ja mnie mam pojęcia jak zachowa się sonda lambda
a po co chcesz pozbywać sie katalizatora?
ja mnie mam pojęcia jak zachowa się sonda lambda
a po co chcesz pozbywać sie katalizatora?
Aha czyli ewentualnie zamiennik kata,zwykly tlumik bedzie gorszy?? Polecacie moze jakis zamiennik??
Jeżeli sonda znajduje się blisko kolektora wydechowego to sonda nagrzewać się będzie poprawnie a usunięcie katalizatora nie będzie jakoś doskwierające. Po zamianie na tłumik przelotowy będzie minimalnie głośniej szczególnie na wyższych obrotach. Na mniejszych różnica jest w większości wypadków prawie nieodczuwalna. Tym bardziej, że w twoim roczniku o ile się nie mylę sonda lamba jest przed katalizatorem a nie za nim. Na moc to przy silniku 1.6 nie licz. Nawet jeżeli coś Ci dorzuci o ile nie zabierze to prawdopodobnie będzie to różnica mieszcząca się w błędzie pomiarowym na hamowni.
szkoda zachodu i zabawy z tym katalizatorem.. a co tak sie na niego uparłeś? zeby cos z nim zrobić?
mi sie katalizator posypał to go wywaliłem i dałem nową strumienice kosztowała 110 zł z allegro. spalanie się nie zmieniło jest dokładnie takie samo i i żadna sonda mi nie szaleje juz 10 tyś i jest ok jedyny minus to metaliczny dźwięk więc dowaliłem końcowy przelotowy tłumik i spalanie dalej takie samo tylko głosno![]()
Podejzewam ze jest troche zapchany i dla tego tak wypytuje...Jakie sa najczestsze objawy zuzytego,zapchanego kata??
---------- Post added at 13:54 ---------- Previous post was at 13:51 ----------
Tak sonda jest przed katalizatorem...To najlepiej ewentualnie przeczyscic kata?? Jezeli jest zapchany to bedzie auto slabsze...ogolnie duzo mechanikow mowilo mi ze kazde auto z katalizatorem jest slabsze a po wyjeciu robi sie zwawsze ale wiecej troche pali...
według mnie przyrost mocy bez katalizatora jest znikomy... nie nie daje tylko auto więcej pali...
chcesz podnieśc moc w samochodzie to nie baw sie w głupoty tylko
kup ostre wałki ustaw pod nie silnik przeprogramuj kompa i juz bedzie inaczej..
a jeszcze prostsze rozwiązanie kup sobie V6
wiesz w sumie to nie droga sprawa tutaj ktoś gdzieś pisał ze strumienica ksoztuje trochę ponad 100 zł wiec spawarka i do roboty.
efekty opiszesz jak zrobisz..
Ostatnio edytowane przez Aroniaa ; 20-01-2012 o 14:52