Witam. Coraz wolniej chodzą szyby z podnośnikami elektrycznymi. Jak poprawić ich kondycję i od czego zacząć? Pozdrawiam.
Witam. Coraz wolniej chodzą szyby z podnośnikami elektrycznymi. Jak poprawić ich kondycję i od czego zacząć? Pozdrawiam.
Najprościej to poczyść wszystkie styki w tym układzie - zaśniedziałe powodują spore spadki prądu i napięcia i silniczek szyb ma mniej mocy.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Ja u siebie chyba pociągne kable bezpośrednio z akumulatora .
jak dałem zasilanie z akumulatora to smigały jak głupie , a jak są na oryginale to idzie , idzie i po jakimś czasie dochodzi![]()
wazna jest tez powierchnia styku komutatora ze szczotką (pełna i prostopadła) oraz czysty komutatorBo takie pridoły jak linki nasmarowane oraz prowadnice to oczywiste
![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv
Prąd prądem ale jak będzie syf na prowadnicy silniczka to i on nawet na długo nie pomoże.To ma działać bez ingerencji dodatkowego napięcia z aku więc trzeba dobrze nasmarować prowadnicę bo po tylu latach smar się wyciera,wilgoć się zbiera,rdzewieje i są efekty.Dobrze by było wyciągnąć cały stelaż i wtedy smarować bo jak to zrobisz gdy stelaż jest zamontowany to nie dojdziesz dobrze we wszystkie miejsca i dodatkowo silniczek zacznie brudzić szybę smarem.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
Dokładnie, najlepiej poświęcić trochę czasu, kupić sobie przynajmniej 10 nowych spinek (na bank jakieś się wyrwą i będą źle trzymać) i zdjąć tapicerkę, odkręcić cały mechanizm i wyczyścić i dobrze nasmarować. Przy okazji jak się uda to sprawdzić, czy odprowadzenie wody z drzwi jest szczelne, nasmarować i wyczyścić centralny zamek i z powrotem zakładać całość.
Jaki macie patent na tą folię, która jest naklejona oryginalnie pod tapicerką na blachy? Zdzieracie ją i do kosza i coś nowego, czy męczycie się ze starą? Sam niedługo będę się dobierał do prawych drzwi, bo też silniczek mi w nich ciągnie 2 razy wolniej, niż u kierowcy![]()
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
Ja tą folię delikatnie odklejam i przyklejam z powrotem.Nie zdarzyło mi się jeszcze bym miał z nią problem.A co do spinek-kołków to fakt trzeba się przygotować na to że kilka z nich może się uszkodzić choć mi się udało nie zniszczyć żadnego![]()
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
U mnie ta folia była w strzępach, więc ktoś już musiał nie mieć do niej cierpliwościNajwyżej wytnę taki kawałek z jakiejś podobnej folii i przykleję jakimś silikonem etc. A kołki fakt, czasem się uda ale w 155 akurat na jednych drzwiach były już tak stwardniałe, że połowa poszła do piachu
![]()
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
Szczerze? to ten cały mechanizm w alfach jest do dup** nie przemyślany , zrobiony na pałe itd.
Co jakiś czas padają przełączniki trza to czyścić itd. co z tego ze to teraz wyciągniesz , wyczyścisz itd. a potem się wku** i ustawiaj zeby chodziła dobrze - i pochodzi ile ? miesiące dobrze i replay .
Ciekawe czy mechanizmy Tempry by podpasowały .
Ja wszystko rozbierałem czyściłem , potem kur** sypałem jak ustawiałem tą prowadnice , ten stelaż metalowy bo nie ma to jakiś kołków ustalających tylko jak przykręcisz tak Ci to będzie chodziło no , dosłownie porażka .
Ja już opierdzieliłem smarem szyby po bokach żeby to lepiej chodziło , i poprawa była na miesiąc potem to samo , spalony przełącznik itd. itd.
Powiem Tylko że w wersjach po Lifcie te szyby jakoś lepiej chodzą , w czarnulce to zapierdala więc nie wiem czy też tam czegoś nie poprawili .
Ostatnio edytowane przez Dziaru ; 28-03-2012 o 12:35