Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: tył auta siadł

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

Podpowie ktoś jakie amorki do tyłu warto kupić?? Bo zaczyna mi się bujać tył na nierównościach jak by amorów nie było

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Polecam Bilstein B4, charakterystyka podobna do fabrycznych.

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

alfa od 2 dni stoi w ocieplanym (+10 *C) garazu, auto sie unioslo ale zauwazylem ze ta gumowa oslona u gory amortyzatora (to sie chyba odbój nazywa) troche sparciala, w jednym miejscu zrobila sie nawet dziura, w obydwu amorach

czy to oznacza, ze to juz po amorach ?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

pojedz na stacje diagnostyczna i sprawdz wydajnosc amortyzatorow i wtedy bedziesz wiedzial czy czeka cie wymiana czy jeszcze sie pojezdzi na tym

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał zasit Zobacz post
    pojedz na stacje diagnostyczna i sprawdz wydajnosc amortyzatorow i wtedy bedziesz wiedzial czy czeka cie wymiana czy jeszcze sie pojezdzi na tym
    W tym przypadku to niewiele pomoże. U mnie w zeszłym roku test wydajności amortyzatorów na stacji diagnostycznej pokazał, że są w dobrym stanie (bodajże ok. 60%) a po nocy na mrozie i tak zamieniały się w drewno.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

a wiesz jakiej to firmy sa amory ? widze ze oslonka juz zeszla takze moglo sie cos tam dostac do srodka i przywierac, sam amor moze byc gut ale juz pewnie nie chodzi gor dol jak powinien

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał zasit Zobacz post
    a wiesz jakiej to firmy sa amory ? widze ze oslonka juz zeszla takze moglo sie cos tam dostac do srodka i przywierac, sam amor moze byc gut ale juz pewnie nie chodzi gor dol jak powinien
    no wlasnie nie wiem jakiej firmy.. byly wymieniane przy 80 tys, teraz prawie 150tys, mam teraz jeszcze inne problemy ktore unieruchomily alfe takze jak zrobi sie cieplo sprawdze je na stacji diagnostycznej, moze pomoze wymiana odboju i oslony, a na przyszla zime pewnie wymienie

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał Jacenty Zobacz post
    no wlasnie nie wiem jakiej firmy.. byly wymieniane przy 80 tys, teraz prawie 150tys, mam teraz jeszcze inne problemy ktore unieruchomily alfe takze jak zrobi sie cieplo sprawdze je na stacji diagnostycznej, moze pomoze wymiana odboju i oslony, a na przyszla zime pewnie wymienie
    Moim zdaniem wymiana samej osłony i odboju jest bez sensu. Roboty tyle co przy wymianie amortyzatorów a przyjdzie zima i znowu będziesz miał to samo... Nowe amortyzatory nie są kosmicznie drogie (niecałe ~450 zł za parę), więc nie ma co kombinować, szczególnie jak już mają taki przebieg po polskich dziurach.

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał psylo Zobacz post
    Moim zdaniem wymiana samej osłony i odboju jest bez sensu. Roboty tyle co przy wymianie amortyzatorów a przyjdzie zima i znowu będziesz miał to samo... Nowe amortyzatory nie są kosmicznie drogie (niecałe ~450 zł za parę), więc nie ma co kombinować, szczególnie jak już mają taki przebieg po polskich dziurach.
    mam juz jeden amortyzator magneti marelli, teraz nie bede juz kupowal dwoch nowych tylko do tego dokupie jeden, znalazlem taki sam za 330zl, one zdaje sie szly na pierwszy montaz,

teraz jeszcze sprezyny, jakiej firmy brac? jakiej firmy szly na pierwszy montaz ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Looney
    Mieszka w
    Katowice, Imielin
    Auto
    AR 147 '03 Distinctive, 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

"....Ciekawe. U mnie na tych mrozach - 15 dziwnie zaczął mi stukać tylny prawy amortyzator. Dźwięk słychać jak by z góry amortyzatora t.j z jego mocowania do budy. Zobaczymy czy odmarznie jak zima troszkę popuści..."

Ja właśnie dowiedziałem się, że mam padnięty jeden 18% sprawności i buja mi przy przejeżdżaniu przez progi i trzeba zmieniać. Od pewnego czasu też mi coś stukało w lewym tylnym myślałem, że to sam amortyzator bo dźwięk dochodził zza siedzenia. Okazało się na stacji diagnostycznej jak zaczęliśmy oglądać i bujać autem, że to linka od ręcznego biegnąca kolo tego plastiku który jest od spodu przed nadkolem o niego uderza jak pracuje zawieszenie. Przy tych mrozach było to baaardzo głośne. Już miałem wizję wymiany wahaczy, ale są ok. Kwestia poprawienia mocowania tej linki i będzie cicho
    Ostatnio edytowane przez Looney ; 07-02-2012 o 10:56