Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Czy wariator potrafi piszczec ? 2.0 TS

Krolik
    Gość

Domyślnie Czy wariator potrafi piszczec ? 2.0 TS

Panowie wydaje mi sie ze powoli pada mi wariator i slychac ze strony rozrzadu ze cos piszczy jakby ktoras rolka. Czy wariator w jakis sposob sie kreci czy cos ze moze piszczec ?

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Wariator to raczek klekocze jak stary diesel, a piszczeć Ci może jakiś słabo naciągnięty pasek albo rolka.

Krolik
    Gość

Domyślnie

no wlasnie ktoras rolka piszczy. Ale zastanawialem sie tez na wariatorem gdyz slychac lekkie klekotanie i jak nagle chce przyspieszyc to potrafi go poszarpac.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody 25
    Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto
    Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM

Domyślnie

kolego to zalezy jak glosno ci cos klekocze hmm poniewaz mam ten sam problem i u mnie slychac popychacze hydrauliczne zaworow ze klekocza. A na tym mozna jezdzic bo nic sie z tym nie dzieje wiec spokojnie. A jesli chodzi o wariator to slyszalbys klekotanie tak jakby zwykledo starego diesla tak jak to ujal kolega Woland83.

black1233
    Gość

Domyślnie

Ja mam ten sam problem z piszczeniem na zimnym silniku i też się bałem że wariator świruje ,ale na szczęście to tylko za luźny pasek klinowy

---------- Post added at 16:12 ---------- Previous post was at 15:27 ----------

Jeszcze odnośnie tych wariatorów

to w artykule do którego podaje link poniżej
    http://autokult.pl/2011/09/06/tych-s...-cz-4-poradnik

na końcu jest napisane żeby lać olej charakteryzujący sie niską lepkością w niskich temperaturach, ale im bardziej lepki tym wolniejszy jego przepływ.

ja leje do swojej 10w40 mobila

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał black1233 Zobacz post
    Ja mam ten sam problem z piszczeniem na zimnym silniku i też się bałem że wariator świruje ,ale na szczęście to tylko za luźny pasek klinowy

---------- Post added at 16:12 ---------- Previous post was at 15:27 ----------

Jeszcze odnośnie tych wariatorów

to w artykule do którego podaje link poniżej
    http://autokult.pl/2011/09/06/tych-s...-cz-4-poradnik

na końcu jest napisane żeby lać olej charakteryzujący sie niską lepkością w niskich temperaturach, ale im bardziej lepki tym wolniejszy jego przepływ.

ja leje do swojej 10w40 mobila
    a poczytałes sobie instrukcje, jesli tak to producent zaleca własnie takie oleje ,wiec ameryki nie odkryles

black1233
    Gość

Domyślnie

Producent zaleca z tego co mi wiadomo półsyntetyk, nie ważne czy mobila czy inny. ale jeszcze niższą lepkość mają syntetyki 5w i 0w więc teoretycznie szybciej by się rozchodził po silniku, tylko z drugiej strony po co mieszać.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Wariator nie piszczy w zaden sposob raczej cos z osprzetu i nie bedzie przerywal na pewno silnik

black1233
    Gość

Domyślnie

wariator nie piszczy, on sie po prostu psuje

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał black1233 Zobacz post
    Producent zaleca z tego co mi wiadomo półsyntetyk, nie ważne czy mobila czy inny. ale jeszcze niższą lepkość mają syntetyki 5w i 0w więc teoretycznie szybciej by się rozchodził po silniku, tylko z drugiej strony po co mieszać.
    powiem ci tak ,nie chce byc zlosliwy ale mecza mnie juz te twoje teorie, pisze jak wol w instrukcji 10w40 to taki lej ,albo lej inny ,jest temat o olejach wiec czytaj i nie zasmiecaj w kazdym temacie forum ,nabijajac sobie postów ,AMEN