Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: Słyszę "chrobotanie" na pedale hamulca

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    Ładnych parę lat ale to moje pierwsze auto z ABS-em. A odkąd jeżdżę Alfą to z czymś takim się jeszcze nie spotkałem.
    Hehe.. fakt.. też mój "pierwszy raz" z abs'em mnie przestraszył.. kilkanaście lat temu gdy kupiłem sobie pierwszego Fiata Coupe..

Co do teorii, że dobry kierowca nie wie co to ABS, kompletnie się nie zgadzam.. dobry kierowca wie jak go wykorzystać.. a ten, który nie wie to pi... nie kierowca, bo musi jeździć totalnie asekuracyjnie, by mu się nigdy ten system nie włączał.. Sam nieraz dla zabawy jeśli nie stwarza to niebezpieczeństwa, testuje np działanie możliwości VCD..

Poza tym zapraszam tego mondralę na wieś, gdzie całą zimę leży lód i śnieg na drogach.. hehe..
    Ostatnio edytowane przez Mariusz AutoDS ; 07-02-2012 o 19:25
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Mariusz popieram Cię, we wszystkich instrukcjach i szkoleniach jakie widziałem, aby skutecznie i szybko wyhamować auto z Abs-em należy wcisnąć pedał hamulca do oporu i tak trzymać dopóki się nie zatrzyma.

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał radzik2908 Zobacz post
    we wszystkich instrukcjach i szkoleniach jakie widziałem, aby skutecznie i szybko wyhamować auto z Abs-em należy wcisnąć pedał hamulca do oporu i tak trzymać dopóki się nie zatrzyma.
    Zgadza się, tylko, że tutaj jest mowa o awaryjnym hamowaniu. Ten instruktor o którym wspomniałem, chwalił taką jazdę, która nie stwarza okazji do zadziałania abs-u. Bo chyba wszyscy się zgodzimy, że po pierwsze abs działa wtedy kiedy auto traci przyczepność podczas hamowania (czyli wtedy kiedy kierowca nie dostosował prędkości do warunków drogowych), i że abs wydłuża tę drogę hamowania.
    I ja bym tutaj rozróżnił jazdę dla zabawy, na mało uczęszczanych drogach, kiedy sprawdzamy sobie na ile auto nam pozwoli, a co innego zabawa z abs-em czy esp w gęstym ruchu miejskim, kiedy często liczą się dosłownie centymetry by komuś nie wjechać w tyłek

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Ok. Abs wydłuża drogę hamowania ale tylko na śniegu i lodzie w pozostałych przypadkach(sucha nawierzchnia, skraca)ale jest i plus Abs, podczas hamowania na śliskim można zmienić tor jazdy(ominąć przeszkodę).
    Idąc tym tokiem rozumowania to Mariusz jest dobrym kierowcą, ponieważ od kiedy ma auto z Abs-em, pierwszy raz się zdarzyło, żeby zainterweniował Abs.
    Pozdrawiam
    Radek

Użytkownik Pirat drogowy Avatar solek
    Mieszka w
    Oseredek/Susiec
    Auto
    159 SW 2008 2,4 JTD 210KM GRIGIO TITANIO MET

Domyślnie

ja dzisiaj jadąc z pracy po oblodzonej drodze przy każdym najmniejszym muśnięciu hamulca czułem działający ABS, a przy lekkim dodaniu gazu ASR i przy delikatnym skręcaniu VDC, to były extremalne warunki do jazdy ale gdyby nie te wszystkie systemy nowe oponki i moje ponad 10 letnie doświadczenia z jazdy w takich warunkach to pewnie jechał bym jak wszyscy 10 km/h, a nie 50 mając pełną kontrolę nad Bellą i za to kocham to auto.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

No więc właśnie.. żeby takie dyrdymały uczyć, trzeba nosa poza miasto nie wystawiać.. Jadąc po lodzie czy wyślizganym śniegu nie da się hamować bez abs'u.. no chyba, że ręcznym.. czego nie polecam.. hehe..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał solek Zobacz post
    ja dzisiaj jadąc z pracy po oblodzonej drodze przy każdym najmniejszym muśnięciu hamulca czułem działający ABS, a przy lekkim dodaniu gazu ASR i przy delikatnym skręcaniu VDC, to były extremalne warunki do jazdy ale gdyby nie te wszystkie systemy nowe oponki i moje ponad 10 letnie doświadczenia z jazdy w takich warunkach to pewnie jechał bym jak wszyscy 10 km/h, a nie 50 mając pełną kontrolę nad Bellą i za to kocham to auto.
    Kolego bez urazy ale nie takie auta z takimi systemami i nie tacy kierowcy wracali do domow lawetami,moim zdaniem zaden poslizg niejest kontrolowany,gdybys mial nad nia pelna kontrole to nie wlaczalyby ci sie te systemy

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

w TV często powtarzają ze wielu kierowców popełnia błąd czując "uderzenia" w pedał popuszczają go

---------- Post added at 21:43 ---------- Previous post was at 21:40 ----------

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    Kolego bez urazy ale nie takie auta z takimi systemami i nie tacy kierowcy wracali do domow lawetami,moim zdaniem zaden poslizg niejest kontrolowany,gdybys mial nad nia pelna kontrole to nie wlaczalyby ci sie te systemy
    nie od dziś wiadomo że nawet najlepsze systemy nie oszukają fizyki itd. ale jeśli ktoś zachowuje zdrowy rozsądek to systemu mogą mu pomoc lub zwyczajnie ułatwić życie
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

gdybys mial nad nia pelna kontrole to nie wlaczalyby ci sie te systemy
    Jestem dokładnie tego samego zdania.

Pozostaje mi życzyć kolegom jak najwięcej przyczepności, i żeby nigdy Wam nie brakło tych kilku metrów potrzebnych do bezpiecznego wyhamowania

Użytkownik Pirat drogowy Avatar solek
    Mieszka w
    Oseredek/Susiec
    Auto
    159 SW 2008 2,4 JTD 210KM GRIGIO TITANIO MET

Domyślnie

ja się wcale nie uznaję za jakiegoś hiper super kierowce, ale nie zgodzę się że żaden poślizg nie jest kontrolowany, bo właśnie dzięki VDC można jechać w kontrolowanym poślizgu tylko trzeba wiedzieć, że gdy wpadamy w poślizg np. nadsterowny nie wolno wtedy zbyt mocno kontrować kierownicą (co robi się jadąc autem bez systemów) bo VDC zgłupieje a jeżeli nie będziemy zbytnio ingerować to wyprowadzi nam auto praktycznie sam, nie mówię tu o brawurze przy 100 i więcej km/h tylko o rozsądnych prędkościach dostosowanych do panujących warunków.