opinii o 147 16 TS.
    Jak wyglądają koszty eksploatacji, co ile wymieniacie olej, filtry, klocki, co ile kilometrów rozrząd. Jakie awarie najczęściej miewacie lub mieliście w tym roku. z jakimi awariami najczęściej się spotykacie itp itd.

Co do mojej jazdy, Obecnie średnio robię 12000 rocznie w tym roku tj 2012 prawdopodobnie więcej kolo 15 do 20, jeżdżę głownie w mieście, 2 - do 3 razy w miesiącu dłuższy wypad jakieś 300 - 500 km.
    Zależy mi na maksymalnie bezawaryjnym silniku, jestem w stanie przeżyć nieco bardziej miękkie zawieszenie.

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Najbardziej awaryjnym elementem silnika jest tzw. wariator ale w silniku o którym piszesz czyli 105 KM go nie ma. Zawieszenie jest wrażliwe na nasze drogi ale nie przesadnie i da się wytrzymać. Opinia o 5000 km jest co najmniej 10-cio krotnie przesadzona. Wyszukać zadbany egzemplarz i cieszyć się jazdą, ale szczerze 105KM to troooche za mało.

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

Mój znajomy ma Almerę N16 w dieslu i uważa jej kupno za największy błąd swojego życia. Ilość pieniędzy, jakie w nią władował (głównie wtryski), przyprawiła mnie o mały zawrót głowy.

1.6 105KM może rakietą nie jest, ale z całej gamy benzyniaków jest chyba względnie najtrwalszy i najmniej problemowy. Trzeba jednak o niego dbać i pamiętać, że miewa swoje kaprysy, jak choćby branie oleju. Spala też, jak na swoją pojemność i moc sporo benzyny i należy o tym przy zakupie pamiętać. Wymieniać wszystko na czas i naprawiać na bieżąco, a niespodzianek nie będzie.

Zawieszenie nie należy do tanich czy najtrwalszych i lubi sobie czasami poskrzypieć na mrozie, ale 5 tysięcy? Trzeba być bardzo złośliwym albo zwyczajnie głupim by sugerować coś takiego. Albo robić sobie jaja.

Mógłbym napisać tutaj jakieś patetyczne zdanie o wyjątkowości tej marki czy modelu, ale fakty są takie, że 147 to zwykły kompakt, w którym co 1000km należy bezwględnie sprzwdzać poziom oleju i tyle.

Ale za to jaki ładny kompakt.
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Wiem że chcesz benzynę...ale bierz 1,9 JTD 115 KM...miałem dwa takie auta z tym motorem...mieściłem się w trasie w 5,5 litra on. Teraz mam 150 kucy i spalanie jest większe o 2-3 litry.Motor nie do zajechania...przemyśl sobie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

105 nie ma wariata!

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Założę się, że Ci co tak najbardziej Ci odradzają alfę bo się ciągle psuje itp to nigdy nie mieli tego samochodu, a nawet pewnie nigdy nie siedzieli w nim w środku. Ale WIEDZĄ hehe

Także poszukać zadbanej i dobrej 147, może być nawet 1.6 105KM najprostszy benzynowy, JTD jest bardzo udany i trwały, ekonomiczny, ale będzie droższy w zakupie i może, ale nie musi oczywiście okazać się droższy w serwisowaniu. I nie szukaj okazji czy tańszego egzemplarza bo wtedy faktycznie pewnie będzie problem tylko nastawiaj się na te 15 czy 20% górnego przedziału cenowego wystawionych egzemplarzy z danym silnikiem do sprzedaży. Wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że po sprawdzeniu dogłębnym potwierdzimy, że za ceną idzie dobry stan techniczny Aaa bo coś napisałeś o miękkim zawieszeniu - alfa nie jest miękko zawieszona ale bardzo dobrze się prowadzi bo ma nieco bardziej finezyjne zawieszenie od większości aut w klasie. A co za tym idzie jest troszkę bardziej czułe na świetne drogi ale wcale nie takie drogie w serwisowaniu jak się porówna do "niesamowicie bezawaryjnych, po-dziadkowych, w TDI" VW, Audi czy BMW
    Ostatnio edytowane przez kiler_911 ; 30-12-2011 o 09:26
    -> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-

--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
    --- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---

www.cinsoft.pl

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

T.S'y zadbane nie są takie złe! Ale dużo paliwka lubią... Ale z LPG bardzo dobrze sobie radzą polecam! (AHA!!! do wszystkich przeciwników LPG proszę się zapoznać z dzisiejszą technologią a później krytykować)

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

mało awaryjny to raczej nie grupa fiata bo umowmy sie sa mniej awaryjne pojazdy tylko od siekiery cięte ale tamte 1.6 sa mniej awaryjne jednak ... co do zawieszenia raczej bedziesz mial twarde bo w alfie jest ono dosc twarde

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja Ci powiem, ze 1.6t.s. jest chyba najtrwalszym benzyniakiem z wszystkich t.s. stosowanych w 147/156/166 (w tych latach).

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

No fakt można kupić np. Golfa III 1.8 jeszcze w wersji 75 KM - będzie na pewno trwalszy i mniej wysilony albo Audi 80 2.0 90KM też będzie mało wysilony silnik Ale to chyba nie o to tu w tym wszystkim chodzi moim zdaniem

A grupa fiata jest porządna i koniec. Jak jest zadbany, zrobiony, serwisowany, doglądany, użytkowany odpowiednio to wszystko będzie bezawaryjne zarówno fiat jak i koreańczyk!
    -> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-

--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
    --- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---

www.cinsoft.pl