1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
Nie widzę za bardzo sensu brania udziału w tej dyskusji. Jak ktoś chce pogadać o wyższości robienia zdjęć aparatem z komórki, a sprzętem profesjonalnym niech założy osobny wątek. Poza tym chyba każdy ma swój rozum, swój gust i jednemu się będzie podobało zdj 1 a innemu zdj 2, a komuś może zdjęcie 18. Nie rozumie więc tej nagonki i wyładowywania frustracji na tym forum i w tym miejscu, a już tym bardziej obrażania i wyśmiewania się z innych zdjęć. Nie podoba ci się? Nie klikaj na nie. Nie rozumie więc tej próby wmówienia innym ludziom że PS jest be. Myślę, że to nie pierwsze i nie ostatnie poprawiane zdjęcie biorące udział w tym konkursie. Jak bym chciała, żeby było naprawdę przerobione to bym usunęła rysy na samochodzie, bo są straszne :/ . W zdjęciach chodzi tak naprawdę o wywołanie emocji u odbiorcy, dlatego dla mnie osobiście nie jest więc istotne w jaki sposób i czym zostało wykonane. Jeżeli jest fajny pomysł to nawet zdjęcie komórką może mieć szansę i może się podobać. A obrońców stojących na straży "czystości i moralności" zdjęć ze swoją krucjatą zapraszam pod krzyż a nie na forum. I zacznijcie od walki z naprawdę przerobionymi zdjęciami modelek w gazetach, przez które inne kobiety wpadają w kompleksy i choroby typu anoreksja i bulimia. Koniec OT!
---------- Post added at 09:15 ---------- Previous post was at 09:04 ----------
I jeszcze tylko taka moja mała dygresja, kolego drogi zajrzyj w regulamin i przeczytaj ze zrozumieniem punkt 11 i 15![]()
Droga Koleżanko, nikomu nic nie wmawiam, nie wyładowuje flustracjii, bo jej nie mam, nie rozumiem Twojego ataku, napisałem tylko że widzę zdjęcia obrabiane, po tiuningu itd, a jak wiemy wszyscy zdjęcie obrobione nie kwalifikuje się w definicji "ZDJĘCIE", i to wszystko.
A tak na marginesie, efekt jaki uzyskałaś jest świetny, ale to jest już "obraz" a nie zdjęcie.
Ostatnio edytowane przez Atl^ntis ; 30-12-2011 o 09:36
ależ koleżanko spokojnie - zapytałem bo spodobał mi się efekt jaki uzyskalaś i to wszystko![]()
na codzień biokominki a po pracy Alfa
Wszystkie zdjęcia fajne,nie będę dyskutować, nad doskonałością zdjęć bo i po co. Numer 9 mi się podoba jako że nawiązuje do zimy.
Jak już tak bardzo sie posiłkujemy regulaminem to Twoje zdjęcie jak i wiele pozostałych nadesłanych łamie punkt 2To już 17-stka która nie dostała żadnego głosu bardziej ten punkt spełnia. Ale nie o tym chciałem mówić. Osobiście nie jestem przeciwnikiem Photoshopa bo prawdą jest że wszędzie sie teraz z niego korzysta. Poza tym jest to konkurs a jego prace będą prezentowane w corocznym kalendarzu klubowym więc w trosce o wysoką jakość tego kalendarza powinny do niego trafiać zdecydowanie najładniejsze zdjęcia. Natomiast wiem też jak ogromną przewagę PS może dać bo sam znam go bardzo dobrze i osobiście nie dam się Tobie nabrać
w mojej ocenie są pewnie granice
ale oczywiście każdy ocenia po swojemu. ja tylko osobiście chętnie bym chciał zobaczyć to zdjęcie w oryginale bo pewnie jest równie ładne i obyłoby się bez takiej nocnej ingerencji, kadr jest dobry, auto samo w sobie też rzadkość i chętnie bym je widział w kalendarzu więc myślę że bez tak mocnej postprodukcji by się obyło i nie byłoby tej niepotrzebnej dyskusji
a wszystkim pozostałym niezadowolonym przeciwnikom PS'a proponuję na przyszłość śmiało korzystać z punktu 15go, regulaminu / sorry saroo
/
Ostatnio edytowane przez flatbeet ; 30-12-2011 o 13:16
ludu, Wy nie macie większych problemów w życiu?
Jest konkurs i każdy wysyła co mu się podoba i każdy głosuje na to co jemu się podoba. Wyniki opublikowane zostaną po zakończeniu i co się tak emocjonować.
Próżne dyskusje na tematy kiedy jest zdjęcie a kiedy to już obrazek.
dla ciekawych jak powstają takie efekty jak na fot nr.1 napiszę:
prawdopodobnie
- zdjęcie jest obrobione w LR z użyciem presetów do obróbki w stylu repoglamour (tam została uzyskana taka a nie inna tonacja i kolorystyka)
- następnie zostało przerzucone do PS gdzie zostały nałożone filtry kolorystyczne Cross Processing B02 i L08 z pokryciem ok 20-25%
- później została użyta wtyczka Tonal Contrast i suwaczkami zmienione uwypuklenie szczegółów co daje wrażenie HDR właśnie
- kolejno malowanie pędzlami w PS by rogi zdjęcia było przyciemnione ale każdy z nich inaczej
- użycie Lighten Center co spowodowało zwrócenie wzroku oglądającego na te elementy jakie autorka chciała pokazać.
Światła przednie i padające z nich światło to nie są cuda robione w PS bo to kwestia optyki i przymknięcia przesłony do wartości wyższych niż 5,6.
Ostatnio edytowane przez mrutyś ; 30-12-2011 o 15:19
mi sie zdjecie nr.1 bardzo podoba ale moim zdaniem nie nawiazywalo do zimy wiec nie glosowalem na nie.