159 1.9jtdm
Panowie czy po zmianie fabrycznych 16-stek na jakieś 18-stki auto trzeba obniżyć?Czy auto nie wygląda jak terenówka na seryjnym zawieszeniu?
W/g specyfikacji producenta opony na 18" mają większą średnicę niż na 16" i to zauważalnie (dla mnie niezrozumiała rzecz, bo przecież są rozbieżności wskazań liczników), ale plus jest taki, że 18" lepiej wypełniają przestrzeń w nadkolach. Jeśli jeszcze zastosujesz inne ET niż fabryczne (koła bardziej wyjdą na zewnątrz) to wygląda to już nieźle, aczkolwiek opuszczenie auta przy pomocy sprężyn z TI byłoby najlepszym wyjściem.
Pozdrawiam.
- Rafał
Właśnie chodzi o tą przestrzeń między oponą a nadkolami żeby ładnie to wszystko wypełniło![]()
Na na pewno na sprężynach z TI było by najlepiej ale skoro nie ma potrzeby to ok.
Tak z ciekawości ile takie sprężyny w ASO mogą kosztować i jest szansa je gdzieś kupić taniej?
Ostatnio edytowane przez Cyberix ; 26-03-2012 o 11:47
Prawda jest taka, że 159 na 16" wygląda jak lektyka, zwłaszcza z tyłu.
Penie około 1000zł za komplet, lub więcej.
Można natomiast kupić dedykowane nieoryginalne, nowe, które obniżą samochód, a są znacznie tańsze, np Sparco - komplet 350zł. Obniżenie o 30mm.
Pozdrawiam.
- Rafał
dla 18"?
Seryjne ET wynosi 41, nawet przy felgach 19" z pakietu TI.
18" które ja kupiłem mają ET 35, czyli aż o 6mm bardziej odsadzone od piasty niż seria. Wydawało mi się to trochę za dużo, dlatego odwiedziłem tokarza, który zmniejszył dla mnie ET o 2mm, więcej ze względów bezpieczeństwa nie chciałem. Stoczenie 2mm w przypadku felg które mam jest całkiem bezpieczne. Tak więc ET moich felg wynosi 37. Moim zdaniem mniej niż 35 nie powinno się zakładać, mogą ocierać o nadkola i będą bardziej piaskowały nadwozie...
Idealne moim zdaniem ET mieści się więc w zakresie: 41 - 37. Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony
Pozdrawiam.
- Rafał
Tak chodziło mi o 18''.
Dzięki.