Ja trzymałbym się mimo wszystko rozmiaru: 205/50/17 Sam wkrótce będę zmieniał opony i takie założę, a obecnie mam 225/45/17 i różnica pom. tymi rozmiarami jest niewielka (jeśli chodzi o średnicę zewnętrzną), wręcz pomijalna. Jeśli chodzi o wskazania licznika, to zazwyczaj przekłamują one na + tzn, że np. wskazuje większą prędkość. Dlatego można je nieco zniwelować poprzez opony o większej średnicy całkowitej.
Jeśli GTA jeździ w standardzie na rozmiarze 225/45/17, to śmiało można montować opony w rozmiarze 205/50/17.
Nie zgodzę się z tym, że nie ma to wpływu na żywotność zawieszenia, bo ma i to spory! Twierdzenie inaczej jest bzdurą i tego chyba tłumaczyć nie trzeba...
Może zwężenie opony o 10mm nie jest zbytnio odczuwalne, ale jeśli zmieni się szerokość o 20mm i dodatkowo zwiększy się profil o 5% to daje na prawdę kolosalną różnicę.
Samochód w zakrętach będzie się prowadził niemal identycznie, a na nierównej nawierzchni, a przecież taką w Polsce mamy nawet lepiej, bo nie będzie efektu ping-ponga, czyli odbijania się opony od asfaltu. Oczywiście nie mówimy o sportowej jeździe czy jeździe na torze, bo to już zupełnie inna bajka, ale mamy na względzie codzienną, cywilną eksploatację samochodu z lekkim zacięciem sportowym
Nie wiem jednak jak będzie się zachowywać ESP w przypadku innego rozmiaru. Podejrzewam jednak, że nic się nie zmieni, ale o tym i ja się przekonam, kiedy zmienię wspomniane opony.
Pozdrawiam.
- Rafał