Moja jak tylko po Poznaniu w mega korkach jeżdżę to 7.2-7.4 a jak trasa to 4-5.5 zależy jak jadę.
Moja jak tylko po Poznaniu w mega korkach jeżdżę to 7.2-7.4 a jak trasa to 4-5.5 zależy jak jadę.
Sądząc po waszych spalaniach, to u mnie jest coś chyba nie tak. Jeżdżę głównie po mieście i spalanie wychodzi w granicach 13.2l/100km przy dojeździe do pracy 10km, trasa (choć rzadko się zdarza) ok 11.2l/100km wszystko na LPG, do tego dochodzi Pb 98. Jakoś za szybko nie jeżdżę. Dodam, że żadnych błędów nie ma na diagnostyce (Fiat ECUScan + u gaziarz - nie wiem z czego korzysta). Jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny?
zbieznosc ? cisnieni w kołach ? jakie masz felgi ? jaki masz stan przepływki jakie podaje parametry ? jakie masz swiece ? sondy jak działaja ? jaka instalacja ?
zbierzność ustawiona była niedawno, ciśnienie jak w instrukcji, koła 15", też wg instrukcji, w sumie nie patrzyłem jakie parametry podaje przepływomierz, świece ngk wymieniane jakieś 4 tys. temu, instalacja IV gen, a dokładnie to napiszę jak wrócę do domu i spojrzę w instrukcję. Jak działają sondy - co masz na myśli?
taz_xxx, tendencja jest taka, że palisz około raz tyle gazu co benzyny. Gazu wiadomo będzie palić więcej, no na to nie ma bata, ale jakbyś jeździł na benzynie to myślę, że właśnie spalanie by wynosiło około 7l/100km. A czy sonda lambda jest ok? Nie świeci nic? Na twoim miejscu podpiąłbym pod komputer i sprawdził co jest nie tak.
Moja AR147, 1.9JTD 115KM V8, wg komputera to pisze 5.1-5.4 l/100km. Dodam, że dziennie robię ponad 50km przy 70% jazdy miejskiej.
@ Mój ALF
W sumie jak dogrzeje silnik, potem piłuje 50kmh na 5 biegu to kto wie![]()
@ Mój ALF
Ja nie wierzę przede wszystkim że masz V8 w 1,9 JTD
Jeśli faktycznie się da tyle spalać gnojówki w tym silniku to ja nie umiem jeździć
EDIT:
Mam też złudzenie że pomimo tych samych rozmiarów, profilów opon to po przesiadce na zimówki pali nieco więcej... zobaczymy co będzie jak teraz wrzucę letnie 17 [wcześniej były 15]
@ Mój ALF