Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 56789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 176

Temat: DPF (filtr cząstek stałych) w JTDm - przy przygazówce potrafi zakopcić na czarno

Robert_159
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Mariano_lodz Zobacz post
    czyli wymiany w/w rzeczy to tylko przypuszczenia mechanika??
    Nie mechanika a moje. Mechanik w ASO na odstającą wskazówkę doładowania powiedział, że po chipie tak może być. Przepływomierz wymieniłem raczej profilaktycznie ze względu na przekłamania wskazań komputera co do spalania ale nic to nie zmieniło choć auto zaczęło mniej kopcić. Wymiana końcówki 1-ego wtrysku była ze względu na nieprawidłowe korekty. Wszystkie wymiany były na podstawie zebranych informacji na forum. Po wymianie tych elementów auto śmiga aż miło i nie pozostawia za sobą czarnej zasłony. Do wymiany mam pewnie jeszcze egr bo alfunia ma czkawkę a czyszczenie i zaślepka z dziurkami nic nie pomogła

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtd 8v (120km)

Domyślnie

Cytat Napisał Robert_159 Zobacz post
    Nie mechanika a moje. Mechanik w ASO na odstającą wskazówkę doładowania powiedział, że po chipie tak może być. Przepływomierz wymieniłem raczej profilaktycznie ze względu na przekłamania wskazań komputera co do spalania ale nic to nie zmieniło choć auto zaczęło mniej kopcić. Wymiana końcówki 1-ego wtrysku była ze względu na nieprawidłowe korekty. Wszystkie wymiany były na podstawie zebranych informacji na forum. Po wymianie tych elementów auto śmiga aż miło i nie pozostawia za sobą czarnej zasłony. Do wymiany mam pewnie jeszcze egr bo alfunia ma czkawkę a czyszczenie i zaślepka z dziurkami nic nie pomogła

A wiesz jakie mają być te korekty wtrysków bo moja księzna nie puszcza dyma ,chodzi ok ale za to pali jak nasz smok wawelski 10.5-12.5l miasto krótkie odcinki , na kompie brak błędów niby ok ale to spalanie .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no moja tez pali tak jak Tobie koksiak a mam wywalony DPF

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtd 8v (120km)

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    no moja tez pali tak jak Tobie koksiak a mam wywalony DPF
    tylko że moja to 8v 120 km a kolega ma bravo i ten sam silnik (z dpf)podobna trasa i nie przekracza 7l w miescie

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Z DPF na pokladzie nie powinno byc zadnego czarnego dymu, w ogole dym nalezy do rzadkosci ew akurat jak filtr sie wypala i moze czasem w trakcie mrozu przy odpaleniu, ale to znikome ilosci.
    Ew z DPF jak zle zrobiony chip choc w takim wypadku to co najwyzej filtr czesciej sie bedzie przytykal ale dymu tez nie powinno byc a juz tym bardziej w kolorze sadzy, nawet jak sie ma ciezka noge.
    Czarny dym to raczej bez DPFu i z harcorowym chipem. u
    U siebie np nie zaobserwowalem jeszcze ani razu czarnego dymu w trakcie jazdy nawet przy depnieciu (mam bez DPF i chip).

koksiak, Czarny dziwne to wasze spalanie mimo roznych silnikow. U mnie po miescie tez jest takie jak u Was a teraz jak cieplej nawet schodzi w okolice dychy.
    w wersji 120 koni po miescie 10,5 -12 to b duzo, duzo tez jak na 1.9 bez DPF, ale nie wiem nie znam sie, zarobiony jestem

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Szewi: Ale tak na prawde to czy nie ma czarnego dymu moze stwierdzic ktos, kto za toba jedzie. W lusterku to raczej niewiele widac.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no mi zeszlo teraz do 10.3 l.Musze zresetowac kompa bo ostatnio jak to zrobilem i jechalem na trasie 20 km czyli 40 w dwie strony mialem 8 l a pozniej jak odpialem aku znow mi skoczylo do 25l i zeszlo do 12 i nizej juz nie chcialo zejsc.Wydaje mi sie ze komp cos przeklamuje
    Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 06-03-2012 o 19:04

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

ja tam wszystko widze, mam kamere z tylu auta

Ale nawet bez takich wynalazkow mysle ze czujny kierowca wychwyci takie zjawiska atmosferyczne

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    Szewi: Ale tak na prawde to czy nie ma czarnego dymu moze stwierdzic ktos, kto za toba jedzie. W lusterku to raczej niewiele widac.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 06-03-2012 o 19:24

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Tylko co ma obecność DPF-u na pokładzie do tego czy samochód dymi na czarno czy nie...

Równie dobrze ktoś mógłby napisać: "mam katalizator - nie dymi !" albo "mam składane lusterka - dymi !".
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

No wlasnie DPF jest po to aby ten dym wyłapywać.