Strona 32 z 220 PierwszyPierwszy ... 22232425262728293031323334353637383940414282132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 2193

Temat: Jakie opony zimowe kupić?

Użytkownik Ogier Avatar kalma
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR159 JTDm 16V 2007

Domyślnie

Jeżdżę od listopada właśnie na takich oponach (215/55R16) i jestem bardzo zadowolony. Podczas ostatnich kilku dni z ostrymi opadami bez problemu dają radę, auto idzie jak po sznurku. Są też dość ciche, nie szumiały za bardzo jak jeszcze nie było śniegu. Jednym słowem - polecam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Username
    Mieszka w
    Katowice ... co jakiś czas ...
    Auto
    Piękna AR 159 SW, 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Username Zobacz post
    Panowie - Firestone Winterhawk 2 evo - co myślicie o tych oponach? Dopiero zamierzam zakładać, gdyż wczoraj wróciłem z podróży. A zima w Katowicach niczym w Alpach :-).

A więc - oponki założone, przejechane na nich nieco ponad 2 tys km i moje pierwsze wrażenia. Opona na śniegu super! Na suchym jest też w miarę ok, gorzej na mokrym czy nawet wilgotnym asfalcie. Autko ma tendencje do lekkiego pływania i dziwnie zachowuje się przy dohamowaniu przy większych prędkościach. Na suchym opona stosunkowa głośna, ale nie ma jakiejś tragedii. Reasumując, mam w swojej 159 sw 17 cali, cena za nówki z montażem ok 2500 pln, po rabacie. Jak na tą cenę guma godna polecenia, jakość adekwatna do ceny. Jak jeździ się w miarę spokojnie (jak ja), wystarczy w zupełności. Ogólnie daje poczucie bezpieczeństwa.

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

^^ Mam te oponki w fiacie w rozmiarze 185.
    Również uważam, że na śniegu bardzo fajnie się spisuje, na mokrym jednak gorzej.
    I dla mnie osobiście zimówka max powinna mieć 205, 215 jest już jednak za szeroka. To warunki na śniegu. Jeśli ktoś jeździ po drogach dobrze utrzymanych, czyli raczej mokrych niż zaśnieżonych to te 215 powinno być w miarę ok. Osobiście wolę jednak aby opona spisywała się jak najlepiej w trudnych warunkach, wtedy między oponami są największe różnice, im warunki lepsze tym generalnie różnice mniejsze.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Username
    Mieszka w
    Katowice ... co jakiś czas ...
    Auto
    Piękna AR 159 SW, 1.9 16V

Domyślnie

Dokładnie, złotego środka nie ma i przy wyborze opon należy kierować się indywidualnymi preferencjami oraz specyficznymi warunkami w miejscu zamieszkania oraz okolicach, w których się poruszamy. Najważniejsze jest bezpieczeństwo nasze i innych użytkowników, więc cena nie powinna być tutaj najważniejszym kryterium wyboru.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Jeżeli kupuje się naprawdę dobre opony to z reguły one prezentują równy poziom we wszystkich warunkach.
    Jeżeli kupuje się trochę tańsze to wtedy trzeba wybierać w jakich warunkach będziemy ich głównie używać, bo mogą np odstawać drastycznie w jednym elemencie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Równy poziom nie oznacza, że we wszystkim będą super
    Oczywiście opony z najwyższej półki to zazwyczaj naprawdę bardzo dobry kompromis bez przesadnej słabej strony. Jednak czasem komuś może zależeć na konkretnych warunkach. Jeździłem po Holandii gdzie śniegu raczej nie ma zimą na drogach i tam zależało mi na jak najlepszym trzymaniu na mokrej nawierzchni bo to były najczęściej spotykane warunki. Mieszkam w górach i tu znowu bez dobrej zimowej opony na śnieg do domu nie dojadę Więc sądzę, że opony należy dobierać pod siebie. Choć pewnie właśnie markowa, dobra opona spełni oczekiwania większości klientów dzięki uniwersalności (na wysokim poziomie) w każdych warunkach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 1.9JTDm 150KM

Domyślnie

Mam pytanko: czy jest sens zakładania opon 225/55 R17 zamiast 225/50?
    Wg przelicznika, ta pierwsza będzie mieć średnicę o 22.5mm większą. Czyli auto by stało o 11mm wyżej.
    Cały czas mnie męczy mały prześwit w 159 i często przycieram osłoną, więc tak się zastanawiam... Poza tym więcej opony to zawsze to trochę mniej męcząco na dziurawych drogach a dość często na takie trafiam niestety.
    Ma ktoś takie doświadczenia?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Ja uważam, że nie ma sensu. Moje subiektywne odczucie. Mam opony 225/50 17 i nie przycieram podwoziem.
    Następna sprawa to jak założysz 225/55 to będziesz miał błędne wskazania licznika.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 1.9JTDm 150KM

Domyślnie

Licznik to na normalnych oponach, jak w większości samochodów, przekłamuje w dół o kilka km, więc na 225/55 powinien teoretycznie być najbardziej zbliżony do rzeczywistości.
    Ale licznik to akurat najmniejszy problem, kwestia istotna to czy nie będzie nigdzie o błotnik ocierać

Użytkownik Rowerzysta Avatar Łukasz.L.
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    159 JTDm 1.9 16V

Domyślnie

A ja jednak kupiłem te Yokohamy W drive i jestem zadowolony, co prawda nie było zimy stulecia, ale opony sprawowały sie bardzo dobrze na śniegu i mokrym asfalcie. Polecam
    Pozdrawiam serdecznie