Nie mam co prawda Alfy, ale silnik MJTD 1.6 120KM, przebieg 45 000km, który i u was występuje. być może ktoś coś podpowie...
mianowicie przy magicznych ok 2000 obrotów, kiedy zmieniam biegi (występuje na 1,2,3) czasami(ostatnio często) pojawia się takie kołatanie/szuranie-jakby 2 elementy szurały o siebie... występuje w momencie przyspieszania i naciśnięcia sprzęgła przy tych 2000obr , kiedy auto gwałtownie spada z obrotów... wstępuje tylko przy jeździe - nie da się tego zasymulować na postoju i biegu jałowym. Czasami jestem w stanie wywołać te objawy poniżej 1500obr, co by sugerowało, że to nie od turbiny. zresztą auto było podpinane pod kompa i turbina ładuje idealnie, przed remapem nie miała luzów, wtryski ok, dwumasa nie daje o sobie znać. dźwięk dochodzi (oczywiście moze to byc złudne, ale nasłuchiwałem ja i pasażer) z okolic ściany grodziowej po stronie pasażera...
dźwięk podobny jest do tego:
http://www.youtube.com/watch?v=OAkvQ-yb ... detailpage
ale podkreślam TYLKO dźwięk i trwa krócej niż tu na filmie, jest podobny oraz nie wstępuje w tych samych warunkach...
Auto jest po remapie, ma zaślepiony EGR, wywalony DPF...ale najważniejsze jest to, że objawy występowały też przed remapem, więc nie łącze tego ze zmianą programu. czasami zdarzy się także przymulenie przy 2000obr, kiedy delikatnie przyspieszam na wysokim biegu- tak jakby na ułamek sekundy ktoś chwycił auto...ale ogólnie przyspiesza normalnie, nie ma jakiś anomalii. na dniach będę wymieniał filtr paliwa- obecny ma co prawda ze 25 000km, ale nigdy nie wiadomo...
może ktoś coś podpowie...