Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: [156] po FL, klima pomocy

flota2
    Gość

Domyślnie [156] po FL, klima pomocy

Witajcie , mam problem z klimą w 156 rocznik 2002 po FL. Jest klimatyzacja dwustrfowa i problem.Jak ustawię chłodzenie na low wszytko jest ok , ale gdy ustawię na auto i zadam odpowiednią temeraturę (np. 17 stopni gdy na dworze sa 22 stopnie)po około 5 min zamiast zimnego powietrza zaczyna lecieć ciopłe . Zazaczam że klima jest nabita i odgrzybiona.

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie Re: klima pomocy

Cytat Napisał flota2
    Witajcie , mam problem z klimą w 156 rocznik 2002 po FL. Jest klimatyzacja dwustrfowa i problem.Jak ustawię chłodzenie na low wszytko jest ok , ale gdy ustawię na auto i zadam odpowiednią temeraturę (np. 17 stopni gdy na dworze sa 22 stopnie)po około 5 min zamiast zimnego powietrza zaczyna lecieć ciopłe . Zazaczam że klima jest nabita i odgrzybiona.
    Bardzo jestem ciekaw odpowiedzi obeznanych technicznie z tym samochodem. Tak samo miałem w mojej 147 (od nowości), tak samo w błękitnej 156 1.6 i tak samo mam w granatowe 156 V6 Jak przetrzymasz 2-3 minuty nieco za ciepłego powietrza, to się uspokaja. Według słów ludzi z ASO, gdy sprawę chciałem kiedyś reklamować, to czujniki w temperaturach wiosenno-jesiennych (15-22'C), gdy są chłodne poranki wariują i chwilę im zajmuje ustawienie się. Latem jest już bez problemu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

UMasz uszkodzony czujnik temperatury wewnętrznej (w klimatyzacji dwustrefowej są dwa).
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    UMasz uszkodzony czujnik temperatury wewnętrznej (w klimatyzacji dwustrefowej są dwa).
    Miałem tak od nowości. Miałem tak w trzech samochodach. Trzy serwisy twierdziły, że to norma o tej porze roku. Jesteś pewien, że to kwestia uszkodzenia? Jak wytłumaczyć powrót do normalności po kilku minutach?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No u mnie od nowości chłodzi jak ma chłodzic a nie grzeje ale pamiętam że na pierwszym przeglądzie gwarancyjnym robili mi reset centralki klimatyzacji bo coś nie grało...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

flota2
    Gość

Domyślnie

Problem w tym, że niestetynie wraca to do normalnosci po kilku minutach . W ASO sugerowali wymiane panelu ale pewni nie byli, Pan z ASO stwierdził, że w 147 była to wada i wymieniali to na gwarancji ale w 156 nietety juz nie. Teraz sie zastanawiam gdyby byl to czujnik temperatury wewnetrznej to chyba w Aso by to wiedzieli a zreszta o Aso w Poznaniu wole nie wspominać jednym słowem dramat. Włodek a gdzie ty swoja Bellę serwisujesz?

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał flota2
    ...czujnik temperatury wewnetrznej to chyba w Aso by to wiedzieli a zreszta o Aso w Poznaniu wole nie wspominać jednym słowem dramat. Włodek a gdzie ty swoja Bellę serwisujesz?
    Dramat? Które? Jeśli ACM i Autocentrum to uwierzę, ale na PolCar nigdy nie narzekałem. Tylko te stawki... Cena monopolu. Serwisuję u Kotowicza i Nagórskiego zależnie od humoru i samochodu Obu cenię i z oboma chcę mieć dobre relacje. Z elektroniką chyba od razu pojechałbym do Piotra.

flota2
    Gość

Domyślnie

dzięki za info, sprobuję u nich bo w Pol Carze to tak naprawde nic mi nie zrobili, tak jak mi sia zapalala kontrolka wtrysku po przekroczeniu 3000 obr i odcinalo moc tak po wyjechaniu od nich po jednym dniu dzialo sie to ponownie, 3 podejscia zrobilem az w koncu zrezygnowalem z klimą tez nic nie zrobili tylko filtry kabinowe wymienili. Pojechalem do bosha w Gruszczynie bylo dobrze przez miesiac i znowu zapala sie kontrolka wtrysku po ponad 3000 obrotu tylko, że juz nie odcina mocy.

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał flota2
    dzięki za info, sprobuję u nich bo w Pol Carze to tak naprawde nic mi nie zrobili, tak jak mi sia zapalala kontrolka wtrysku po przekroczeniu 3000 obr i odcinalo moc tak po wyjechaniu od nich po jednym dniu dzialo sie to ponownie, 3 podejscia zrobilem az w koncu zrezygnowalem z klimą tez nic nie zrobili tylko filtry kabinowe wymienili. Pojechalem do bosha w Gruszczynie bylo dobrze przez miesiac i znowu zapala sie kontrolka wtrysku po ponad 3000 obrotu tylko, że juz nie odcina mocy.
    Mnie się kontrolka wtrysku w 1,6 zapaliła przed zlotem rok temu, ale wszystko działało bez zastrzeżeń. W końcu gdy się do tego zabrałem, to Piotr był na urlopie, Kotowicz na urlopie, więc podjechałem do PolCaru. Tam po chwili na komputerze wypięto przepływomierz, wpięto ponownie i tyle. I zrobili to gratis. Za to ich cenię.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Podepnę się pod temat.
    Przy jednakowych ustawieniach (np. po 16,5*C) po stronie pasażera leci chłodniejsze powietrze, a po stronie kierowcy cieplejsze. Gdzie tkwi problem?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html