Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Likwidacja szkody - skąd oni biorą te ceny?

Masaq
    Gość

Domyślnie

Po 1 niestety nie zaczynaj niczego naprawiać dopóki sprawa się nie wyjaśni - moje osobiste zdanie i tak bym radził

Kiedyś znajomy zaparkował mi w bagażniku laguny, przyjechał jego ubezpieczyciel i powiedział że na nowy zderzak + malowanie + mocowania itp dostanę ok 500 zł

Wyśmiałem go odczekałem 2 dni i poszedłem do siedziby ubezpieczalnie i postraszyłem rzeczoznawcami i rzecznikiem ... Efekt przyznali mi 960 zł

Zwróć się do rzecznika ubezpieczonych on bezpłatnie udzieli Ci porad co i jak.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedz Chłopaki, generalnie w poniedziałek jadę do ASO. Tam mają zrobić mi swoją wycenę, którą następnie mam przesłać do AVIVY z moim odwołaniem.
    Mam nadzieję, że tym razem lepiej to policzą.. nie mam zamiaru z własnej kieszeni wykładać za to, że jakiś pijak bez prawa jazdy uderzył w moją niunię

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Szczepan Zobacz post
    bo to nie jest wycena, to jest kpina :/
    To jest normalna metoda ubezpieczyciela i chyba nie słyszałem żeby komuś wyliczyli szkode po cenach rynkowych

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r., jest Giulietta QV, jest Stelvio 280 KM

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Ale masz problem, wstaw auto do warsztatu oni ubezpieczycielowi wystawią odpowiednia wycene i bez łaski zapłacić będą musieli bez szarpania i odwoływania się
    I tu sie mylisz.Mojemu bratu ktos na parkingu uszkodzil Leona Cupre R.Jakims cudem znalazl sie swiadek,sprawce bo wielkich bojach z policja udalo sie namierzyc i przyznal sie.Uszkodzona zostala tylna klapa,blotnik i tylna lampa.PZU(bo OC mial tam sprawca)wycenilo w pierwszym kosztorysie naprawe na 1200zl.Brat sie nie zgodzil i powiedzial ze oddaje auto na naprawe bezgotowkowa.Serwis ASO Seata wycenil naprawe na kwote 2 razy wyzsza(chocby ze wzgledu na 2 razy wyzsze koszty robocizny).Seat wyslal do PZU swoj kosztorys i oni go nie zaakceptowali bo twierdza ze lampa nie musi byc oryginalna(co jest niezgodne ze stanowiskiem Sadu Najwyzszego i Rzecznika Praw Ubezpieczonych).Teraz brat musi pisac po raz drugi odwolanie do PZU bo ASO Seata nie przystapi do naprawy szkody dopoki PZU nie zaakceptuje ich kosztorysu.Tak wiec nie jest tak rozowo ze oddajesz auto na naprawe bezgotowka i nie masz klopotu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Zwol4
    Mieszka w
    Kłodawa
    Auto
    156 1.8 TS

Domyślnie

Z tego co widzę, to podobną wycenę miałem ale za 146...

Napisz odwołanie, jeśli to nie przyniesie skutków to tylko droga sądowa...
    Była : 146 1.6Ts 97r (2006-2011)
    Jest : 156 1.8Ts (2010 - ?)
    146Ti 2.0Ts (2013 - 2016)

Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto

Domyślnie

Wczoraj dostałem na maila kosztorys, po oględzinach miejsca zdarzenia... W którym z 3200 PLN zrobili 2000 PLN... Co to ma być?! Kto robi oględziny miejsca zdarzenia po 2 tygodniach od wypadku? Brak mi słów...

hjeniu
    Gość

Domyślnie

Jeśli auto ma być naprawiane z OC sprawcy zanim zaczniesz się sądzić zadzwoń do prowadzącego i porozmawiaj z nim.

Jeśli gość będzie wyjątkowo ciężki dorzuć do kosztorysu każdą śrubkę i zaślepkę. Każdy złamany kołek plastikowy.
    Ciekawym argumentem i zwykle działającym jest też zagrożenie wstawieniem pojazdu do ASO na naprawę bezgotówkową

Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto

Domyślnie

Tylko, że naprawa w ASO nie jest możliwa - auto ma powyżej 5 lat i ubezpieczyciel nie godzi się na naprawę auta w ASO - roważałem taką opcję.

Co do osoby prowadzącej. To jest to Pan z firmy PROFIBIZ i nie mam do niego żadnego kontaktu. Tylko imię i nazwisko.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r., jest Giulietta QV, jest Stelvio 280 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Szczepan Zobacz post
    Tylko, że naprawa w ASO nie jest możliwa - auto ma powyżej 5 lat i ubezpieczyciel nie godzi się na naprawę auta w ASO - roważałem taką opcję.

Co do osoby prowadzącej. To jest to Pan z firmy PROFIBIZ i nie mam do niego żadnego kontaktu. Tylko imię i nazwisko.
    Moze to cos Ci pomoze http://skutecznyadwokat.pl/eksperci_...--cz-ii,5.html a jak nie to tak jak w przypadku mojego brata pozostaje Ci kontakt z Rzecznikiem Praw Ubezpieczonych i on napewno poradzi Ci co zrobic.Generalnie nie maja prawa zakazac Ci naprawy auta w ASO i na oryginalnych czesciach ale zycie pokazuje ze z tym bywa roznie.Mojego brata Cupra ma 9 lat i nie negowali (PZU) naprawy w ASO ale neguja niektore oryginalne czesci twierdza ze moga byc zamienniki.Polskie prawo niestety nadal chroni przestepcow a nie pokrzywdzonych i to zazwyczaj w kazdej dziedzinie zycia.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Trzeba jednak też spojrzeć na to racjonalnie z boku, nie oszukując się zawsze uszkodzone części są już w pewnym stopniu zużyte i nie mogą podlegać wymianie na nowe, gdyż zgodnie z prawem wypłata odszkodowanie nie może stanowić zysku dla poszkodowanego, a jedynie pokryć jego stratę. Nie można, więc np. porównać uszkodzonego elementu, którego wartość oscyluje w granicach powiedzmy 200-300 zł z nowym z ASO za 600-700 zł. Po pierwsze stanowiłoby to źródło przychodu dla poszkodowanego co zgodnie z prawem podlega opodatkowaniu, a po drugie spowodowałoby setki wymuszeń odszkodowań.
    Ostatnio edytowane przez Mattiskc ; 19-03-2012 o 19:34