Witam
Na forum jestem nowy, jednak prześledziłem kilka interesujących mnie wątków tak abym nikogo nie zdenerwował zakładanym tematem po raz setny.
Aktualnie posiadam Opla Astre 1,6 8V z 95 roku - siła prostoty. Części tanie jak barszcz, auto bez awaryjne (mój model), pisze to dlatego abyście mieli odpowiedni punkt odniesienia do pomocy w wyborze. Przede wszystkim szukam alfy 147 ekonomicznej, dlatego tez moje pytanie będzie dotyczyło przede wszystkim silników. Po konsultacji z kolega posiadającym Alfe, doszedłem do wniosku ze to by było to. Części ekstrapolacyjne porównywalne w zakupie do Vectry B a dising oraz komfort jazdy wg o wiele lepszy. Nie zależy mi na nie wiem jakiej mocy, kieruje się ekonomia. Dla mnie przesiada z Opla 17 letniego do auta z komem, skóra, pełna elektryka ABS-em i wszystkim tym co będzie oferowała przyszła Alfa bedzie olbrzymim skokiem jesli chodzi o komfort. Obecnie moja Astra pali w trasie ok 8 LPG i zastanawiam się czy była by opcja podobnego spalania w wersji Alfy 147 w wersji 8V badz 16V. Z tego co zaobserwowałem na rynku wtórnym jest mało aut z silnikiem benzynowym 8V. Wiem ze to prostsza opcja. Nie ukrywam ze jestem zwolennikiem LPG ;-) Wymienię moze moje pytania w punktach:
- jaki wybrać silnik do LPG ? Ile koni, 8 czy 16 zaworków?
- koszty instalacji takiej instalacji, rozumiem ze przy 8 zaworach można założyć "zwykła" instalacja gazowa tzn prosta a w 16 V tylko sekwencja.
- jakie sa koszty utrzymania LPG w porównaniu z silnikiem disla?
- chętnie dam sie przekrecic z LPG na JTD 1,9, jeśli bedziecie mogli mnie przekonać.
- jakie polecacie silniki do ekonomicznej jazdy LPG i disel. Benzyna 16v? Disel JTD 1,9? Proszę o spostrzeżenia
Jako ze duzo autem jeżdżę to sprawdziłem części eksploatacyjne i sa wg mnie (może sie mylę) podobne do Opla Vectry B. Przy zakupie kierował bym sie zdrowa buda oraz właśnie silnikiem, skrzynia czy zdrowym sprzęgłem (kolega w swojej Alfie za sprzegło dał 1600 zł). Zawieszenie sprawdzę za 100 zl na każdej stacji diagnostycznej, zresztą to najłatwiej sprawdzić i wymienić zawsze można.
Tak wiec reasumując zastanawiam sie czy koszty jazdy (liczę samo paliwo) oraz cześć eksploatacyjne do tego konkretnego modelu były by na moja kieszeń.
Zdaje sobie sprawe ze tak tanio jak w Oplu Astrze z 95 roku miec nie bede ale chce znac wasza opnie na podstawie waszego użytkowania.
Dziekuje i czekam na podpowiedzi
grabarz_tg