Tak, 5W40 (z Motula -> link).
Tak, 5W40 (z Motula -> link).
Ostatnio edytowane przez Franek Strzelba ; 05-02-2012 o 14:50
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Jedyne co tam słyszę to stukającą dwumasę/sprzęgło w okolicach 1000 obr/min, u mnie przy - 20 też się delikatnie odezwało ale to raczej od temperatury bo wcześniej tego nie było. Dodatkowo dziś przez pierwsze kilometry miałem wrażenie że silnik został na sztywno przymocowany do nadwozia ale po rozgrzaniu ustąpiło.
Były:
159 1.9 JTDM 2006
156 2.4JTD 2002
Ja też mam podobny dźwięk po odpaleniu w aucie teraz jak jest zimno. Przy większych temperaturach tego nie ma. Dźwięk u mnie praktycznie analogiczny, tylko cichszy i na wolnych obrotach. Tzn. słyszę go jak wrzucę na luz i puszczę sprzęgło zaraz po odpaleniu auta. Jak podniosę obroty to już nie ma. Jak się auto rozgrzeje to też znika. Słychać to z dołu - okolice sprzęgła, dwumasu, skrzyni biegów...
Mnie to bardziej zaintrygowal ten dzwiek przy koncowce filmu ktory zapodales....to napewno Alfa![]()
Ten dzwiek to tarcie nokii o kierownice takie nieprzyjemne.
Czyli podsumowujac, stuki to cos w miare normalnego a odpalanie?
Sprawdzic kompresje i co jeszcze? Olej wymienic? Byl wymieniany w listopadzie bo zawsze wymieniam na zime. Swiece tez byly wymienione w listopadzie. No i caly czas te preheating glow plugs, jak temu zaradzic?
Stawiam na wyrobione uszczelnienia,nie trzymajace zawory....
---------- Post added at 15:25 ---------- Previous post was at 15:21 ----------
Swiece moglbys sprawdzic...cyt.podobno wymienili,ciekawe jak u Ciebie...tj.w Alfie z czystoscia komor spalania...?Jakas chemie moglys zapodac
Niekoniecznie... Może to po prostu "lewe powietrze"
Co do "Preheating..." to czy masz możliwość podłączenia auta pod FES'a? Sprawdziłbyś nim jaki błędy Ci wyskakują dotyczące świec żarowych. Ponadto w menu Actuators jest opcja Glow plugs relay dotycząca przekaźnika - spróbuj ją uruchomić. Jeżeli coś się dzieje z przekaźnikiem, to ta operacja powinna coś podpowiedzieć.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Trzeba bedzie podjechac do aso i niech posprawdzaja, chyba najpewniej.
Ja tam mam lekko mieszane uczucia wzgl.tych ASO...rachunki maja fantastyczne,gorzej ze skutecznoscia