Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Powracające błędy P1191 P1194

shift
    Gość

Domyślnie Powracające błędy P1191 P1194

wszystko było fajnie aż pewnego razu alfa dostała muła, zgasła i zaświeciło się motor control... (stało sie to gdy świeciła rezerwa)
    Została podpięta pod komputer i odczytano błędy P1191 P1194 (ciśnienie paliwa), błędy zostały wykasowane, zalany dodatek stp i autko jezdziło dopóki ilość paliwa znów nie spadła poniżej 1/4 baku i znów ta sama historia, zgodnie z sugestią mechanika a także forumowiczów został wymieniony regulator ćiśnienia paliwa bosch mimo że sam miałem obiekcje jak coś może miesiąc działać i nagle padać i tak w kółko i ta okoliczność małej ilości paliwa. Po wymianie trochę pojeździłem i znów to samo, zaświeciła rezerwa i auto zgasło. Teraz mechanik obstawia pompę paliwa w baku i może faktycznie jest jakiś syf na dnie baku i jak poziom paliwa spada to ją przytyka? Jak myślicie pomoże czyszczenie pompy i baku czy tylko wymiana? Prosze o porady bo regulator kosztowal ponad 300zł i nie chcę znowu wtopić!

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Fajny ten mechanik, naciągnął tylko na 3 stówy plus swoja premia a nic nie wyeliminował...
    Tak sobie dalej może typować, a to pompa jedna a to pompa druga a klient płaci...
    Jak już bierze kasę to niech sprawdzi ciśnienia paliwa i wydajności pompy.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar skipas
    Mieszka w
    Rawicz (okolice)/Grodzisk Wlkp
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V GRIGIO STROMBOLI 2007r/Peugeot 308 SW 1.6HDI 2010r

Domyślnie

Kolego u mnie wywaliło kiedyś błąd P191 i padła pompa w baku nie było odpowiedniego ciśnienia paliwa i auto stanęło kupiłem nowa pompę i auto śmiga jak nowe.

shift
    Gość

Domyślnie

dziękuję za pomoc!
    no to mnie załamałes myślałem że pomoże czyszczenie baku i pompy skoro dzieje sie to tylko jak jest mało paliwa, a tak to czeka mnie wydatek ponad 600zł na nową pompę boscha ;(
    byłem wczoraj u kolegi i podpinał auto pod FES ciśnienie paliwa na jałowym mam około 280bar, mam na coś jeszcze zwrócić uwagę bo on bardziej siedzi w grupie WAG i na parametrach jtd nie do konca na 100% ma pewność...;(

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V, Opel signum 1.9 180 km, honda vfr 800

Domyślnie

Witam na sam początek proponuje sprawdzić jakie ciśnienia daje ta pompa z baku zanim ją wymienisz i sprawdzić czy jest prawidłowo zamontowana skoro mówisz że problem jest tylko przy niskim stanie paliwa.Bo tak wymieniać części na ślepo to chyba nie ma sensu
    Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz na priv Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał shift Zobacz post
    podpinał auto pod FES ciśnienie paliwa na jałowym mam około 280bar
    Odpala Ci bez problemu?
    Ciśnienie które podałeś to ciśnienie na listwie CR - akurat za nie odpowiedzialna jest pompa wysokiego ciśnienia
    Są dwie pompy paliwa, więc niech się kolega bardziej przyłoży w diagnostyce.
    Ostatnio edytowane przez cuoreventi ; 23-02-2012 o 18:18

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

Miałem identyczną sytuację. W zbiorniku paliwa pływał sobie pewien syfek w postaci takiego jakby żelu. Co pewien czas podchodził do pompy ,częściej jak było mało paliwa i zatykał otwór przez który pompa zasysa paliwo do kosza pompy. Silnik gasł wywalało te same błędy co u Ciebie. Po pewnym czasie postoju odklejał się i znów mogłem jakis czas jeździć. Również dało mi to popalić. Wyczyśc zbiornik bo to jest bardzo proste. Wymontuj pompę razem z koszem,wypompuj paliwo,oczyśc zbiornik i wlej swierze. Nie mówię że na 100% ten sam powód co u mnie ale nic Cie nie kosztuje.

---------- Post added at 17:54 ---------- Previous post was at 17:50 ----------

U mnie w monencie jak silnik gasł i chciałem ponownie zapalic było słychac bulgotanie paliwa w zbiorniku bo pompka zasysała powietrze ,jeżeli tez cos takiego słyszysz to raczej masz przytkany kosz pompy paliwa ewentualnie siada pompa w zbiorniku.
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

shift
    Gość

Domyślnie

wielkie dzięki przez weekend biorę się za czyszczenie i dam znać jakie będą efekty,ale nie ukrywam że mam wielką nadzieje, że to "wyleczy" alfę.

shift
    Gość

Domyślnie

no więc tak byłem u kumpla wyczyścić bak: po wyciągnięciu pompy w baku w wytloczonym pod jej kosz okregu w dnie baku lezal sobie kawałek ułamanego czarnego plastiku gdzieś 2cm x 0,5cm nie wiem co to mogło być i skąd się wzięło, ale chce głęboko wierzyć że ten kawałeczek był moim "oprawcą" i koszmar się skonczy.
    Co zauważyłem to przy dawaniu zapłonu teraz w baku nie bulgoce i jak ruszam bez gazu to auto nie drży nie szarpie delikatnie tak jakby się lekko dławiło ale może to placebo...
    oby nie, dam znać jak będzie gdy zaświeci rezerwa.

dzięki wszystkim za pomoc i porady.