Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: 159 vs lexus is200

paaawel5
    Gość

Domyślnie 159 vs lexus is200

witam,
    poczytałem na forum trochę i mam dylemat - zawsze podobała mi się 159 jak i również lexus is - na nowego is mnie nie stać wiec musiałby to byc z przed 2005 r czyli mk1 ale do rzeczy budżet - 30-33 tyś)

robie dziennie ok 60-70 km miasto i trasa z przewagą trasy (dojazdy do pracy) wiec jeśli benzyna to lpg na pewno a co do diesla - hmm nigdy nie miałem
    tu pytanie jak wygląda porównanie kosztów włożenia lpg a przeznaczenia tej kasy na diesla (kupno ropy) - obecnie w xedosie v6 mam lpg i spala mi 12l wiec jest git do lexa też bym wsadzał lpg - tam tez 6 baniaków wiec spalanie podobne - jak sprawa ma sie w alfach ?? wiem widziałem wiele tematów czytam cały czas ale może ktoś miał okazje jechać jednym i 2 i mógłby co nieco powiedzieć ja niestety jeszcze nie miałem przyjemności jazdy tymi autami
    co do spalania - czy diesel będzie się mi kalkulował ?? jak jest z jego trwałością?? w xedosie oprócz tego ze v6 lubią oliwę nic się nie dzieje bezkolizyjne i bezawaryjne w lexie z tego co zasięgnąłem opini z forum podobnie a w alfie?? jak ma sie to w porównaniu w ogóle tych aut gabaryty - alfa chyba większa i ogólnie
    sorry nie che śmiecić ale mam tyle pytań ze już większość pisząc to zapomniałem

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Przy tym budżecie poszedłbym w 159 diesla 120KM. Lexus jest ładny, nic wielkiego mu sie nie dzieje, ale dwulitrowa jednostka średnio zadowala osiągami, trzeba to wysoko kręcić, żeby moc była zadowalająca - co oznacza duże zużycie paliwa. REalnie nastaw się na spalanie 12-13/100 po mieście. Średnio 10/100.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

paaawel5 jak lubisz dynamicznie jeździć to nie myśl o alfie 159 z silnikiem 120KM - to się toczy a nie jedzie. Z drugiej strony zadbany egzemplarz 159 z silnikiem 150KM za tą kasę będzie ciężko.

Dawaj lexa i gazuj go - moim zdaniem to będzie najlepsze rozwiązanie ( choć nie orientuje się w ogóle w cenach ).

Takie moje skromne zdanie

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

paaawel5
    Gość

Domyślnie

no własnie chłopaki tak sobie kalkulowałem ze problem jest z dostępem do oszczędności u kierowców Tirów a na cpn On troche drogie alfa urzeka mnie wygladem i w tej kasie Alfa bedzie dużo młodsza niż Lex - rozmawiałem z kolegą co sprowadza dzis i mówi ze mozna by poszukac 2006 w naprawde dobrej opcji Lex niestety z fabrycznymi xenonami i navi na jasnych skórach to problem a za ta kase jeśli ma byc dobry to max 2002
    Powiedzcie mi jak jest fatycznie z zawiechą w alfie - aluminium?? i mniej wiecej cenami orientacyjnymi najczęściej zuzywających sie podzespołów i jakie jest faktyczne spalanie przy normalniej jeździe (90-120 km/h)
    pozdr

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

co sie zurzywa.Napewno rozrzad bedziesz musial zrobic-koszt ok.1500 zl z olejami i filtrami.Co pada.ja wymienialem termostat-ok.350 zl z wymiana,swiece-ok.360 zl z wymiana,aku(musialem wymienic bo padlo)no ale niekoniecznie bedziesz musial wymieniac.Ja pisze o swoich bolaczkach.Pozatym co wadliwe kolektory w 16 V-koszt ok.1300 z wymiana-mowa o nowym kolektorze lub regeneracja jakies 500 zl,EGR-regeneracja chyba cos ok. 300 zl plus dobrze zaslepic czesciowo blaszka-koszt ok.100 zl.DPF ale to w kazdym nowoczesnym dieslu-wywalenie ok.1300 zl.Pozatym dwumasa+sprzeglo ok.3000 zl i co by tam moglo jeszcze pasc to nie pamietam.Z benzynowa 159 bedziesz mial problem z zagazaowaniem(Raczej sie nie da JTS zagazowac) wiec albo diesel albo benzyna bez gazu.Z tego co wiem to lepsza jest nowa turbo benzyna alfy TBi.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tradelux
    Auto
    Brera

Domyślnie

komfort, osiągi - Lexus
    koszty eksploatacyjne, wygląd - Alfa

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Jesli Lexus,to tylko w wersji LUXURY

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia