Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Chce kupic alfe - kilka pytan

numberOne
    Gość

Question Chce kupic alfe - kilka pytan

Witam wszystkich . Interesuje mnie temat awaryjnosci - podobno jest duza i mnie to martwi, wiec jak to jest w praktyce? Ile wydajecie na naprawy w przeciagu roku? Mniej-wiecej. Kasy nie mam duzo, 6tys zl (cos bym jeszcze uzbieral do wiosny) i jesli nie GTV, to kupie cos pokroju Forda Pumy/Opla Tigry. Z tym, ze ta 2ka ma problem z korozja, alfa ma ocynk, jest ladniejsza i bardziej usportowiona, wiec wolalbym alfe (w sumie spelnia wszystkie moje wymagania) I zastanawiam sie czy wiecej wydalbym na blacharza w fordzie/oplu (ok. 1tys/rok), czy na mechanika w Alfie? I czy dostane Alfe za tyle, ktora bedzie w porzadku? Oczywiscie zabiore go do diagnosty. Czekam na opinie expertow .

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

za 6 tyś nie kupisz nic dobrego, tylko do naprawy i będziesz musiał liczyć się z wydatkiem nawet drugiej takiej kwoty
    rozrząd to ponad 1000zł w częściach i przynajmniej 300zł robocizna
    tarcze i klocki przód dobrej jakości jakieś 700zł, tył 600zł
    pytanie co będzie w zawieszeniu wybite? tylne wahacze da się regenerować, przednie od razu do wymiany jak sworznie i gumy luźne
    ogólnie jak trafisz na dobry egzemplarz, to w 10tyś mógłbyś się zmieścić jeśli sam będziesz wszystko robił to, co eksploatacyjnie jest zużyte
    kup jeszcze potem zimówki i kroi się ładna sumka

verdebiancorosso

numberOne
    Gość

Domyślnie

czyli stawiac na pume i tigre? A szkoda, bo sie kocham w GTV od jakiegos czasu Ale jak mam tyle wydac, to wole nie ryzykowac

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

zawsze można sobie odpuścić inne sprawy i mieć na Gtv
    powiem tak, zakup samego auta w moim przypadku był 1/3 całości jaką mnie kosztowała w pierwszym roku, wliczając naprawy, ubezpieczenie i koła zimowe, ale teraz jest suuuper
    Tigra to resorak, Puma jakaś taka też damska kupuj Gtv i pokaż ile w Tobie prawdziwego mężczyzny

verdebiancorosso

Użytkownik Świeżak Avatar mario1942
    Mieszka w
    Stuttgart
    Auto
    GTV PH3 3.2 V6

Domyślnie

A ja powiem troche inaczej - wszystko zależy od tego, czego chcesz. Jeśli chcesz mieć po prostu ładne auto i jeśli Cie martwi temat kasy, to kupuj Pume. Autko jest naprawde super, przyzwoicie trzyma sie drogi. Silnik 1.7 jest całkiem elastyczny i zapewnia nawet niezłe przyspieszenie. Tigra NAPRAWDĘ rdzewieje, poza tym to jest jak by nie spojrzeć, technicznie jest w 100% mułowatą Corsą.
    Rozumiem, że silnik chcesz mieć poniżej 2.0? Bo jeśli nie, to z czystym sumieniem polecam Forda Cougara, za 7000 dostaniesz już całkiem godne uwagi auto o sportowym zacięciu i częściach od Mondeo... Rozważałeś też Hyundaia Coupe? Jeśli nie - to warto.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Gtv za 6tyś? Nie da się w tej cenie i jak pisze Kudłaty, wydasz majątek na remont. Co do samej eksploatacji to zależy jak Ci się trafi ale nie strasząc
    - pompa wspomagania 700
    - silniczek krokowy w zależności od modelu nawet 700zł
    - naprawa zawieszenia tylnego ponad 1000zł (same tuleje PU)
    - rozrząd musisz zrobić a to drogi interes a w razie awarii remont jest zastraszający jeśli chodzi o koszta
    AR Gtv niestety nie jest tanie w utrzymaniu ale wszystko wynagradza sama juz jazda

Jeśli szukać czegoś szybkiego to może Nissan 200sx, Mitsibishi Eclipse (pierwsza seria)?
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 29-02-2012 o 21:36
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

też miałem napisać o Cougar'ze, ale nie miałem z nim styczności, więc pominąłem
    jedź do hurtowni motoryzacyjnej w Twojej okolicy i spytaj ile kosztują podstawowe części eksploatacyjne do każdego z trzech wymienionych przez Ciebie samochodów i wtedy podejmiesz decyzję
    może jak nie te, to faktycznie Cougar, dzisiaj widziałem takiego i ładnie się prezentuje, a części nie powinny być drogie, skoro to Mondeo, jak pisał mario

verdebiancorosso

numberOne
    Gość

Domyślnie

Wlasnie Puma jest podobno niezla, wszyscy tak mowia. Tylko martwi mnie, bo w tigrze chociaz na te progi jest jakas oslona, a puma jak bedzie miala tyle przebiegu, co te zardzewiale tigry, to nie wiem jak te progi beda wygladaly :p Moze sie myle, ale lepiej myslec zawczasu, bo reperaturek progow do pumy nie ma, bym musial cos kombinowac z innych aut tak na przyszlosc jakby cos. Cougar jest dobry, tylko spalanie i oc (mam 20lat, wiec wiadomo), ale popatrze na cougara - juz wczesniej o nim myslalem, on ma ocynk, wiec wydaje sie super, tylko utrzymanie troche wiecej wyniesie, niz w wypadku pumy.

Masaq
    Gość

Domyślnie

sąsiad miał wiele lat pumę i poza brakiem miejsca z tyłu ( jak w tigrze i ar ) nie narzekał kompletnie na nic

kuzyn miał tigrę ... koniec końców zapaliła się w trakcie jazdy ( zwarcie w instalacji ) i tak się rozstali a tak na poważnie tigra bardzo tania w eksploatacji, ale nadkola z tyły lecą prawie w każdym, a jak nie lecą to na dniach zaczną ... koszt około 800 zł i według mnie jest nijaka

cougura widuje często u mnie na ulicy od wielu lat ( więc widocznie dobry skoro tyle go trzyma ), facet sąsiadki ma i jak dla mnie to zupełnie inna klasa niż tigra i puma przez co koszta zdecydowanie większe ....

osobiście szukałbym pumy, jest mniej popularna a to chyba plus

tak właściwie to szukasz czegoś co wyglada i przyciąga wzrok, czegoś co ma sportowe zaciecie, czegoś co jest tanie czy tak po prostu chciałeś ar gtv i już ? to by wiele pomogło
    Ostatnio edytowane przez Masaq ; 01-03-2012 o 17:48

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Nowy_24
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Moim zdaniem, jeśli masz tyle pytań na samym początku (co generalnie jest bardzo rozsądne), to nie kupuj Gtv, bo po prostu nie będziesz szczęśliwy i tylko wtopisz kasę.