Podczas wymiany znak na obudowie wałków jest bezużyteczny. Robiłeś to? Zaglądałeś tam? Ten schemat jest niekompletny.
Podczas wymiany znak na obudowie wałków jest bezużyteczny. Robiłeś to? Zaglądałeś tam? Ten schemat jest niekompletny.
tak robiłem wymieniałem rozrząd jakies 2 miesiące temu i ten schemat powyżej sie sprawdził. Jak sciągnałem obudowe przekręciłem wałem 2 razy tak że koło zębate wałka rozrządu i nacięcie na nim zgrało sie z cechą na obudowie a trzpień z koła zębatego wału korbowego był na godzinie 6. Wtedy sciągnąłem pasek wymieniłem wszystko ( razem z pompą wody przy której trzeba sciągnąć koło zebate wałka ) założyłem nowy pasek na którym były cechy. Pasowały do mojego wcześniejszego ustawienia na cechę z obudowy i do trzpienia na godzinie 6 złożyłem i śmiga.
Masz 10v, a nie 20v dlatego musiałeś ściągać koło zębate. W 16v wystaczy zrobić jak napisałem wcześniej, całkowicie lekceważąc znak na obudowie.
Już jestem po wymianie wykonałem to sam, fakt jest łatwo ale kiepski dostęp wcześniej miałem Omege 3,0 v6 tam jest dostęp ale trudniej się ustawia rozrząd
przy okazji znalazłem wyciek oleju z pompy wspomagania poszła do regeneracji po 3h była gotowa i mam mikro pęknięcie na przewodzie idącym do chłodnicy oleju wspomagania ale klej epoxydowy załatwi sprawę.
Jeśli chodzi o wymianę to na kole wałka jest znak ale nie ma odnośnika na obudowie w jtd 16v jest alu. ale fakt bez przyrządów blokujących da się to wykonać nic nie ucieka jedyny problem to naciągnąć napinacz ale patent z przesuwaniem
Stary pasek wyglądał ok ale rolka prowadząca i napinająca już gorzej pompa wody też wymieniona i przy okazji napinacz paska micro i sam pasek
Mówiłem że będzie łatwo. Gratuluję.
mnie też czeka wymiana. Widzę, że zrobię to samemu. Zawsze te 200zł w kieszeni