Trzeba się dostać do cięgna sterującego zmienną geometrią i próbować nim ruszyć. Jeśli ugina dźwignię to OK. Jeśli stoi - rozgrzebać. Jest to najprostszy test.
Opisane objawy mogą być powodowane przez wiele usterek i zacięcie turbiny ustawiłbym w końcu listy.
Zmienna geometria pracuje w środowisku gazów wydechowych. Jeśli silnik nie pobiera oleju to jedynym składnikiem odkładającym się w turbinie jest sadza, ewentualnie odrobiny rdzy.
Naloty te są całkiem skutecznie usuwane przy ostrzejszej jeździe oraz przy uruchomieniu trybu oczyszczania filtra DPF. Oczyszczanie filtra polega na wypaleniu a więc znacznym podniesieniu temperatury spalin. Jeśli wypala się filtr który jest pod autem to co z turbiną która jest za kolektorem wydechowym? Jedyne co może zamulić zmienną geometrięto emerycki styl jazdy. Jeśli auto jest normalnie użytkowane prawdopodobieństwo zacięcia turbiny w JTDM jest minimalne.
Naprawdę nie demonizowałbym tego problemu.
Tak jak napisałem na początku w znakomitej większości przypadków przyczyna skoków mocy leży gdzie indziej.
Ostatnio edytowane przez DamianS ; 29-12-2011 o 19:01
Dziś z ciekawości konsultowalem temat z serwisem. Nie pamiętają przypadku zaciętej zmiennej geometrii w JTDM. Problem zawsze tkwił w sterowaniu. Generalnie turbiny w tego typu silnikach są mało awaryjne.
Dzięki DamianS. Nie mam problemów z mocą, ale po prostu z ciekawości zapytałem o czyszczenie turbiny.
Pozdrawiam.
- Rafał
Hmm trzeba było skonsultować ze mną
Na wszystkie przypadki problemów z mocą - tylko raz była kwestia sterowania pracą geometrii - pęknięty wężyk prowadzący do gruchy na turbinie. Późne wstawanie turbiny, problemy z regulacją ciśnienia doładowania, itp - wszystko znikało jak ręką odjął w momencie rozebrania turbiny i wyczyszczenia geometrii. I zapomnij, że turbinę "przedmuchasz" ostrzejszą jazdą. Pomoże na parę dni. Zwłaszcza, że geometria służy też do regulacji maksymalnego ciśnienia doładowania. Natomiast czyszczenie daje genialne rezultaty. W serwisie bardzo rzadko to robią, bo jak geometria w turbinie stoi - to wymieniają całe turbo i do widzenia.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
witam wszystkich dzięki wielkie za rady i podpowiedzi...pojechałem do swojego mechanika i okazało się ze EGR poleciał...
wymieniłem na nowy i po problemie...a nawet nie wiem czy nie jest lepiej...pozdrawiam
Witam mam problem a minowicie,jede dzisiaj sobie spokojnie i nagle jakby mi przerywało turbo tzn. wciskam gaz i nic sie nie dzieje a po 2-3 sekundach czuć jak wciska w fotel...albo jade 100km/h i trzymam pedał jednakowo,delikatnie i nagle jakby przerwało turbo i auto zwalnia i po chwile znów auto idzie...co a wskaznik od doładowania nie wraca na zero tylko jak wcisne sprzęgło czy nie naciskam pedału gazu to zostaje na 0,1 a zawsze było tak ze wacało na 0-co może sie dziać?
Jarek88 - długie to Twoje zdanie i ciężko się czyta, ale wygląda mi to na wypalanie filtra dpf
...i daj mu się lepiej wypalić bo zapchasz i zobaczysz marchewę na desce![]()
Dziś jadąc na trasie po przejechaniu ok 80-100km (wcześniej nie było żadnego problemu) ciśnienie doładowania zaczęło dochodzić tylko do 0,8 bara, a nie jak jest normalnie do 1,6.
Przez kilkanaście , może kilkadziesiąt kilometrów turbo dochodziło tylko do 0,8 później było stanie w korku, następnie wszystko wróciło do normy, zaczęło się normalnie wkręcać do 1,6.
Pytanie o co chodzi, dlaczego tak się działo?