Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Problem - silnik ledwo wchodzi na 1200 obrotów

Mazaken
    Gość

Domyślnie Problem - silnik ledwo wchodzi na 1200 obrotów

postaram się opisać symptomy, jednak uprzedzam, że jestem laikiem. alfa 2.5 v6 automat, a oto ce się dzieje:
    odpala bez problemu, natomiast po odpaleniu obroty trzymają się odorbine poniżej normy(o jakieś 100), a po chwili całkiem spadają, samochód zaczyna się dusić i gaśnie. Gdy wciśnie się gaz obroty podnoszą się do w/w 1200, trochę poniżej i na tym koniec, powyżej nie ma opcji (przy gazie do dechy). Ponadto gdy tak się ją chwilę potrzyma aż ruszy w górę wskazówka temperatury, to w zasadzie po puszczeniu gazu samochód zachowuje się normalnie, natomiast po wciśnięciu gazu silnik zaczyna pracować nierówno (nie wiem jak to opisać, jak by co sekunde coś przerywało dopływa paliwa, wskazówka od obrotomierza leci o jakieś 200 w góre i drga z amplitudą około no nie wiem, w przybliżeniu powiedzmy około 50 obrotów, silnik zaczyna 'dudnić'), po odjęciu gazu znowu wraca do normalnego 1000 obrotów i silnik pracuje normalnie. Da się ruszyć z miejsca i rozwinąć zawrotne +/- 5-10 km/h. jako, że jestem zielony, nie mam żadnych pomysłów, jeśli nie ująłem jakichś istotnych informacji to przepraszam, odrazu dopisze. szukałem na forum podobnych tematów, ale znalazłem tyle, że może to być przepływomierz - odpinałem i nic to nie dało, no może troszke więcej paliwa dostawała, bo obroty na wolnym silniku się nieco chyba podniosły, ale równie dobrze mogło mi się wydawać.

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Zakładam, że nie ma LPG. Podepnij pod kompa i sprawdź błędy, wstępie trzeba ogarnąć układ zasilania - czy wtryski podają paliwo, jakie ciśnienie daje pompa. Stan świec, cewek, przewodów, sprawdź dolot aż do filtra powietrza.

nymo
    Gość

Domyślnie

moim zdaniem albo przepływka lub przewód podciśnienia niezałożony.U mnie były prawie takie same objawy przy podciśnieniu.

Dodam,że wtedy na kompie nic nie wyskakiwało.