Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Alfa 147 LPG & Disel , wersja ekonomiczna.

grabarz_tg
    Gość

Domyślnie Alfa 147 LPG & Disel , wersja ekonomiczna.

Witam
    Na forum jestem nowy, jednak prześledziłem kilka interesujących mnie wątków tak abym nikogo nie zdenerwował zakładanym tematem po raz setny.
    Aktualnie posiadam Opla Astre 1,6 8V z 95 roku - siła prostoty. Części tanie jak barszcz, auto bez awaryjne (mój model), pisze to dlatego abyście mieli odpowiedni punkt odniesienia do pomocy w wyborze. Przede wszystkim szukam alfy 147 ekonomicznej, dlatego tez moje pytanie będzie dotyczyło przede wszystkim silników. Po konsultacji z kolega posiadającym Alfe, doszedłem do wniosku ze to by było to. Części ekstrapolacyjne porównywalne w zakupie do Vectry B a dising oraz komfort jazdy wg o wiele lepszy. Nie zależy mi na nie wiem jakiej mocy, kieruje się ekonomia. Dla mnie przesiada z Opla 17 letniego do auta z komem, skóra, pełna elektryka ABS-em i wszystkim tym co będzie oferowała przyszła Alfa bedzie olbrzymim skokiem jesli chodzi o komfort. Obecnie moja Astra pali w trasie ok 8 LPG i zastanawiam się czy była by opcja podobnego spalania w wersji Alfy 147 w wersji 8V badz 16V. Z tego co zaobserwowałem na rynku wtórnym jest mało aut z silnikiem benzynowym 8V. Wiem ze to prostsza opcja. Nie ukrywam ze jestem zwolennikiem LPG ;-) Wymienię moze moje pytania w punktach:
    - jaki wybrać silnik do LPG ? Ile koni, 8 czy 16 zaworków?
    - koszty instalacji takiej instalacji, rozumiem ze przy 8 zaworach można założyć "zwykła" instalacja gazowa tzn prosta a w 16 V tylko sekwencja.
    - jakie sa koszty utrzymania LPG w porównaniu z silnikiem disla?
    - chętnie dam sie przekrecic z LPG na JTD 1,9, jeśli bedziecie mogli mnie przekonać.
    - jakie polecacie silniki do ekonomicznej jazdy LPG i disel. Benzyna 16v? Disel JTD 1,9? Proszę o spostrzeżenia

Jako ze duzo autem jeżdżę to sprawdziłem części eksploatacyjne i sa wg mnie (może sie mylę) podobne do Opla Vectry B. Przy zakupie kierował bym sie zdrowa buda oraz właśnie silnikiem, skrzynia czy zdrowym sprzęgłem (kolega w swojej Alfie za sprzegło dał 1600 zł). Zawieszenie sprawdzę za 100 zl na każdej stacji diagnostycznej, zresztą to najłatwiej sprawdzić i wymienić zawsze można.

Tak wiec reasumując zastanawiam sie czy koszty jazdy (liczę samo paliwo) oraz cześć eksploatacyjne do tego konkretnego modelu były by na moja kieszeń.
    Zdaje sobie sprawe ze tak tanio jak w Oplu Astrze z 95 roku miec nie bede ale chce znac wasza opnie na podstawie waszego użytkowania.
    Dziekuje i czekam na podpowiedzi

grabarz_tg

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

1.9JTD - ekonomiczny i trwały. Poza tym statystycznie masz większą szansę na dobrze utrzymanego JTD niż TSa. No chyba, że celujesz też w GTA ;-)
    Górną granicę spalania możesz przyjąć na 8l, średnią na jakieś 6,5l. Minimum zależy od konsekwencji, umiejętności i stanu motoru.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Diesel 1.9 JTD
    Benzyna 3.2 V6 - bez podtlenku LPG

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krispl
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Ford Focus MK2

Domyślnie

Polecam moją Alfe http://otomoto.pl/show?id=C23236210&preview=1 Jeśli chodzi o koszta utrzymania, ze wzgledu na duze opony latem, spalanie po mieście (bo poruszam się głownie po nim) wynosi 7-8l, na trasie do 5,5 jestem w stanie zejść. Przez dwa lata jazdy auto było dwa razy w serwisie, świeżo po zakupie (Naprawa na 1000zł) bo naprawdę ciężko kupić dobrze utrzymany egzemplarz, a drugi raz w grudniu, przy wymianie wtrysków i pompy paliwa (1200zł), więc jeśli chodzi o utrzymanie to przy mojej bidnej kieleckiej pensji bez problemu można sobie poradzić, tym bardziej ze Alfy jak są zadbane to nie są ani troche awaryjne. Co do astry, to faktycznie częsci do I mozna kupic za grosze, sam jedną straciłem przez śpiącego kierowce :/ (cud ze mam rece i nogi) ale róznica w skali roku to myśle góra 500zł (paliwo i ew. naprawy), jak coś to mogę odstąpić instalację gazową xD.
    Jesli chodzi o Alfy to albo jtd albo V6, bron boze twin spark

Za lekką reklamę z góry przepraszam

grabarz_tg
    Gość

Domyślnie

Widze po spalaniu, ze bedzie sporo drożej. A co z LPG? Jaki silnik najbardziej "lubi" LPG. Jakie instalacje i spalanie? Ogolnie jestem zwolennikiem kupna auta w benzynie i gazowania samemu, wtedy wiem jak była utrzymywana instalacja.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

W tej sytuacji nie polecam Ci Alfy.... gdyż to nie opel, a po ostatnim poscie doskonale widac, że lubisz wersje max. ekonomiczną, a alfa sie do tego nie nadaje. Silniki ts to dzień a noc w stosunku do silników opla tak samo jtd, wiec jeżeli myślisz, że sam go dobrze zagazujesz to spoko

---------- Post added at 16:13 ---------- Previous post was at 16:13 ----------

Cytat Napisał grabarz_tg Zobacz post
    Widze po spalaniu, ze bedzie sporo drożej.
    j.w.

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

tak na wstępie to w 147 nie ma silnika 8 zaworowego jeśli chodzi o silniki benzynowe. No a ceny cześci nijak mają się do vectry z mcphersonem z przodu.A 1600 za sprzęgło (mniemam że kolega ma alfę w dieslu) i dwumasę to normalna cena w każdym nowoczesnym dieslu.
    I po raz kolejny powtarzam - nie kupuje się alfy żeby było osczędnie,żeby było oszczędnie kupuje się opla albo skode
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 10-03-2012 o 22:24

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał Krispl Zobacz post
    bron boze twin spark
    Kolego a masz/miałeś TSa że tak go odradzasz czy po prostu naczytałeś sie internetu ?

Spalanie LPG w TS
    trasa 8 ~8.5
    miasto do 12 nawet 13 ale to juz sprinty od świateł.
    W poznianiu udało mi sie ostatni zejść niżej 10.
    Trasa 90km/h najmniej jak zrobilem to niecale 7 litrów LPG, ale to jazda emerycka.
    Dobra instalacja i nie czuć różnicy.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krispl
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Ford Focus MK2

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Kolego a masz/miałeś TSa że tak go odradzasz czy po prostu naczytałeś sie internetu ?
    Tak miałem TS'a co prawda selespeed i moze to byl powod tego ze zrobilem na nim gora 1000km i musialem za pol darmo sprzedac dalej ale problemow z silnikiem mialem co nie miara, juz nawet mechanik po glosie poznawal ze to wlasciciel Alfy. Nie miałem mozliwości sprawdzić na innej sztuce, moze poprostu moja była felerna ale jakoś się zraziłem. Tyle jeśli chodzi o offtop. Trudno się nie zgodzić ze Alfa to nie samochód oszczedny, ale frajda z jazdy jest niesamowita, niczym mi sie tak dobrze nie jezdziło, a te wrazenia warte są każdej złotówki