Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: [156] Woda w aucie i piski

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie [156] Woda w aucie i piski

No wiec mam wode w samochodzie a dokladniej mowiac pod nogami pasazera

Nie za bardzo mam koncepcje skad ona sie moze brac
    Gdy pierwszy raz zauwazylem to zawilgocenie dosc mocno padalo pomyslalem ze gdzie z pod uczszelki w drzwiach cieknie Sprawdzilem to dokladnie ale nigdzie nie bylo po tym sladow
    Od tamtej pory po kazdym deszczu sprawdzalem czy nie zbiera sie tam woda i zawsze bylo sucho

W piatek troche padalo i znow mam tam mokro
    Tak sie zastanawiam czy moze miec to jakis zwiazek z klima ?? Ja jej wogole nie uzywam ale w piatek zamienilem sie z tata na samochody i on jezdzil na klimie

Po myjni szczotkowej jak i bezdotykowej tez nie widac zeby ktoredys kapalo do srodka :/

Problem 2

Mam jakiegos piskliwego swierszcza z prawej strony samochodu Nie wiem czy to piszczy w desce czy w tapicerce drzwi ale strasznie mnie to wnerwia
    Piski sa takie jakby metaliczne i pojawiaja sie podczas jazdy z wieksza predkoscia po wyrwach w jezdni a jak juz zacznie piszczec to daje tak caly dzien

Mial ktos z tym juz stycznosc ?? Co sprawdzic ??
    Wykluczam zawieszenie laczniki stab. wymienione gorny wahacz tez Zawiecha swiezo po przegladzie i brak luzow
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Wypowiem sie w kwestii 1 pytania:
    Spotkałem się z podobnym objawem, co prawda nie w AR, ale być może powód jest ten sam. W mojego ojca seacie toledo II woda zbierała się pod dywanikami praktycznie po każdym deszczu. Powód - w samochodzie straszna wilgoć, parujące szyby itp., ogólnie coś strasznego. Długo nie mogłem poszukać przyczyny, aż w końcu doszukałem się na forum seata. Otóż przyczyną są uszczelki znajdujące się w środku drzwi, tzn. pod tapicerką. W ojca aucie po zdjęciu tapicerek ukazuję się płyta aluminiowa, która jest przykręcona do drzwi. Na tej płycie są zamocowane mechanizmy opuszczania szyb, zamki itp. Ta płyta, jak już wspomniałem jest przykręcona do blachy drzwi i dodatkowo między nią a blachą drzwi występuje uszczelka na całym obwodzie płyty. Powodem przedostawania się wody do środka jest właśnie ta uszczelka - z biegiem czasu parcieje i przepuszcza wodę. Efekt- woda nie wypływa kanałami z dolnej części drzwi na zewnątrz, tylko dostaje się do kabiny.
    Być może w AR powód jest ten sam (nie wiem czy rozwiązanie z płytą i uszczelka jest w AR) - warto sprawdzić bo czasem niepotrzebnie możesz szukać całkiem gdzieś indziej.
    pozdrawiam

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał Szef
    Wykluczam zawieszenie laczniki stab. wymienione gorny wahacz tez Zawiecha swiezo po przegladzie i brak luzow
    Skąd pewność że to nie wahacz dolny? JA nie wiem ale jak juz sie brac za wahacze to warto sie poświęcic i wymienic komplecik wtedy masz 100% pewności piski na nierównościach to prawie zawsze przednia zawiecha...

A ta woda w kabinie to sprawdź czy szyba przednia nie była ruszana, miałem taki przypadek w mojej 33...ktos wyciągał przednią szybę i uszczelka była niedokłądnie poprowadzona i pod nią się sączyła woda :x

Ja mam świerszcza z prawej strony i zlokalizowałem co to...trzeszczy mi plastik na podszybiu...musze cos wymyslić żeby to usunac bo zakłóca radość z jazdy :twisted:

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Świeżak Avatar Krzysztof1-1R
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 1.8TS 1999r.159 1.9jtdm 2008r.

Domyślnie

1.Miałem to samo-zapchane odpływy wody na podszybiu,woda leciała po filtrze przeciwpyłkowym poprzez wentylator nadmuchu
    2.zawieszenie skrzypi-raczej
    Krzyś

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof1-1R
    1.Miałem to samo-zapchane odpływy wody na podszybiu,woda leciała po filtrze przeciwpyłkowym poprzez wentylator nadmuchu
    2.zawieszenie skrzypi-raczej
    1.warto to sprawdzic, ale sprawdz tez pod uszczelkami przedniej szyby czy nie masz rdzy, z tego co pamietam to w srebrnych 156 lubiła robi sie rdza w okolicach przedniej szyby.
    2.zawieszenie skrzypi jak jest zuzyte u mnie nic nie skrzypi

damian3619
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał czarek145
    Być może w AR powód jest ten sam (nie wiem czy rozwiązanie z płytą i uszczelka jest w AR) - warto sprawdzić bo czasem niepotrzebnie możesz szukać całkiem gdzieś indziej.
    W alfie nie ma tego rozwiazania,maja to w szczegolnosci volkswageny,seaty,skody i audi.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    6

Domyślnie

Też mam wodę pod przednimi dywanikami. Co ciekawe auto mi nie paruje od środka. Rozkręciłem podszybie, odpływy były drożne. Więcej pomysłów już nie mam.

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

AD 1

Sprawdze te odplywy i szybe moze cos wypatrze w podszybiu
    Jednak nie wydaje mi sie aby to w tym tkwila przyczyna Gdyby tak bylo do srodka lalo by sie po kazdym deszczu i na myjni

PS
    Rozwiazanie mechanizmu podnoszenia szyb w AR jest inne Nie ma tam zadnej plyty ani uszczelek

AD2

Opisany przeze mnie swierszcz to na pewno nie zawieszenie Tak jak napisalem jest to popiskiwanie z okolic deski - drzwi pasazera a nie skrzypienie wahaczy
    www.alfaromeo.mazury.pl

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Chyba znalazlem przyczyne moczenia sie mojej Alfy

Po rozkreceniu podszybia okazalo sie ze problem jest w oslonie filtra przeciwpylkowego
    Woda splywajac z szyby zbierala sie w tej oslonie az przelewala sie przez krawedz wprost przez filtr do kabiny
    Powodem tego stanu rzeczy okazalo sie calkowite "zarosniecie" odplywu z tej oslony do rynny pod szyba
    Odplyw zostal odetkany a za przegrodka w nastepnej rynience wywiercoy drugi awaryjny

Teraz woda bez przeszkod zplywa do rynny pod szyba

Zobaczymy za jakis czas na ile to rozwiazanie sie sprawdzi
    www.alfaromeo.mazury.pl

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

szef mogbys to opisac w dziale zrob to sam?
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest