Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Temat: 156 tak czy nie ?

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał kenobi Zobacz post
    spokojnie .... audi a4/a6 ma jeszcze gorzej ale ludzie i tak beda twierdzic ze jest inaczej

kupisz bez pospiechu i z glowa to bedzie latac jak trzeba
    Mój kolega ma na to teorię (akurat lubuje się w Fordzie, czyli z feralnej trójki na F) - jego zdaniem mówią tak Ci, którzy przepłacili kupując A4 lub Paska za 3 dyszki z korbkami z tyłu, szmacianą tapicerką i cyferblatem, z którego spadła 2 lub 3 na początku. Teraz p... bzdury, jak podjeżdżasz budą za niższą ceną, o niebo lepiej wyposażoną.

Pamiętam jak kupowałem kilka lat temu pierwszą 166 - kolega dosłownie tego samego dnia kupił Paska, dwa lata starszego, za cenę dwa razy wyższą niż moja 166. Zaglądam do środka, a tam same korbki, zero klimy, radio Medion, a tapicera gorsza, niż miałem w służbowej Astrze w latach 90-tych.
    Zakładając, że Alfa się psuje, to mogłem sobie kupić w cenie jego Paska dwie i jedną postawić na zapas w garażu.
    No, ale jak ktoś lubi przepłacać, to jego sprawa.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Moim zdaniem obecnie jest świetny okres na wyrwanie fajnie utrzymanych 156-ek, z silnikami do wyboru do koloru, w kwotach od 8 tysięcy wzwyż. Masę ich właścicieli przesiada się na 159-ki, więc można kupić dobrze utrzymany starszy model, z nieśmiertelnym dieslem, z zawieszeniem, które jest obecnie tanie w naprawach i wyposażeniem, które dostępne jest najczęściej w autach za ceny 2-3x wyższe. Do tego ZERO martwienia się o to, że taki samochód ktoś ukradnie i dużo radochy z jazdy. No i zapomniałbym - możliwość poznawania fajnych ludzi podczas kolejnych, częstych wizyt w serwisie ) bo to przecież włoski szmelc i się psuje.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar Artur75
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD M-Jet 20V, Alfa Romeo 166 3.0 V6 Sportronic

Domyślnie

Witam teraz już piszę ja (syn).
    Tak myśleliśmy nad Alfą która będzie już po lifcie z silnikiem 1.9JTDm. W niektórych chwilach mój tata nie wiedział co ma wybrać za auto, moja mama chciałaby coś mniejszego (156 SW to przecież najmniejsze kombi) ale jak już wcześniej pisaliśmy nasłuchała się jakiś opowieści że Alfa to delikatny samochód itp a jak ją zapytałem pod jakim względem to nie umiała mi odpowiedzieć po prostu nasłuchała się od kogoś bzdur kto nigdy nie miał Alfy i kto nawet w niej nigdy nie siedział . Dzisiaj jak jechaliśmy to powiedziała że golf 4 jej się podoba , oczywiście pozostawiłem to bez komentarza. Mój tata powiedział że już wolałby Grande Punto, ale jak pokazałem mu wasze posty to chyba jednak zmienił trochę zdanie i chyba jest za Alfą .Tylko nie wiemy jak to zrobić żeby moja mama wsiadła do AR i zobaczyła ją z bliska,bo chcemy żeby to wyglądało tak że jedziemy np: Do jakiegoś komisu tak popatrzeć i przypadkiem stoi Alfa

---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 19:17 ----------

A co do naprawy zawieszenia to ile to mniej więcej kosztuje.I jeszcze jak wiecie to powiedzcie ile za kupno i wymianę rozrządu ?
    Ostatnio edytowane przez Artur75 ; 28-01-2012 o 19:21

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Wymieniłem ostatnio kompletne zawieszenie z tyłu: Amortyzatory + sprężyny + wahacze + łączniki stabilizatora + mocowania górne amoryzatorów =~ 2100PLN (robocizna + części)
    Auto to AR 156 SW 2,4 JTD z 2004. Znajomy robił 2 lata temu zawieszenie w Audi A6 z 1998 i zapłacił grubo ponad 3k PLN.
    Jeździłem wcześniej Satem Ibizą 1.9tdi (ASV) i Alfa jest tańsza w serwisie.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Aha a czy silnik 2.4 wpływa jakoś na zawieszenie

---------- Post added at 22:34 ---------- Previous post was at 22:29 ----------

Bo tu blisko mnie stoi taka
    http://allegro.pl/show_item.php?item=2065747083

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Artur75 Zobacz post
    Aha a czy silnik 2.4 wpływa jakoś na zawieszenie
    2,4 jest 80 kg cięższy od 1,9, więc odpowiedz sama się nasuwa. Sprężyny z przodu są mocniejsze i oczywiście droższe, reszta bez zmian.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Aha no właśnie o taką odpowiedź mi chodziło

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał Artur75 Zobacz post
    Witam teraz już piszę ja (syn).
    Tak myśleliśmy nad Alfą która będzie już po lifcie z silnikiem 1.9JTDm. W niektórych chwilach mój tata nie wiedział co ma wybrać za auto, moja mama chciałaby coś mniejszego (156 SW to przecież najmniejsze kombi) ale jak już wcześniej pisaliśmy nasłuchała się jakiś opowieści że Alfa to delikatny samochód itp a jak ją zapytałem pod jakim względem to nie umiała mi odpowiedzieć po prostu nasłuchała się od kogoś bzdur kto nigdy nie miał Alfy i kto nawet w niej nigdy nie siedział . Dzisiaj jak jechaliśmy to powiedziała że golf 4 jej się podoba , oczywiście pozostawiłem to bez komentarza. Mój tata powiedział że już wolałby Grande Punto, ale jak pokazałem mu wasze posty to chyba jednak zmienił trochę zdanie i chyba jest za Alfą .Tylko nie wiemy jak to zrobić żeby moja mama wsiadła do AR i zobaczyła ją z bliska,bo chcemy żeby to wyglądało tak że jedziemy np: Do jakiegoś komisu tak popatrzeć i przypadkiem stoi Alfa

---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 19:17 ----------

A co do naprawy zawieszenia to ile to mniej więcej kosztuje.I jeszcze jak wiecie to powiedzcie ile za kupno i wymianę rozrządu ?

Ja p...!
    Zapytaj matki, w czym by wolała się pokazać - w kiecce od Armaniego, czy w sukience z Adlera; w butach Roberto Cavalli, czy w butach z Deichmann?
    A kwestie techniczne to niech lepiej zostawi facetom...
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

pecet
    Gość

Domyślnie

Nie dajcie się kierować kobiecie w męskich sprawach
    Po za tym to dziwne, że kobietom podobają się passaty i golfy (też się z tym spotkałem), chociaż może one po prostu robią się zazdrosne o alfe
    Ostatnio edytowane przez pecet ; 31-01-2012 o 13:34 Powód: literówka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

Swoją żonkę namawiałem 3 minuty, tylko na podstawie zdjęć - auto miało być dla niej. Kupiłem, po powrocie przez pół Polski nowym nabytkiem oddałem jej moje kluczyki do Hondy Civic HB VIIIg.

Uprawnienia