Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: [156] Lacznik elastyczny wydechu

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie [156] Lacznik elastyczny wydechu

Ostatnio mam wrazenie jak by alfa dostala gdzies przedmuchu na wydechu
    Obejzalem dokladnie tlumiki i nigdzie nie widac sladu za wyjatkiem tego lacznika elastycznego
    Widac na nim slady sadzy od strony kolektora , siateczka jest juz z obu stron przerdzewiala a sam lacznik lapiac go w reke mozna przesuwac do przodu lub do tylu

Czy ktos moglby mi opisac czym charakteryzuje sie zepsuty lacznik elastyczny i jak sie do montuje/demontuje ?? On jest tylko wsadzony miedzy kolektor a katalizator na zasadzie wcisniecia sprezyny czy jakos inaczej mocowany ??

Jakie parametry powinien miec lacznik do AR 156 1.8 TS ?? Na allegro jest pelno ofert ale nie wiem co wybrac
    Ktores z nich bedzie pasowalo ??
    http://www.allegro.pl/item351222653_...ka_od_ss_.html
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

and1mati
    Gość

Domyślnie

Witaj ostatnio wymienialem go u siebie ja w swojej 1,6 kupilem 250/50mm a montuje sie go tak ze trzeba najlepiej wykrecic wydech az do katalizatora polozyc na ziemi wyciac stary i w spawac nowy.jesli jest on juz do wymiany to bedziesz slyszal to prz przyspieszaniu otworz okno i posluchaj czy sie nie dlawi powietrzem i czy przypadkiem glosniej nie pracuje jak zawsze.Pozdrawiam Mateusz

Jar0
    Gość

Domyślnie

jak jest uszkodzony to napewno bedziesz slyszal ze pracuje glosniej..... ja tez mialem 250 na 50...

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

słychać pyrkotanie (nie wiem jak opisać ten dźwiek) spod samochodu jak jest nieszczelny

adamodg
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał b.pawelek
    słychać pyrkotanie (nie wiem jak opisać ten dźwiek) spod samochodu jak jest nieszczelny
    - dokładnie , pow 3000 obr słychać już wyraźnie, dosyć łatwo to zdiagnozować na słuch nawet bez kanału ( wychylić głowę pod auto i przygazować trochę )
    koszt naprawy u tłumikarza 50- 70 zł , a złącze najlepiej wzmacniane

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Dzieki chlopaki za podpowiedzi

Wychodzi ba to ze moje zlacze jest juz wydmuchane bo normalnie reka moge je wyciagnac z ukladu Na pewno nie trzyma go juz zaden spaw

A moze potraficie mi powiedziec jak ono jest wspawywane bo na moim tego nie widac a spawarke mam pod reka wiec moglbym to zalatwic we wlasnym zakresie
    www.alfaromeo.mazury.pl

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

ja mam naspawane na rurki po prostu (naciagnięte i przyspawane). Nie rozumiem chyba pytania. Zreszta nie znam sie tez na tym niestety wiec może dlatego :mrgreen:

and1mati
    Gość

Domyślnie

jesli chodzi o montaz to musisz zobaczyc jak Ci wyjdzie ta zlaczka ona jest zbudowana tak ze srodek to taka jakby siatka a boki ma z blachy jesli one zostana na rurze od wydechu to musisz je wyciac a pozniej przyspawac nowe w te miejsca ale jesli wyjmiesz ta czesc tłumika to pamietaj ze jak w spawasz z jednej strony to przymierz najpierw zanim wspawasz z drugiej bo moze bedzie trzeba obciac kawalek rurki mam nadzieje ze w miare zrozumiale napisalem jak cos nie jasne to napisz.Pozdrawiam

Spirit
    Gość

Domyślnie

Jeżeli sam w własnym zakresie chcesz spawać i będziesz to robił np. migomatem lub też inną spawarką na prąd to dowiedz się dokładnie jak to się robi i jak zabezpieczyć akumulator i elektrykę żeby ci to nie wysiadło, kiedyś osobiście byłem świadkiem gdzie przy spawaniu pracownik nie zabezpieczył tego i podczas pierwszych spawów wyje**** wszystkie poduszki w aucie była to jakaś Toyota z tego co pamiętam, więc właściciel warsztatu się troszkę wykosztował .

Więc ostrożności nigdy za wiele!

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Chyba najpierw obadam ile to kosztuje u tlumikarzy i im powierze ta robote
    Popatrze jak to robia i nastepnym razem sam sie za to zabiore

Co do przygotowania auta to chyba tylko trzeba aku odlaczyc ??
    Zna sie ktos na tym ??
    www.alfaromeo.mazury.pl