Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
spedalonyosobiscie jestem za tylnio napedówkami ale jak by Gtv miała napęd na tył to pewnie była by bardziej pożądana... ale była by wymiataczem: D
Tak swoją drogą, to zamiast dłubać przy tych projektach, to weszli by w produkcję takiego Disco Volante, albo chociaż dla Giulii kupili i rozwinęli ten projekt Tulaya Engina, a nie dłubią coś i później wyjdzie jakoś niejako pod wszystkie gusta, jak jakaś Toyota, ble, Avensis... Swoją drogą to Tulay Engin to niezłe nazwisko dla projektanta samochodówChoć lepiej mógł zostać inżynierem
![]()
Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...
No i to jest wlasnie ten sluszny kierunek na teraz... Nie starac sie zrobic czegos swojego za wszelka cene (co i tak np. bedzie spokrewnione z jakims Chryslerem, choc to raczej nie bedzie dotyczyc Giulii), tylko wykorzystujac potencjal tworczy mlodych designerow albo (co byloby zreszta pieknym powrotem do tradycji) carrozzerii, jak Zagato albo Touring Superleggera oferowac ludziom auta, w ktorych sie zakochaja![]()
Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk
Witam kolegów.
Czy sądzisz ,że gdyby np Leonardo da Vinci malował swoje obrazy w ilościach hurtowych i sprzedawał je za garść srebrników na pchlim targu to zostałby niedoścignionym mistrzem?
Jasne,że mogliby poszerzyć swoją ofertę i produkować 37 modeli w 95 odmianach nadwozi i silników , ale czy nadal mógłbyś powiedzieć o sobie ,że jesteś właścicielem wyjątkowego auta legendarnej marki?
Ps. Jak się komuś nie podoba moja wypowiedź to proszę nie pojeżdżaćJestem fanem i właścicielem AR od ponad 10lat i cieszę się ,że coraz więcej ludzi wybiera tą właśnie markę-gdyby jeszcze okazywali choć trochę sympatii kiedy się mijamy.......
jest roznica miedzy 37 modelami a 2 modelami, przyznasz.
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
Ok,arabskim targiem ja trochę zdejmą z tych 37 modeli ,a Ty dorzuć trochę do tych dwóch i wyjdzie nam 6;
-Spider
-Brera
-159 sedan
-159 SW
-Julka
-mito
Ale fakt faktem nie za wiele tego,ponoć to cisza przed burząi jak gruchnie alfami (kiedyś) to po wyjściu z marketu nie będziesz w stanie znaleźć swojej bo na parkingu będą same alfy, jak kiedyś kaszlaczki 126p
![]()
O ile Spidera i Brerę od biedy można uznać za 2 różne modele, o tyle już jest to zupełnie bez sensu w przypadku 159-ki - to tylko 2 wersje nadwoziowe. Idąc tym samym tropem VW w samej tylko Europie oferowałby te 37 modeli...
Abstrahując od faktu, że 4 pierwsze wymienione przez Ciebie "modele" nie są już projektowane, Spidera i Brery zostało (o ile w ogóle) kilka sztuk, a wg. informacji od handlowca w salonie, również 159-ek na stocku FAP + w polskich salonach już nie można liczyć raczej w dziesiątkach...
I co ma zrobić człowiek, który jeździ tylko nowymi samochodami, ale chce/potrzebuje np. dużego sedana, albo SUVa, kompaktowego kombi, auta sportowego albo 2- (lub tym bardziej 4-miejscowego) kabrioletu, ten pójdzie do konkurencji, która jeśli mu się spodoba, to już go nie wypuści... i w ten oto sposób wymrze baza potencjalnych klientów na Alfy i plany pajaca w sweterku pójdą z dymem...
A bez kasy ze sprzedaży już w ogóle nie będzie mowy o rozwoju fajnych modeli, które rzeczywiście będą się czymś wyróżniać - pozostaną tylko Fiaty i Chryslery z doklejonym znaczkiem![]()
Ostatnio edytowane przez dakoolk ; 09-03-2012 o 15:07
KRS ma o tyle rację że obecnie w ofercie Alfy Romeo są tylko dwa modele, Giulietta i MiTo. Bo zalegających w magazynach egzemplarzy AR 159, bez możliwości personalizacji przez klienta, nie ma co liczyć, po za tym auto nie jest już produkowane. I taka sytuacją będzie miała miejsce jeszcze przez co najmniej rok. Śmiało można stwierdzić że Alfa w bieżącym roku straci spory udział w rynku. Dopiero w 2013 roku ma się coś ruszyć (Giulietta SW, 5-drzwiowe MiTo, 4C, może SUV).