Swego czasu zginęło mojemu ojcu auto - zostało skradzonena policji podczas rozmowy policjant zasugerował zabezpieczenie z uzyciem telefonu gsm - po krótce miałby to wyglądać następująco:
kupujemy stary telefon gsm - moze byc monochromatyczna nokia i do tego ładowarkę samochodową - w telefonie umieszczamu karte prepaid aby telefon był aktywny i mógł wykonywać połączenia ( wymagane do rozdudowanej wersji systemu ) zasilamy minimalnymi kwotami np 50 zł/6 miesięcy - spisujemi dane telefonu i numer karty - głównie chodzi o imei telefonu - umieszczamy telefon w ukrytym miejscu - gdzieś pod tapicerką ale tak aby podciągnąć do niego zasilanie z ładowarki której koncówkę niszczymy i podłączamy w niewidocznym miesjcu aby nie było widać że cały czas się ładuje od aku telefon.
w momencie kradzieży podajemy na policji numer imei telefonu i inne dane a oni juz namierzą telefon i odnajda auto - moga na niego wykonac połączenie - dobrze ustawić w telefonie ciche dzwonienie bez wibracji aby złodziej się nie zorientował
nie wiem jak jest w praktyce ale podobno mają takiemozliwości nasi stróże prawa
rozbudowana wersja takiego zabezpieczenia może nam na wczęsniej zdefiniowany numer telefonu ( własny noszony przy sobie ) wysłać sms lub sygnał że ktoś otworzył auto i uruchomił alarm - lub że cos sie z autem dzieje - takie powiadomienie gsm
może ktos jest w w/w materii bardziej obeznany i podzieli sie swoją wiedzą jak tykonać taki system profesjonalnie aby mieć spokojny senjakie mogą być koszta tego rozbudowanego systemu ???
planuję zabezpieczyc moją belle aby nie wpadła w cudze ręce bo bym tego nie przeżył:cry: :cry: może macie jakies ciekawe zabezpieczenia warte polecenia
[ Komentarz dodany przez: AR_33: 2008-04-18, 09:27 ]
Nie piszemy tematów tylko wielkimi literami !!!