Napisał
Spirit
gdzie można kupić części do tego silniczka i ogólnie do tego modelu Alfy, chodzi głównie o rozrząd, sprzęgło, ......, jak i osprzęt elektryczny itd ...
- jakie jest spalanie przy spokojnej jeździe jak i bardziej dynamicznej
- jak wygląda sprawa z blacharką
- jak długo przy naszych dziurach zawieszenie wytrzymuje (chociaż akurat w moim mieście nie mogę aż tak bardzo narzekać)
- czy te silniki 2.5 były montowane aż do końca produkcji Alfy 155
Witam i odpowiadam na pytania :Spalanie w mieście w moim przypadku wynosi do 12-13/100 w trasie 9-10/100 jazda na Pb98 przy naprawdę ostrej jeżdzi musisz dodać 2/100
Z blacharką nie mam problemu.
Silniki 2.5 12V były montowane do końca 1996 roku a jak wiadomo 155 była robiona do końca 1997
Z częściami do silnika nie ma żadnego problemu oprócz wału korbowego i napinacza hydraulicznego z tymi częściami jest straszny problem. Ja mam napinacz mechaniczny a ten można kupić choć nie jest tani. Zawieszenie psuje się dość regularnie ale jest dostępne i tanie . Sprzęgo jest dostępne jak i pozostałe graty do skrzyni biegów i silnika . Motor 12V jest chyba najbardziej trwały ze wszystkich silników produkowanych przez Alfę Romeo ja osobiście jestem bardzo zadowolony z tego motoru ( motor nie jest mocno wysilony na moc 167KM )jak i całego auta a jeżdżę nim naprawdę dużo i woże nim conieco

Polecam model po lifcie z nadmuchanymi błotnikami i żeby silnik miał już napinacz hydrauliczny . Nawet niedawno oglądałem 155 V6 tylko była zielona i przed liftem ;// ale bardzo ładna i silniczek pracował idealnie