a ja bym robił. Rozrzad w JTD jest prostu do ustawienia. A jak sciągniesz pasek to koło wału od tak sie nie przesunie jak go kluczem nie ruszysz i nie zaczniesz obracac tak samo koło wału rozrzadu jak nie masz co robic i zaczniesz nim bez powodu krecic to możesz sie pomylic w ustawieniu. Jak wszystko rozbierzesz to przekręcasz rozrząd tak żeby cechy jeszcze na starym pasku zgadzały sie z tymi na obudowie. Czyli koło wału na godzine 6 a koło wałka rozrządu na cechę. Sciągadsz pasek wymieniasz rolki i zakładasz nowy pasek a na nowym pasku sa białe kreski które musisz tez zgrać z cechami. Tak więc jak zgrasz cechy na pasku z cechami na obudowie to nie da sie tego inaczej ustawić. A nawet jak sie pomylisz o jeden ząbek to bedziesz widział że cecha nie gra z biała linią na pasku albo na obudowie to to poprawisz. Pompy CR sie nie przejmuj możesz nią obracać bo w układach CR nie ustawia sie konta pompy.
Ostatnio edytowane przez pampik ; 19-01-2012 o 09:10
Zdeydowanie wymienić. Czy robić to samemu ? Skomplikowane to nie jest ale nie wiem czy chciałoby mi się samemu w tym grzebać.
Rozrząd to jednak istotna sprawa - jeśli nigdy nie grzebałeś przy aucie oddałbym ten temat specjaliście.
Na obudowie nie ma żadnych cech. Znajdują się na kołach zębatych. Na jednym oznaczony jest ząb, a na drugim bruzda. Na pasku jest odwrotnie i dodatkowo oznaczony jest kierunek pracy, więc nie idzie się pomylić przy zakładaniu. Oczywiście pasek powinno się wymieniać na zablokowanych kole/wałkach i pływającym kole wałków, ale z doświadczenia wiem, że obejdzie się bez tego. Trzeba się zaopatrzyć w klucz dynamometryczny, żeby nie przegiąć z żadną śrubą.
Dodam, że w 16v nie trzeba zdejmować koła zębatego wałków, żeby wymienić pompę wody. Ułatwienie w stosunku do 8v.
Ostatnio edytowane przez mac!ek ; 19-01-2012 o 10:43
Jestem absolutnie przekonany, że zrobienie córki jest niewyobrażalnie prostsze od wymiany rozrządu. Wiem to![]()
nie zgodze sie.
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...9_2_4_jtd.html
na kole zębatym wałka rozrządu jest wcięcie, nacięcie, znaczek czy jak kolwiek inaczej który musi sie zgrac z cechą na plastikowej obudowie rozrządu ale nie tej która sciągasz tylko tej która zostaje po stronie silnika. Na powyrzszym linku ładnie to widac.