Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: AR 147 JTDm '06 - problem z obrotem stacyjki, pompka spryskiwaczy przedniej szyby

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTDm '2006

Domyślnie AR 147 JTDm '06 - problem z obrotem stacyjki, pompka spryskiwaczy przedniej szyby

Witam niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem AR 147 JTDm '06 i jak to zwykle bywa pierwsze oczarowanie samochodem minęło po spędzeniu jednego dnia z samochodem, otóż mam dwa problemy:

1. w instrukcji jest wyraźnie napisane:
    "(...) Silniki JTD: obrócić kluczyk w wyłączniku zapłonu w położenie MAR i utrzymywać go w tym położeniu do chwili aż lampki
    sygnalizacyjna świec żarowych zgaśnie obrócić kluczyk w położenie AVV i zwolnić go natychmiast jak tylko silnik uruchomi się."

oczywiście u mnie jest nie do końca tak, a mianowicie po obrocie w położenie MAR i odczekaniu na podgrzanie świec żarowych nie moge przekręcić kluczyka w pozycje AVV, jeśli chcę uruchomić silnik jestem zmuszony przekręcic klucz w pozycję troszke dalej niż MAR i uruchmić silnik w trakcie podgrzewania , wtedy nie ma problemu, czy ktoś może mi doradzić czy jest to awaria stacyjki którą należałoby w niedługim czasie wymienić, czy już ktoś może się z podobnym problemem spotkał.

2. jak już auto odtajało po nocy w ciepłym garażu i szyba była względnie czysta,
    (nie uruchamiałem spryskiwaczy wracając nią do domu w obawie uszkodzenia elementów układu nie będąc pewnym co może być w zbiorniku...), postanowiłem na uruchomionym silniku wypróbować spryskiwacze, także reflektorów, ale niestety nie usłyszałem ani dźwięku pompki, ani tym bardziej nie zobaczyłem płynu na szybie...
    sprawdziłem bezpiecznik, jest OK i moje pytanie brzmi jak można samemu sprawdzić czy jest to tylko awaria pompki (ewentualna wymiana, która chyba jest skomplikowana zważywszy na słabe dojście do miejsca jej położenia), czy też może być o wina jakiegoś układu bardziej skomplikowanego i zaleca się wizytę w warsztacie

dziękuje aronfs - nowicjusz na forum

takitam
    Gość

Domyślnie

u mnie z stacyjką jest tak samo, ale olałem to.

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

nie słyszałem jeszcze o takim przypadku ze stacyjka... a za daleko nie przekręcasz czasami?? próbowałeś delikatnie aż przeskoczy na grzanie świec?? bo mi się tak działo jak przypadkowo dalej mi sie popchnęło kluczyk i to naprawdę niewiele dalej...

a co do pompki to można ją sprawdzić ale jedynie podpiąć zasilanie na krótko... ale jak słabe dojście to lipa.. trzeba się pomęczyć jak chcesz zrobić... a jak pompka będzie dobra to trzeba szukać pewnie przy albo w manetce usterki...
    Ostatnio edytowane przez RoBeRt 147 ; 17-02-2012 o 19:45

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

lega wyżej pisze, też na początku gdy nie byłem obeznany i obyty z alfa, miałem tak że pzekręcałem aby zapaliły sie kontrolki .. ii za daleko przekręcałem że juz tam "zaskoczyło" i blokowało i nie mogłem odpalic, musiałem wracać z kluczykiem i od nowa przekręcać ..
    jeżeli nie słychać nawet pompki.. najleppiej jak druga osoba nasłuchuje przy pompce.. a jak nie słychać jej, to najlepiej wymontowac i na krótko, jak nie zadziała to wypierd... i nową wstawić

Użytkownik Ogier Avatar ksiazelasic
    Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

tez tak mam czasem ze stacyjka i nie wiem czy to jej wina czy czasem za daleko nie przekrecam kluczyka... dzieje mi sie tak raz-dwa razy na miesiac

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

możliwe że stacyjka juz jest troche "roztentegowana" .. i jednocześnie troche za daleko przekręcasz, ja paamiętam z początkiem miałem tak prawie za każdym razem ... na początku się wkurwia.... że stacyjka popsuta.. a po prostu miałem za silny zamach ;p

Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto

Domyślnie

w miarę możliwości i czasu postaram się sprawdzić tę pompke wedle w/w porad, a ze stacyjką zwróce uwage w przyszłym tygodniu czy sie zacina i ile razy, czy faktycznie moja wina za zbyt mocne przekręcenie

Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto

Domyślnie

problem rozwiązany - pompka zamarznięta, jednakże fakt że mam czasem troche więcej szczęścia niż rozumu po dłuższym odtajaniu okazała się sprawna co bardzo cieszy, stacyjka - no cóż zdarza mi się 1-2 w tygodniu zawias, ale generalnie staram sie pilnować i mam nadzieje z czasem wejść w wprawe w jej kręceniu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Prostujcie kierownice przed opaleniem i nie bedzie problemu...
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

jak sprawdzic pompke spryskiwaczy? w momencie gdy naciskamy wajche do spryskiwania szyby sprawdzic czy jest napiecie na wtyczce w pompce.