Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: średnio-średnia

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie średnio-średnia

a własnie dotarłem do domciu z wywczasu w białce tarz, i nie jest dobrze, nasza średnia klasa średnia nie uzywa marki alfa romeo do jazdy, przewazają auta GM, VAG, Ford i sporo PSA, średnia klasa średnia (głownie ta warszawska) nie ma gustu? nie ma klasy i ma prostackie maniery (zabawy smartfonami w paunktach żywienia zbiorowego) klasa średnio-średnia, nazywa swoje dzieci płci żenskiej "julka" a męskiej "kuba"
    klasa wyzsza średnia dosiada aut klasy suv lub duzy nowy van, tylko po ch....j jeszcze bagaznik na dachu w takim duzym wozie?
    oj tak nie ma giuliett ani mitt na parkanigach w naszych gorkich kurortach

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cóż, kiedyś się w piątkę jechało pod namiot do Bułgarii, a dzisiaj para z dzieckiem bierze Q7 i jeszcze wrzuca bagażnik na dach... Ludzie zwyczajnie nie umieją się pakować. Ja byłem w zeszłym roku w 3 osoby na nartach 147. I da się...

Jak byłem ostatnio w Czechach i wyjeżdżałem już do domu, właściciel pensjonatu (właściciel BMW) podbiegł do mnie, otworzył drzwi, powiedział "Pikny interior", uderzył się pięścią w serce z rozdzierającym "Alfa Romeo to je serce!" i się pożegnał .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    a własnie dotarłem do domciu z wywczasu w białce tarz, i nie jest dobrze, nasza średnia klasa średnia nie uzywa marki alfa romeo do jazdy, przewazają auta GM, VAG, Ford i sporo PSA, średnia klasa średnia (głownie ta warszawska) nie ma gustu? nie ma klasy i ma prostackie maniery (zabawy smartfonami w paunktach żywienia zbiorowego) klasa średnio-średnia, nazywa swoje dzieci płci żenskiej "julka" a męskiej "kuba"
    klasa wyzsza średnia dosiada aut klasy suv lub duzy nowy van, tylko po ch....j jeszcze bagaznik na dachu w takim duzym wozie?
    oj tak nie ma giuliett ani mitt na parkanigach w naszych gorkich kurortach
    Poczekaj bo nie do końca rozumiem intencję Twojego posta .... Imie Julka Ci się nie podoba Jakub też ? Piszesz to w kontekście statystyk czy sugerujesz że nazwanie dziecka opisanym imieniem to przejaw braku gustu ..... jeśli to drugie to nie mam bladego pojęcia dlaczego

Co do pakowności to wyobraź Sobie że być może w niektórych przypadkach jest to przerost formy - ale oglądając się w swoim otoczeniu, ludzie których znam kupują te auta zupełnie świadomie. Ludzie mają dwójkę, trójkę pociech, często psa i spakowanie dwóch wózków dla dzieci do tego furmanki zabawek na dwa tygodnie i powiedzmy kuwety z kotem to wcale nie jest taka prosta sprawa dla rodziny - do tego często deska, narty itp.
    Co innego jest wypad 3 młodych osób na narty (osoby takie mają inne potrzeby) a co innego wyjazd nawet statystycznej rodziny.
    motor sports can be expressed in one single letter ///M

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

tygrysio, to ja wracam do tego, co wyżej napisałem... przed wynalezieniem SUV-ów rodziny były nawet bardziej "dzietne" (wystarczy porównać przyrost naturalny i ilość dzieci na rodzinę kiedyś i teraz), a jednak udawało im się jeździć jakoś na wakacje. I nie kojarzę, żeby na ulicach jeździło wtedy zatrzęsienie MPV.

Ja byłem jako dzieciak 5-osobową rodziną we Francji E36 (pewnie kojarzysz jak "dużo" jest w tym miejsca) na 2 tygodnie z namiotami i furą własnego żarcia (bo ceny były dla nas wtedy powalające). Nie było może najwygodniej, ale zmieściliśmy się, zajechaliśmy i nawet wróciliśmy .
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 20-01-2012 o 11:58

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Radku oczywiście masz rację - też pamiętam czasy gdy w 4 osoby jechaliśmy Fiatem 126p na dwu tygodniowe wakacje - ale nie przypominam sobie bym wtedy woził swoje narty (w przypadku rodziny 4 komplety) deskę sufingową, czy tak jak moi znajomi sprzęt do nurkowania. Zmieniły się czasu, sporo sposobów spędzania czasu doszło i zostało spopularyzowanych - moim zdaniem to niesie za sobą potrzebę niestety większej przestrzeni. Poza tym ludzie stali się bardziej wygodni co jest efektem naturalnym postępu technologicznego. Nie widze w tym nic złego ....

Oczywiście, znajdą się pewnie osoby które kupują SUVa dla "szpanu" i pokazania swojego statusu materialnego ... ale znam tez przypadki gdzie ktoś po prostu akurat taki samochód miał pod ręką to takim przyjechał Bez znaczenia że jechał w dwie osoby na 2 dni .... ot takie auto było w rodzinie Nie sądzę by tego typu spostrzeżenia można było rozpatrywać w kategorii braku gustu - tylko o to mi chodzi
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 20-01-2012 o 12:22

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Ja mam mocno nie po drodze z SUV-ami także od strony wizualnej... Ciężko byłoby mi wskazać jakiś, który by mi się podobał... Co się zaś tyczy przestrzeni bagażowej np. to proponuję porównać ją chociażby w moim mierzącym 4.4 metra 307 SW (dużo), 4.8 metrowym Mondeo kombi (ojejkujakdużo!) a 5.1 metrowym Q7 (gdzie jest bagażnik?).
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 20-01-2012 o 12:36

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ja mam mocno nie po drodze z SUV-ami także od strony wizualnej... Ciężko byłoby mi wskazać jakiś, który by mi się podobał... Co się zaś tyczy przestrzeni bagażowej np. to proponuję porównać ją chociażby w moim mierzącym 4.4 metra 307 SW (dużo), 4.8 metrowym Mondeo kombi (ojejkujakdużo!) a 5.1 metrowym Q7 (gdzie jest bagażnik?).
    i pewnie dlatego tak jak kolega napisał ludzie mają dodatkowe bagażniki dachowe za to odwaracjąc Twoj ranking podróż 1500 kilometrów 307SW (znośnie) Mondeo (wygodnie) a Q7 (komfortowo) i tylko tyle Nie widzę nic złego w tym ze lubimy wygodę

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

alez wybor imienia nalezy do rodzicow, chciałem tylko zwrocic uwage na nadreprezentatywność owych "nazw" zwyczajnie wpadło mi to ucho i od razu pasowało do reszty charakterystyki "średniej"
    własnie o ten szpan mnie sie rozchodzi, mysle ze w zdecydowanej wiekszosci ten kufer na dachu by nie był potrzebny,
    podjechał dady z 3ką dzieciorów xc90, wyjęli narty z bagaznika i cacy, a obok pan narty zciąga z dachu dla siebie i partnerki a bagaznik pusty w jego Q7, moze to przez brak miejsca ?

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Przy wielkości bagażnika Q7 w dłuższą podróż wolałbym samolot (Poznań - Barcelona 2,5h za 260 zł w 2 strony), a w krótszą komfort aż takiej różnicy nie robi .

P.S. Jeśli lubisz wygodę, to DLACZEGO KUPIŁEŚ ALFĘ?! Mała, twarda, mikroskopijny bagażnik, wysoki próg załadunku, nisko opadający dach i mało miejsca z tyłu, małe drzwi tylne... Pod względem wygody auto beznadziejne...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Bo nie stać mnie na X3 A tak poważnie to Julka służy mi do dojazdów do pracy dla jednej osoby (nie musi mieć bagażnika, z tyłu pewnie przez cały jej żywot nikt nie usiądzie) - wcale nie przewidywałem dalekich wyjazdów wakacyjnych tym autem .... użytkuje też inne auto na okoliczność innych potrzeb. Gdybym był zmuszony kupować jedno auto uniwersalne, rodzinne pewnie by to Julka nie była, bo najzywaczajniej w świecie nie spełniła by załozeń które są mi potrzebne.

Ale odbiegamy od tematu ...

No widzisz Ty byś wolał samolot - a ja cenię sobie to że jadąc do powiedzmy Włoch jestem nieskrempowany mogę zwiedzać miejscowości po drodzę - zatrzymywać się w ciekawych miejscach. Każdy ma jakieś swoje priorytety - ale nigdy nie postrzegałem potrzeb innych jako "bezguścia" ....
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 20-01-2012 o 13:25