Strona 10 z 234 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718192060110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 2336

Temat: Opony Letnie

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 2007

Domyślnie

Kolego oponki 215/55/16 to akurat typowy rozmiar do Alfy 159 1,9 JTDM 150KM. Moja Alfa ma takie właśnie i jeździ mi się odczuwalnie lepiej niz na 205/55/16, które miałem założone na sezon zimowy. Fakt,cenowo jest znaczna różnica pomiędzy tymi rozmiarami, ale w końcu chyba opony kupujesz raz na parę sezonów i warto dołożyć troszkę więcej i mieć inny komfort jazdy.

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał arcus Zobacz post
    Kolego oponki 215/55/16 to akurat typowy rozmiar do Alfy 159 1,9 JTDM 150KM. Moja Alfa ma takie właśnie i jeździ mi się odczuwalnie lepiej niz na 205/55/16, które miałem założone na sezon zimowy. Fakt,cenowo jest znaczna różnica pomiędzy tymi rozmiarami, ale w końcu chyba opony kupujesz raz na parę sezonów i warto dołożyć troszkę więcej i mieć inny komfort jazdy.
    Pozwolę się nie zgodzić... między 215/55/16 a 205/55/16 jest tak subtelna różnica że nie powinna być odczuwalna... Twoje odczucia w komforcie zapewne biorą się z różnej mieszanki gumy pomiędzy oponą letnią a zimową...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Oczywiście zgodzę się ze stwierdzeniem, że jest inny komfort jazdy na oponach zimowych a inny na letnich. Być może stąd moje odczucia po zmianie rozmiaru opon. Najlepiej chyba jednak kierować się wskazaniami zawartymi w świadectwie homologacji pojazdu, aby np. w razie wypadku ubezpieczyciel nie szukał dziury w całym.

---------- Post added at 14:56 ---------- Previous post was at 14:53 ----------

Cytat Napisał Adoil Zobacz post
    Witam. Jakie kupić opony do mojej Alfy 159 cena do 400zł . Wiem jest temat "opony letnie" lecz nikt sie tam nie udziela , Proszę o doradzenie mi czegoś konkretnego . Interesują mnie nowe opony.
    Akurat sam jestem, na etapie zakupu nowych opon do mojej Alfy. W cenie do 400 PLN masz spory wybór opon dobrej klasy, jeśli chodzi o rozmiar 205/55/16.

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał arcus Zobacz post
    Oczywiście zgodzę się ze stwierdzeniem, że jest inny komfort jazdy na oponach zimowych a inny na letnich. Być może stąd moje odczucia po zmianie rozmiaru opon. Najlepiej chyba jednak kierować się wskazaniami zawartymi w świadectwie homologacji pojazdu, aby np. w razie wypadku ubezpieczyciel nie szukał dziury w całym.
    no tu się zgodzę że kupując inny rozmiar niż zaleca producent w przypadku jakiejś szkody ubezpieczyciel może się przywalić... powinny być jakieś widełki na te rozmiary opon, ale co zrobić ja tam zaryzykowałem i założyłem na zimę 205/60/16 co wg producenta pewnie jest zbrodnią ale ja dla siebie odczułem same korzyści z tego zabiegu... najważniejsze było dla mnie podnieść odrobinę auto by jak wjadę na chodnik połową auta to nie łamać obudowy pod silnikiem...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Wróćmy do tematu...koledze chodziło, abyśmy coś doradzili w rozmiarze 205/55/16. Jak wspomniałem jest spory wybór. Myślę, że w podanej cenie za sztukę może śmiało myśleć o zakupie czegoś z Pirelli czy Bridgestone.

---------- Post added at 15:15 ---------- Previous post was at 15:14 ----------

Może ten link pomoże dokonać wyboru.
    http://www.opony.com.pl/artykul/adac...-55-r16/?id=11

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja zalozylem 205/55/16 i jestem zadowolony.Ja nie odczuwam zadnych roznic.Kupilem Barum Bravuris 2-komplet 1100 zl.Do mojej jazdy w sam raz.Niedrogie i ciche

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

sorry za OT ale tak z ciekawości sprawdziłem co podaje instrukcja i dla felg 16 calowych producent zaleca 215/55/16 co daje średnicę koła
    642.9 mm natomiast dla felg 18 calowych producent zaleca 235/45/18 co daje średnicę koła 668.7 mm

Różnica ? Całe 25.8 mm !

2,5 cm różnicy czyli błąd odczytu prędkościomierza będzie na pewno. Mimo że są to opony zalecane przez producenta... Wydaję mi się że jest to wystarczający powód przemawiający za założeniem większej opony niż zaleca producent. Np. 215/60/16, średnica takiego koła będzie o 4 mm mniejsza od tej którą zaleca producent dla felg 18 cali a w zamian otrzymamy lepszy komfort oraz podniesione auto co się na pewno przyda ze względu na nisko zamocowaną osłonę silnika...
    Ostatnio edytowane przez chrisdelarosa ; 29-03-2012 o 17:15

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Alfa romeo 159 1.9 Jts

Domyślnie

Kolego właśnie o to chodzi że mi się podoba jak moja Alfa nisko siedzi i iskry lecą spod spodu bo zdjąłem plastikową osłonę i zrobiłem metalową , kolejiny , nie kolejiny przejeżdżam z nadmierną prędkością a za mną tylko iskierki
    Ostatnio edytowane przez Adoil ; 29-03-2012 o 20:05

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mitsubishi Lancer

Domyślnie

Ja miałem większy problem, bo do mojej Alfy wchodzą 225/50/17
    I jest to drogi rozmiar.

Zaryzykowałem i kupiłem Profil ProSport 3.
    Znalazłem kilka recenzji opon tej marki i nie były złe.
    Są to opony bieżnikowane. Bałem się głównie tego że mogą być nierówne.
    Okazało się że koła wyważyły się bardzo ładnie. Nie ściąga w żadną stronę. Nie ma nadmiernego hałasu.
    Nie zauważyłem problemu z trakcją, skręcaniem czy hamowaniem. Jednak tutaj muszę dodać że ja jeżdżę bardzo spokojnie. Zazwyczaj jestem najwolniejszy na drodze.
    Po przesiadce z zimówek, które były 225/45/17 (Pirelli), da się zauważyć że auto stało się twardsze. Wnioskuję że boki opon są twarde.

Przejechałem raptem kilkanaście kilometrów na tych oponach (z i do pracy). Jak się coś będzie dziać dziwnego, to będę raportował.

Cena 240PLN za sztukę już z przesyłką. To 2x taniej niż jakiekolwiek markowe gumy. Taniej nawet niż Chińczyki.

O ile mi wiadomo te opony robią w Polsce, na bazie Michelinów.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

"Firma Profil zajmuje się produkcją bieżnikowanych opon do samochodów: osobowych, dostawczych i terenowych , w wielu rozmiarach i wzorach bieżnika, zarówno letnich i zimowych. Bieżnikowanie zwane inaczej regeneracją, polega na nałożeniu na oponę nowej warstwy bieżnika i wzmocnienia boków. Produktem wynikowym jest opona o parametrach nie odbiegających jakością od opony nowej (równie trwała) i coraz bardziej preferowana na świecie z uwagi na ochronę środowiska naturalnego . Produkty te, to w pełni europejski standard wykonania i bezpieczeństwa."

Opinie o oponach bieżnikowanych są różne...
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson