Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Usuniecie katalizatora AR 156 1.8 16v ts 98r.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Aroniaa
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    AR 166 3.0v6 azurro nuvola

Domyślnie

ja mnie mam pojęcia jak zachowa się sonda lambda

a po co chcesz pozbywać sie katalizatora?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prism
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 1.8TS 99r+LPI

Domyślnie

Cytat Napisał daniel675 Zobacz post
    A jak wyciagne srodek z kata to sonda tez moze swirowac tak jakby byl zwykly tlumik?? Jest sens czyszczenia kata czy tylko nowy??
    Lepiej nie kombinuj. Jeśli masz problem z katem to kup nowy ,lub chociaż zamiennik. Nie ma sensu wybebeszać szukając mocy bo to nic nie da , wręcz może zaszkodzić. A dźwięk z wydechu będzie taki jakbyś go puścił przez garnek z pokrywką.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 1.8 16v ts 1998r.

Domyślnie

Aha czyli ewentualnie zamiennik kata,zwykly tlumik bedzie gorszy?? Polecacie moze jakis zamiennik??

Użytkownik Świeżak Avatar DeadinhollywooD
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT

Domyślnie

Jeżeli sonda znajduje się blisko kolektora wydechowego to sonda nagrzewać się będzie poprawnie a usunięcie katalizatora nie będzie jakoś doskwierające. Po zamianie na tłumik przelotowy będzie minimalnie głośniej szczególnie na wyższych obrotach. Na mniejszych różnica jest w większości wypadków prawie nieodczuwalna. Tym bardziej, że w twoim roczniku o ile się nie mylę sonda lamba jest przed katalizatorem a nie za nim. Na moc to przy silniku 1.6 nie licz. Nawet jeżeli coś Ci dorzuci o ile nie zabierze to prawdopodobnie będzie to różnica mieszcząca się w błędzie pomiarowym na hamowni.

Mieszka w
    Olkusz
    Auto

Domyślnie

szkoda zachodu i zabawy z tym katalizatorem.. a co tak sie na niego uparłeś? zeby cos z nim zrobić?

Użytkownik Świeżak Avatar DeadinhollywooD
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT

Domyślnie

Cytat Napisał Aroniaa Zobacz post
    szkoda zachodu i zabawy z tym katalizatorem.. a co tak sie na niego uparłeś? zeby cos z nim zrobić?
    No właśnie. Jeżeli się zużył, hałasuje jest zatkany to rozumiem, ale jeżeli nie to dlaczego chcesz go ruszać?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rybnik / Bielsko Biała
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8

Domyślnie

mi sie katalizator posypał to go wywaliłem i dałem nową strumienice kosztowała 110 zł z allegro. spalanie się nie zmieniło jest dokładnie takie samo i i żadna sonda mi nie szaleje juz 10 tyś i jest ok jedyny minus to metaliczny dźwięk więc dowaliłem końcowy przelotowy tłumik i spalanie dalej takie samo tylko głosno

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 1.8 16v ts 1998r.

Domyślnie

Podejzewam ze jest troche zapchany i dla tego tak wypytuje...Jakie sa najczestsze objawy zuzytego,zapchanego kata??

---------- Post added at 13:54 ---------- Previous post was at 13:51 ----------

Cytat Napisał DeadinhollywooD Zobacz post
    Jeżeli sonda znajduje się blisko kolektora wydechowego to sonda nagrzewać się będzie poprawnie a usunięcie katalizatora nie będzie jakoś doskwierające. Po zamianie na tłumik przelotowy będzie minimalnie głośniej szczególnie na wyższych obrotach. Na mniejszych różnica jest w większości wypadków prawie nieodczuwalna. Tym bardziej, że w twoim roczniku o ile się nie mylę sonda lamba jest przed katalizatorem a nie za nim. Na moc to przy silniku 1.6 nie licz. Nawet jeżeli coś Ci dorzuci o ile nie zabierze to prawdopodobnie będzie to różnica mieszcząca się w błędzie pomiarowym na hamowni.
    Tak sonda jest przed katalizatorem...To najlepiej ewentualnie przeczyscic kata?? Jezeli jest zapchany to bedzie auto slabsze...ogolnie duzo mechanikow mowilo mi ze kazde auto z katalizatorem jest slabsze a po wyjeciu robi sie zwawsze ale wiecej troche pali...

Mieszka w
    Olkusz
    Auto

Domyślnie

według mnie przyrost mocy bez katalizatora jest znikomy... nie nie daje tylko auto więcej pali...
    chcesz podnieśc moc w samochodzie to nie baw sie w głupoty tylko
    kup ostre wałki ustaw pod nie silnik przeprogramuj kompa i juz bedzie inaczej..
    a jeszcze prostsze rozwiązanie kup sobie V6

wiesz w sumie to nie droga sprawa tutaj ktoś gdzieś pisał ze strumienica ksoztuje trochę ponad 100 zł wiec spawarka i do roboty.
    efekty opiszesz jak zrobisz..
    Ostatnio edytowane przez Aroniaa ; 20-01-2012 o 14:52

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał DeadinhollywooD Zobacz post
    A są takie samochody, co mają jedną sondę tylko za katalizatorem?