Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Temat: [156] TS - raz na jakiś czas nie odpala

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

dobra, dzieje się już to tak często że szkoda gadać
    ale dzieje się tak tylko, kiedy temp na wskaźniku jest pomiędzy 70st a 55st. mój wskaźnik mniej więcej daje ten sam odczyt co na kompie.
    jak temp spadnie poniżej 55st(na wskaźniku), odpala tak jakby wcześniej zgasł mi na rezerwie - takie krótkie dławienie (1-2s) i jest ok.
    bez względu na temp, odpala po rozłączeniu dolotu i psiknięciu jakiegoś samostartu.
    akurat dziś przytrafiło mi się to u elektryka, który mówił że miał podobny problem i nikt w promieniu 100km nie mógł go rozwiązać
    dał mi pomysł żeby w zasilanie wtrysku wpiąć się jakimś led-em lub żarówką na samym plusie a minus z aku itp.
    wolałbym w sumie led-a, bo miałbym pewność że ginie albo minus z centralki albo plus z przekaźnika, ale czy prąd kilkunastu miliamper nie zaszkodzi centralce?
    zakładam że nie bo to bardzo mały prąd, ale wolę się upewnić
    elektryk mówi że wtryski nie dostają zasilania lub coś innego jest z nimi nie tak jak powinno
    podczas kręcenia, z wydechu nie lecą żadne spaliny i nie czuć paliwa
    help....
    PS przewody z wtyczki za przepustnicą zlutowałem na stałe i dalej mam ten sam objaw

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

dziś rano wsiadam do belli, zadowolony bo tylko minus 26
    no i tyle z zadowolenia bo aku siadł a bella nie zagadała
    za godzinę przyjechaliśmy we dwóch z szwagrem inną bellą, kabelki w rączki i do aku i dalej lipa
    pojechałem popracować i wróciliśmy z powrotem z dwoma innymi doladowanymi aku i dalej lipa
    dwa padly, więc na drugim kabelki
    kreciłem z pół godziny i dopiero za którymś razem zaczął wskakiwać na ok 200 rpm, a po chwili na 1000

z rury poleciał siwy dym i smród spalonego paliwa - dość intensywny
    na kompie pojawił się błąd immo
    moglo to być od zmiany aku?? kontrolka się nie świeciła przy odpalaniu ani razu, a na zapłonie świeci tak jak powinna

po odpięciu czujnika wałka (niebieska wtyczka) brak reakcji, nawet kontrolka błędu zapaliła sie dopiero gdzieś za 10 odpalaniem
    niby po odpięciu silniczka krokowego, za 3-5 razem zapalił ale myślę że był to zbieg okoliczności
    odpięcie sondy - brak reakcji
    przekaźnik od pompy paliwa sprawdzony, ale nią samą slychać tak jak trzeba
    help...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar richi102
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Ford Mondeo MK4 1.8 TDCI 2010

Domyślnie

Kolego ja miałem podobny problem z odpalaniem. Najczęściej działo się to z rana po nocy, podczas pierwszego uruchamiania. W dzień problemu nie było.
    Doszukiwałem się usterki w układzie paliwowym, wymieniłem najpierw regulator ciśnienia paliwa a potem całą pompę paliwa, sprawdzałem wtryski itp.
    Rzecz która powodowała co kilka dni problem z odpaleniem auta okazała przepływka.
    Na kompie zero błędów, brak jakiegokolwiek falowania obrotami, auto jeździło normalnie.
    Śmieszne jest to że rozważałem usterkę wszystkiego, tylko właśnie nie przepływki, która w końcu padła całkiem.
    Wcześniej w tym samym aucie też mi padła przepływka, a objawy były inne. Wymieniłem na używaną i wszystko wróciło do normy, dlatego przy tych problemach nie brałem jej pod uwagę. Kupiłem nową Bosha i problemy znikły.

Może u ciebie to co innego, ale objawy miałem podobne. Skoro brak ci pomysłów to może warto sprawdzic przepływomierz.
    Była:
    159 SW 1.9 JTDm 120KM 2008r.
    156 1.6 16V TS 2001

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ja wiem, że teraz w te mrozy to nic na dworze nie pomajstrujesz, ale jak zrobi się cieplej i nie zechce zapalić po dluższym kręceniu, to wykręć choć jedną świecę i zobacz, czy jest mokra, czy sucha.
    Przynajmniej będziemy wiedzieć, czy dostaje paliwo.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Najprosciej to wykrece listwe paliwowa dziekuje bardzo za pomysly. Przeplywomierz ttez odepne,

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

dzisiaj, zanim zabrałem się za wykręcenie listwy, podłączyłem miernik pod zasilanie wtrysku a tu w momencie kręcenia - 6V
    po wyłączeniu zapłonu, było non stop 3V
    więc zacząłem mierzyć przekaźnik od zasilania listwy i ECU
    tam miałem podobne wartości
    montowałem ostatnio podgrzewacz płynu i jego zasilanie troszkę przerobiłem, montując czasowy włącznik świateł (prosty układ z alledrogo za pare zł)
    wymontowałem to i zasilanie wróciło na wtryski ale muszę to jeszcze przetestować
    w każdym bądź razie po wyłączeniu zapłonu, napięcie z wtrysków znika, ale nie sprawdziłem na odpalaniu co i jak, ale na zapłonie było 12V

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to się cieszę, że znalazłeś przyczynę, bo nie ma żadnych wątpliwości, że napięcie zasilania wtryskiwaczy ma być równe napięciu akumulatora.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

o tym napięciu to nie byłem pewny bo się nie znam na autach tak jak trzeba, ale skoro momentami wskakiwało na 12, to pomyślałem że skoro w wtryskiwaczu jest coś budowy cewki itp, a ta działa tylko na zasadzie jest napięcie lub go nie ma, wykluczyłem tak pracę wtrysku na niższym napięciu i szukałem dalej przyczyny

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Podstawowe dane dla sprawdzenia wtryskiwacza to :
    - napięcie równe napięciu baterii,
    - rezystancja 16 Ohmów
    dane według AUTODATY

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

zapomniałem opór sprawdzić czy się chociaż nie różni na pojedynczych sztukach, ale dzięki Tobie będę wiedział czy nie wymienić nie których na inne z drugiej listwy
    dzis jestem u teściów, a teściu garażuje swoje zacne Tico w ciepłym garażu i tak się złożyło że mogę pogrzebać w swojej belli

zastanawia mnie masa cewek na listwie... na schemacie elektrycznym uwzględniono tylko zasilanie cewek, to co idzie wtyczkami
    po co w takim razie jest masa, cewka przecież dostaje minus z wtyczki? (plus idzie z przekaźnika, a minus z komputera - osobno na każdą cewkę)
    moja wiedza jest zbyt mała co do działania cewki wysokiego napięcia?