Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: potrzebuje pomocy!!

alfiatko13
    Gość

Domyślnie czas wtrysku 7 m/s

witam wszystkich mam alfe 156 ts 2.0 98r benzyne mam taki problem - zpala mi okolo 20-25 l na 100km przy 3tys ob zmiana biegu.... na kompie nic szczegulnego nie wykazalo prucz przeplywki..3mechanikow rece rozklada, bak nie cieknie jest caly.... z rury nie pluje benzyna!! jesli ktos wie jaka moze byc przyczyna -prosze o pomoc!
    a i jeszcze pytanko jakie jest cisnienie w pompie paliwa?? lub na listwie wtryskowej ??
    bo to co sie orietuje powinno byc duzzze a u mnie na listwie jest tylko ''plum'' i koniec nie ma nawet 0.5 bara moim zdaniem.
    Ostatnio edytowane przez alfiatko13 ; 06-02-2012 o 17:52

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Te 20-25L sprawdziłeś przy dystrybutorze na stacji , czy to wskazanie zużycia chwilowego przez komputer?
    Moja Bella

Użytkownik Rowerzysta Avatar Piotrek 156
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 98r.

Domyślnie

98r. niema komputera wskazującego zużycie paliwa. Jak pokazuje coś z przepławka to i możliwe ze sonda tez nie działa prawidłowo. Druga sprawa to jakie Ty trasy robisz. bo jak takie do 10km przy tych mrozach to silnik się nawet dobrze nie zagrzeje no ale te 25l to i tak chyba za duzo

alfiatko13
    Gość

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Te 20-25L sprawdziłeś przy dystrybutorze na stacji , czy to wskazanie zużycia chwilowego przez komputer?
    zalalem na pusty bak za 70 zeta i stanol po 40 km z braku paliwa....

---------- Post added at 15:07 ---------- Previous post was at 15:05 ----------

Cytat Napisał Piotrek 156 Zobacz post
    98r. niema komputera wskazującego zużycie paliwa. Jak pokazuje coś z przepławka to i możliwe ze sonda tez nie działa prawidłowo. Druga sprawa to jakie Ty trasy robisz. bo jak takie do 10km przy tych mrozach to silnik się nawet dobrze nie zagrzeje no ale te 25l to i tak chyba za duzo
    trasa do 20km czasami dalej... ale za te 70 zeta 2xpo 20km.
    Ostatnio edytowane przez alfiatko13 ; 06-02-2012 o 17:55

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Na listwie powinno być około 3 bar poszukaj w manualu dokładnych danych (sprawdza się to manometrem a nie na oko). Błąd przepływki może powodować większe zużycie. Sprawdź termostat czy jest sprawny , niedogrzany silnik wydłuża czas wtrysku .

alfiatko13
    Gość

ok dzieki za info przyda sie na 100%
    pozd.

---------- Post added at 15:36 ---------- Previous post was at 15:33 ----------

Cytat Napisał NOE Zobacz post
    Na listwie powinno być około 3 bar poszukaj w manualu dokładnych danych (sprawdza się to manometrem a nie na oko). Błąd przepływki może powodować większe zużycie. Sprawdź termostat czy jest sprawny , niedogrzany silnik wydłuża czas wtrysku .
    podobno jest sprawny....a co do przeplywki to moze byc az taka roznica w spalaniu??
    Ostatnio edytowane przez alfiatko13 ; 06-02-2012 o 18:01 Powód: czas wtrysku 7 m/s

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

znam trochę dokładniej problem więc go opiszę
    po odpaleniu zimnego silnika na starej przepływce:
    czas wtrysku 7ms!!!
    masa powietrza 30kg/h

jak się nagrzeje:
    czas wtrysku 4ms
    masa powietrza 20kg/h

po podmianie, na mojej przepływce (u mnie na wolnych pokazuje ok 8kg/h na ciepłym)
    a u Darka:
    czas wtrysku 3,8ms
    masa powietrza 15-17kg/h

wykres sondy strasznie poszarpany i "zsunięty" w dół wykresu, tzn że dolna wartość jest ok 0,08v a górna 0,7v

odpinaliśmy sondę i czas wtrysku jeszcze się zwiększył

sprawdzane i czyszczone masy na cewkach itp

brak przebić na kablach, ale jedna fajka miała pęknięty delikatnie zaczep co wchodzi w cewkę

wtryski jak wyjmowaliśmy z kolektora, były całe mokre, po przetarciu i nabijaniu pompy nie puszczały

rozrząd sprawdzany i ustawiany u Maćka i Qby z Częstochowy, więc nie podważam ich umiejętności

spaliny strasznie żrące w oczy i nos

termostat w miarę ok, tzn nagrzewa się i trzyma minimum 75st

czujnik temp sprawny i podmieniany

---------- Post added at 17:42 ---------- Previous post was at 16:51 ----------

Darek, zmień temat bo tu nikt nie będzie zaglądał