Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Zapach paliwa po odpaleniu w boxerze .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krystiankiki
    Mieszka w
    Siertadz
    Auto
    146 BOXER i 156 1,9 JTD

Domyślnie Zapach paliwa po odpaleniu w boxerze .

Witam panowie mam taki problem od pewnego czasu czuje zapach paliwa po odpaleniu silnika i to sie utrzymuje przez pewien czas po rozgrzaniu sie silnika ( okolo 50 - 60 stopni ) to znika i zauważyłem ze o wiele wiecej pali nie mam kompa wiec nie moge tego sprawdzic co to moze byc paliwem czuc w srodku i na zewnątrz tak jakby nie przepalal wszyskiego nie rozumiem auto tak jakby dostalo kopa bylo mocniejsze ale żre jak smok widze po wskazniku paliwa i odczuwam przy tankowaniach co to moze byc , a i dodam ze nie ma zadnej ruznicy przy odpalaniu ale podczas jazdy ja momenty tak jakby sie dlawil takie przerwy jak dochodz do trzech tysiecy przy nirzszych obrotach czuc to mocno a przy wyrzszych biegach mniej dzieki za pomoc..

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kańczuga, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8v 115 KM

Domyślnie

kolego sonda lambda do sprawdzenia

czart79
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kamilao Zobacz post
    kolego sonda lambda do sprawdzenia
    po czym Kolega wnosi??

Jeśli śmierdzi w aucie, to może kapie gdzieś pod autkiem...

Użytkownik Rowerzysta Avatar boxerldz
    Mieszka w
    Łódź Poland, Poland
    Auto
    Alfa romeo 145 boxer 1.4 była Teraz Alfa 166 2.4

Domyślnie

Sprawdź czy nie masz wycieków paliwa albo auto dostaje za dużo paliwa i nie przepala i idzie w rurę albo jeszcze rura od wlewu ale to mało prawdopodobne . ja na swojego boxera nie narzekam muszę się przyznać ze jestem mile naprawdę mile zaskoczony ze w zimę spalał mi przy tych mrozach 10-12 litrów a teraz jak zrobiło się cieplej to pali z 8,5-10 i to nie jest w cale ekonomiczna jazda ;DD wracając może wtrysk padł i leje , miałem podobny problem rok temu alfa paliła nie miłosiernie z 14 l ale miałem do wymiany układ wydechowy od katalizatora ale sondy nie trzeba było wymieniać to 1 a dwa może dostaje lewe powietrze i ci żre paliwo może uszczelka wywiana gdzieś . przyczyn może być dużo.. szarpie ci na jak ja odpalisz albo jak stoi chwile to tak jak by przygasała albo trzepie silnikiem ??? jeżeli tak sprawdź przewody świece . bo może być tak ze na postoju będzie ci się tak robić jedziesz np 80 km/h i wszystkie świece łapią i jest git a na starcie rwie szarpie i chodzi na 3 a nie na 4 tłokach . popatrz dobrze czy nie masz wycieku paliwa i łapie ci powietrze
    Ostatnio edytowane przez boxerldz ; 03-03-2012 o 07:51

Mieszka w
    Siertadz
    Auto
    146 BOXER i 156 1,9 JTD

Domyślnie

boxerldz piszesz z sensem mam do wymiany katalizator swiece i przewody wymienialem rok temu sonda sprawdzona miernikiem według wskazan a wtrysk jak sprawdzic . Paliwem czuć w kabinie od kolektora uszczelka wydmuchana piszesz ze w zime ci palil 10 - 12 mi tak pali normalnie a na miescie nie pytaj szarpac nie szarpie odpala super nie ma problemu to co zauważyłem to pisalem tak do 2800 jest troche mulek takie jakby zadlawienie i idze super po 3000 tysiach a nawet lepiej jak ja puszcze bez gazu dojezdzajac do swiatel w pewnym momencie szarpie niemilosiernie tak przy 1000 a puzniej wchodzi na obroty i zwalnia. Lewe powietrze gdzie moze lapac glowice robione 20000 ptysi temu jak ja kupilem .Moze byc powrotny gdzies zapchany i paliwo nie wraca ostatnio jak tankowalem mialem korek paliwa mokry co nigdy mi sie nie zdarzyło .

bulan74
    Gość

Domyślnie

ja takze obstawiam sonde lambde, odłącz jeszcze aku na pół godz, i zobacz co sie dzieje jak dalej to samo to raczej sonda lambda, najlepiej jakbys pod kompa podłączył

Użytkownik Rowerzysta Avatar boxerldz
    Mieszka w
    Łódź Poland, Poland
    Auto
    Alfa romeo 145 boxer 1.4 była Teraz Alfa 166 2.4

Domyślnie

jeżeli masz wywiana uszczelkę to już masz jedna przyczynę smród spalin , mówisz mokry korek od paliwa ja mam tez tak ale ta twoja usterka mi tez się nie dawno zdarzyła) i zaczęło się od tego ze przyjeb..... mocno o krawężnik gdzie urwałem gwint od spodu w wydechu od bloku tez śmierdziało spalinami paliwem zrobiłem , autko pochodziło z 3 miechy po czym któregoś dnia go odpalam na tych mrozach skrobie sobie szybki a tu nagle alfa pryk pryk pryk po czym obroty wskoczyły na odpowiedni stan za chwile patrze a alfa znowu przygasa i szarpie trzepie silnik tak jak by miał złe podłączone przewody od świec tak jak by nie na te co trzeba wymieniłem świece przewody i zaczął pracować na każdym garze to normalne ze jak na jednym nie będzie chodzić to więcej będzie palić dużo więcej , wymieniłem to co ci napisałem i problem minął wymień tą uszczelkę dlatego ci więcej bierze paliwa a dwa na sondę bym nie obstawiał bo przy awarii sondy auto nie trzepie silnikiem tak jak by miał zaraz wylecieć z poduszek . pisz dalej co i jak może jakoś pomogę . Mnie tez nie długo na lato czeka robota przy głowicach mam na prawej lipne ciśnienie na jednej 9,5 na drugiej 10 a na lewej 12.5 i 11.9

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Jesli śmierdzi w aucie paliwem to masz wyciek w układzie paliwowym i nie ma co szukać przyczyn w wydechu czy niedopompowanych kołach, szukaj wycieku tez przy zbiorniku paliwa nie tylko w komorze silnika

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

czart79
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    niedopompowanych kołach
    nie wykluczałbym pochopnie... ;P

Mieszka w
    Siertadz
    Auto
    146 BOXER i 156 1,9 JTD

Domyślnie

Wyciek wykluczony , swiece nic z tego ani przewody -sprawdzone znajomy mowil o silniczkach krokowychy lambda -sprawdzona .
    Panowie jak najlepiej bez kanału sprawdzić powrotny paliwa i czy tez idzie przez krokowy.
    Co do uszczelek bym nie obstawiał miałem walnięte dwie i auto chodziło i spalanie się nie zmieniało a co do kompa nie mam wtyku w samochodzie do podłączenia kompa. I to trocha lipa ale cóż jest jak jest.Czekam na wnioski narazie nie mam czasu porządnie usiąść do auta ale to zrobię myślę ze w przyszłym tygodniu.
    boxerldz jakich świec i przewodów używasz??
    A jak mysla inni jakie sa najlepsze podkreslam ze nie mam gazu. I nigdy nie bedzie.