Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [156]Odcinanie zapłonu podczas jazdy, 2,4JTD, oraz kontrolka CODE

cichy2
    Gość

Domyślnie [156]Odcinanie zapłonu podczas jazdy, 2,4JTD, oraz kontrolka CODE

Witam, tym razem jest tak po pierwsze: odcinanie zaplonu przy 3,5 tys. obr/min czasem powyzej 4 tys, a nieraz nie ma zadnego odciecia. natomiast podczas przygazówki na biegu jałowym nigdy nie odcina, mozna gazowac ile wlezie. zdażylo sie 2 razy również, że mi zgasl. raz przy predkosci 150 Km/h podczas wyprzedzania na 5 biegu( to okolo 3,2 tys obr/min ) i zapalila sie kontrolka od wtryskiwaczy. lecz gdy jest tylko chwilowe odciecie, zadna kontrolka sie nie zaswieca, wciskam sprzeglo i jedzie dalej nie gasnie.
    Po drugie: mam problem z żółtą kontrolką CODE. wygląda to tak- sa takie dni raz na 2, 3 tyg ze mam klopoty z odpaleniem iz owa kontrolka nie gasnie i tak caly dzien lub 2 sie z tym mecze potem na 2,3 tyg spokuj i po tym czasie znowu to samo, prosze o pomoc, mam ta alfe juz ponad 2 mies, i jeszcze nie moge doprowadzic jej do pozadku.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0ts 2000r

Domyślnie

zobacz sary kabel ktory idzieod stacyjki do imobilajzera. ja mialem podobny problem, wyciagnelem kabelek i podlonczylem spowrotem i dziala bez zadnego problemu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał cichy2 Zobacz post
    Po drugie: mam problem z żółtą kontrolką CODE. wygląda to tak- sa takie dni raz na 2, 3 tyg ze mam klopoty z odpaleniem iz owa kontrolka nie gasnie i tak caly dzien lub 2 sie z tym mecze potem na 2,3 tyg spokuj i po tym czasie znowu to samo, prosze o pomoc, mam ta alfe juz ponad 2 mies, i jeszcze nie moge doprowadzic jej do pozadku.
    Cześć.
    Miałem to samo. Pomogło wyciągnięcie wtyczki od przewodu antenki - cewki, która jest wokół stacyjki. Jak już ją wyciągniesz wyczyść, podoginaj delikatnie piny i włóż na swoje miejsce. Wtyczka jest w tylnej części nad skrzynką bezpieczników - na pewno dojdziesz idąc po przewodzie od wyżej wspomnianej antenki.

Cytat Napisał cichy2 Zobacz post
    po pierwsze: odcinanie zaplonu przy 3,5 tys. obr/min czasem powyzej 4 tys, a nieraz nie ma zadnego odciecia. natomiast podczas przygazówki na biegu jałowym nigdy nie odcina, mozna gazowac ile wlezie.
    Może sprawdź czy nie masz luźnego czujnika od hamulca. U mnie jak wdusisz hamulec, to odcina dopływ paliwa, więc teoetycznie przy jakimś luźnym może się dziać że będzie odcinał paliwo.

pozdro
    krzyzie
    Ostatnio edytowane przez krzyzie ; 27-11-2011 o 20:56
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Użytkownik Ogier Avatar xander83
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    AR 156 SW 1,9JTD 110KM 2002 ALFA ROMEO 147 JTD 2001

Domyślnie

Odłącz aku i odczekaj chwilkę. Tak jak koledzy piszą wyżej powodem będzie jakiś problem z którymś przewodem. Możliwe też, że czujnik odcięcia paliwa który jest pod siedzeniem kierowcy szwankuje.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa/Zambrów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 24v SP1 1999r (była) Alfa Romeo 156SW 2.5V6 24v SP2 2001r (jest)

Domyślnie

1. A może czas już na wymianę filtra paliwa, skoro odcina tylko na wysokich obrotach i pod dużym obciążeniem - wtedy zapotrzebowanie na paliwo jest dużo większe niż przy przegazówce. Wygląda na to że system nie nadąża podawać wystarczjącej ilości paliwa na pompę CR.
    2. Z problemem CODE już wiesz co robić.
    pzdr

cichy2
    Gość

Domyślnie

filtr nowuski. to przerywanie mu przeszlo poki co, ale pewnie bedzie sie powtarzac za jakis czas

cichy2
    Gość

Domyślnie

no dalej to samo

---------- Post added at 11:00 ---------- Previous post was at 10:58 ----------

no oprocz immo, ten dziala. code nie widzialem juz od dawna

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kodak
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 156 2.4 JTD Distinctive z 2000r.

Domyślnie

Witam!
    Kolego cichy2 odnośnie pierwszego problemu to miałem bardzo podobnie jak ty. Jak gaz w podłogę to przy 3,5 -4 tys marchwiana zaczynała świecic i mulenie i przyhamowywanie jakby kotwica została z tyłu wyrzucona, a jak sie spokojnie z gazem obchodziło to nic takiego sie nie działo. Hehe nawet z tym wyprzedzaniem przy 150 - mniej więcej w połowie wyprzedzanego samochodu w dodatku jakiegos (o zgrozo) busa "przyśpieszanie" powiedziało papa i trzeba sie było schować z podkulonym ogonem za tymże busidłem. nie chce cie martwic ale u mnei okazało sie że turbina walnieta była, kumpel majster mówił mi co tam konkretnie sie stało ale niestety nie pamiętam. pamiętam tylko że troche po kieszeni szarpneło. Turbina została zrobiona i problem zniknął. Tak wiec proponowałbym dobrze tą turbawke sprawdzić.

cichy2
    Gość

Domyślnie

no niestety to nie turbina, gdyz turbina jest nowuska bo stara puscila olej. na tej przewalilem okolo 1000km dopiero, gwarancje mam w razie czego, ale zdaje sie ze nic zlego z nia sie nie dzieje takze szukac musze gdzies indziej