Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: [146]klekocze po odpaleniu

luki1981
    Gość

Domyślnie [146]klekocze po odpaleniu

Witam. Mam problem z moją Alfą. Zaraz po zapaleniu słychać, jakby pod maską siedział diesel. Trwa to tylko kilkadziesiąt sekund po zapaleniu, potem jest ok. Zdarza się to tylko na rozgrzanym silniku - na zimnym pracuje cicho. Co to może być i czy to coś poważnego?

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Wariator do wymiany.Wymiana razem z rozrządem i olejem.Koszt nowego wariata ok 350 zł.

luki1981
    Gość

Domyślnie

Dzięki kolego. Mam jeszcze pytanie, czy jak jeszcze trochę pojeżdżę bez naprawy to nic się nie stanie?

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Trochę to jak długo :?:

luki1981
    Gość

Domyślnie

1000 kilometrów ? Całą kasę wydałem na zakup mojej Alfy a teraz nie mam na mechanika :cry:

thing
    Gość

Domyślnie

a co ile powinno sie wmieniac wariator? co 40 czy 60tys km?

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał luki1981
    1000 kilometrów ?
    Jeśli stuka przez kilkanaście sekund to 1000 km zrobisz. Oprócz wymiany możesz go jeszcze "zblokować" . Efekt jednak będzie taki , że autko będzie nie stabilne na niskich obrotach (będzie ustawiana "wyższa" faza rozrządu cały czas) , aczkolwiek jeśli wariat kosztuje teraz 350 pln to gra nie warta świeczki - chyba że problem po wymianie będzie nawracał (ja tak miałem kiedyś w swojej 156 - wariat po wymianie wytrzymał 5000 km). Zaczyna by bardzo źle gdy silnik tak chodzi cały czas

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał thing
    a co ile powinno sie wmieniac wariator? co 40 czy 60tys km?
    Jak klekocze.

luki1981
    Gość

Domyślnie

To muszę udać się do mechanika. Jak ktoś ma namiary na jakiegoś dobrego ze Świętokrzyskiego to proszę o namiary.

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Zun
    Cytat Napisał luki1981
    1000 kilometrów ?
    Jeśli stuka przez kilkanaście sekund to 1000 km zrobisz. Oprócz wymiany możesz go jeszcze "zblokować" . Efekt jednak będzie taki , że autko będzie nie stabilne na niskich obrotach (będzie ustawiana "wyższa" faza rozrządu cały czas) , aczkolwiek jeśli wariat kosztuje teraz 350 pln to gra nie warta świeczki - chyba że problem po wymianie będzie nawracał (ja tak miałem kiedyś w swojej 156 - wariat po wymianie wytrzymał 5000 km). Zaczyna by bardzo źle gdy silnik tak chodzi cały czas
    Dieslowanie można w łatwy sposób zlikwidować tracąc trochę mocy poprzez odpięcie elektrozaworu sterującego wariatorem (między bodaj pierwszym a drugim wtryskiem przy kolektorze - wystarczy wyciągnąć wtyczkę). Wariator przestaje wtedy chodzić i dieslować (sprawdzone przeze mnie empirycznie). 30 sekund roboty.

Natomiast jazda ze zwalonym wariatorem w zasadzie nie powoduje ŻADNYCH dodatkowych uszkodzeń - najwyżej od czasu do czasu auto może przyfalować obrotami jak wariator śladowo w akcie ostatniego tchnienia coś tam przestawi wałek. Ja jeździłem tak pół roku, a ktoś tu na forum się chwalił o 5 latach. I nic się nie stało (bo nie miało prawa).

Odgłoś klekotania pochodzi ze środka samego wariatora - nie do końca zazębione dwa pierścienie, które stukają o siebie. Temat wałkowałem dokładnie przez ostatnie dwa miesiące i jestem po lekturze książki serwisowej (można poszukać w archiwum - tutaj też o tym pisałem).